Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jaglane placki z musem jabłkowym i kakao

Tak tak. Dobrze mnie znacie. Jak nadchodzi weekend to wrzucam tu najczęściej śniadaniowe placuszki. Czasami jakąś gotowaną owsiankę. Dzisiaj nie będzie inaczej. Jaglane placki z musem jabłkowym i kakao przygotujecie szybko i zdrowo.

Bez miskowania

Do tego przepisu nie potrzebujecie żadnego robota kuchennego oraz miksera. Wystarczy miska, waga kuchenna lub inna miarka oraz patelnia z nieprzywierającą powłoką. Patelnie z IKEA sprawdzają się doskonale. Mam tu na myśli serię 365+, którą używam od wielu lat i wciąż wygląda jak nowa. Tylko moich patelni nie myję w zmywarce.
.

Jaglane placki z musem jabłkowym – składniki na około 14-16 sztuk

  • 5 łyżek musu jabłkowego – im będzie słodszy tym słodsze wyjdą placki
  • 150 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane. Nie polecam używać ryżowego – nie nadaje się do żadnych placków
  • 100 g mąki jaglanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (rafinowanego). Taki nadaje się do smażenia i takiego oleju używam w swojej kuchni do smażenia wszystkich potraw
  • 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki cynamonu

Dodatki:

Placki możecie podać z roślinnym jogurtem (ja upodobałam sobie sojowe i kokosowe jogurty) oraz ulubionymi owocami. Na zdjęciach widzicie rozmrożone wiśnie – akurat miałam końcówkę i postanowiłam ją zjeść.

W sezonie letnim jedzcie placki ze świeżymi owocami – truskawki, maliny, jagody i borówki sprawdzą się tutaj doskonale.

.

Jaglane placki z musem – przygotowanie

  1. W misce wymieszajcie dokładnie mokre składniki – mus jabłkowy z mlekiem roślinnym oraz olejem rzepakowym.
  2. Następnie powoli dosypujcie do nich mąkę jaglaną wymieszaną wcześniej z kakao oraz cynamonem
  3. Ja do wmieszania mąki używam widelca – tak nie powstają grudki
  4. Na końcu dokładnie zgarnijcie mąkę ze ścianki miski . Docelowo ma powstać gładkie, jednolite ciasto. Bardziej gęste niż naleśnikowe
  5. Rozgrzejcie suchą patelnię na średniej temperaturze i nakładajcie na nią ciasto łyżką. Z jednej łyżki na placek wyjdzie około 16 placuszków
  6. Smażcie je po kilka minut na każdej ze stron.

UWAGA – te placuszki wymagają cierpliwości podczas smażenia. Po prostu mąką jaglana potrzebuje więcej czasu na patelni.

Placki wychodzą bardziej suche niż z mąki owsianej czy kukurydzianej. Polecam podawać je z mokrymi dodatkami.

.

jaglane placki z musem

Inne przepisy na śniadaniowe placki znajdziecie na blogu pod tagiem pancakes. A swoje opinie możecie wrzucać na FB.

Smacznego i na zdrowie.

.

.

.