Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kakaowa pasta z ciecierzycą i orzechami

Co powiecie na taką wersję słodkiego smarowidła do chleba, naleśników i śniadaniowych placuszków? Bez niezdrowych tłuszczów i nadmiaru przetworzonych cukrów. Za to ze zdrowym błonnikiem. Oto smaczna i zdrowa kakaowa pasta z ciecierzycą i orzechami. Poleca się na śniadanie i jako przekąska po treningu.

Słowo na start

Najszybciej przygotujecie tę pastę w robocie kuchennym – takim z ostrzem w kształcie litery S. Możecie pomęczyć się też ręcznym blenderem. Kielichowego nie polecam używać do tego przepisu – pasta wychodzi gęsta i z dużą dozą prawdopodobieństwa wykończycie nią blender kielichowy.

Składniki na bardzo dużą porcję

Jak nie macie dużej rodziny albo chętnych na przejęcie często pasty to polecam zrobić porcję z połowy podanych poniżej składników. Ja większą część zaniosłam do biura.

  • 200 g suchej ciecierzycy – po ugotowaniu wyjdzie jakieś 350 g
  • 50 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 100-150 ml mleka (napoju) sojowego – sprawdzi się też migdałowe
  • szczypta soli himalajskiej

Kakaowa pasta z ciecierzycą – przygotowanie

Przygotowanie rozpocznijcie od namoczenia i ugotowania ciecierzycy. Ja zwykle zalewam ciecierzycę wodą wieczorem a rano płuczę ją dokładnie, zalewam świeżą wodą i gotuję przez około 30 minut.

Do tej pasty możecie użyć ciecierzycy z puszki lub słoika tylko przeczytajcie etykietę ze składem. Jeżeli w składnie będzie sól to pomińcie sól himalajską podaną na mojej liście składników.

Już po ugotowaniu i ostudzeniu ciecierzycy w kolejnych krokach:

  1. Suszone daktyle zalejcie gorącą wodą na około 10 minut – niech zmiękną
  2. Orzechy laskowe podprażcie na suchej patelni – nabiorą cudownego aromatu i dadzą się z łatwością obrać z łupinek. Wystarczy je otrzeć o siebie a łupinki odpadną
  3. Przełóżcie wszystkie składniki do robota – ciecierzycę, odsączone w wody daktyle, obrane orzechy, kakao, syrop klonowy, sól (jeżeli sami gotowaliście ciecierzycę) oraz mleko roślinne
  4. Miksujcie do czasu, aż składniki połączą się w gładką masę. Jeżeli masa będzie za sucha dolejcie więcej mleka

Pastę z ciecierzycy przełóżcie do słoików lub innych pojemników ze szczelnymi pokrywkami. Tak wytrzyma w lodówce kilka dni. Do czasu aż jej nie zjecie a wierzcie mi – szybko znika z lodówki.

kakaowa pasta z ciecierzycą

Inne przepisy na zdrowe desery znajdziecie pod tym linkiem. A jak macie pomysły na wykorzystanie ciecierzycy na słodko to śmiało piszcie na grupie na FB.

.

.

.