Jaglane placki z musem jabłkowym i kakao
Tak tak. Dobrze mnie znacie. Jak nadchodzi weekend to wrzucam tu najczęściej śniadaniowe placuszki. Czasami jakąś gotowaną owsiankę. Dzisiaj nie będzie inaczej. Jaglane placki z musem jabłkowym i kakao przygotujecie szybko i zdrowo.
Spis treści
Bez miskowania
Do tego przepisu nie potrzebujecie żadnego robota kuchennego oraz miksera. Wystarczy miska, waga kuchenna lub inna miarka oraz patelnia z nieprzywierającą powłoką. Patelnie z IKEA sprawdzają się doskonale. Mam tu na myśli serię 365+, którą używam od wielu lat i wciąż wygląda jak nowa. Tylko moich patelni nie myję w zmywarce.
.
Jaglane placki z musem jabłkowym – składniki na około 14-16 sztuk
- 5 łyżek musu jabłkowego – im będzie słodszy tym słodsze wyjdą placki
- 150 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane. Nie polecam używać ryżowego – nie nadaje się do żadnych placków
- 100 g mąki jaglanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego (rafinowanego). Taki nadaje się do smażenia i takiego oleju używam w swojej kuchni do smażenia wszystkich potraw
- 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
- pół łyżeczki cynamonu
Dodatki:
Placki możecie podać z roślinnym jogurtem (ja upodobałam sobie sojowe i kokosowe jogurty) oraz ulubionymi owocami. Na zdjęciach widzicie rozmrożone wiśnie – akurat miałam końcówkę i postanowiłam ją zjeść.
W sezonie letnim jedzcie placki ze świeżymi owocami – truskawki, maliny, jagody i borówki sprawdzą się tutaj doskonale.
.
Jaglane placki z musem – przygotowanie
- W misce wymieszajcie dokładnie mokre składniki – mus jabłkowy z mlekiem roślinnym oraz olejem rzepakowym.
- Następnie powoli dosypujcie do nich mąkę jaglaną wymieszaną wcześniej z kakao oraz cynamonem
- Ja do wmieszania mąki używam widelca – tak nie powstają grudki
- Na końcu dokładnie zgarnijcie mąkę ze ścianki miski . Docelowo ma powstać gładkie, jednolite ciasto. Bardziej gęste niż naleśnikowe
- Rozgrzejcie suchą patelnię na średniej temperaturze i nakładajcie na nią ciasto łyżką. Z jednej łyżki na placek wyjdzie około 16 placuszków
- Smażcie je po kilka minut na każdej ze stron.
UWAGA – te placuszki wymagają cierpliwości podczas smażenia. Po prostu mąką jaglana potrzebuje więcej czasu na patelni.
Placki wychodzą bardziej suche niż z mąki owsianej czy kukurydzianej. Polecam podawać je z mokrymi dodatkami.
.
Inne przepisy na śniadaniowe placki znajdziecie na blogu pod tagiem pancakes. A swoje opinie możecie wrzucać na FB.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
.