Owsianka z marchewką i jabłkiem
Owsianki jadam niemalże codziennie – na pierwsze i bardzo często również i na drugie śniadanie. Najchętniej przygotowuję je na słodko – ze świeżymi owocami. Przekonałam się ostatnio, że owsianka z marchewką i tartym jabłkiem to świetny pomysł na pół-słodkie śniadanie. Bogate w witaminę A.
Spis treści
Słowem wstępu
Do przygotowania tej owsianki przyda Wam się tarka – nie będzie z nią dużo pracy. Mocno wierzę w to, że dacie radę. Ja nie dałam i w ruch poszedł robot kuchenny z funkcją tarcia a w zasadzie siekania na drobno. Rozprawienie się z marchewką i jabłkiem zajmuje mu jakieś 5 sekund. A mycia jest tyle samo co z tarką i miską. Więc w sumie jak macie pod ręką robota do skorzystajcie z niego.
I jeszcze jedno – ta owsianka najlepiej smakuje ugotowana i jedzona na ciepło. A cały proces czyli stanie przy garnku zajmuje około 2 minuty więc ostatecznie, w obliczu pysznego śniadania, można się poświecić.
Owsianka z marchewką i jabłkiem – składniki na 1 porcję
- 5 łyżek płatków owsianych – górskie będą najlepsze. Zwykłe wymagają dłuższego gotowania żeby zmiękły a błyskawiczne robią paskudny kleik. No ale wybór należy do Was. Ja polecam górskie
- 1 mała marchewka lub połowa większej
- 1/2 jabłka – koniecznie ze skórką
- 2 suszone daktyle – pomińcie je jeżeli oszczędnie podchodzicie do kalorii. Jeden suszony daktyl potrafi ich mieć aż 45
- szczypta gałki muszkatołowej – najlepiej świeżo startej
- około 150 ml wody – ale jak podczas gotowania owsianka za bardzo Was zgęstnieje albo zacznie się przypalać to dolejcie więcej
Dodatki:
- orzechy, migdały, inne nasiona – pamiętajcie, że wit A (a dokładnie jej prowitamina czyli beta-karoten zawarty w marchewce) wchłania się z tłuszczami
- ulubione owoce – ta owsianka cudownie smakuje z owocami leśnymi. Ja wykorzystałam rozmrożoną mieszankę
Owsianka z marchewką – przygotowanie
- Rozpocznijcie od starcia marchewki i jabłka
- Do miski ze startymi roślinami wsypcie płatki owsiane, gałkę muszkatołową i wrzućcie daktyle. Ja wcześniej tnę je na mniejsze kawałki używając do tego nożyczek
- Teraz jest pora na dolanie wody i dokładne wymieszanie wszystkich składników
- Przełóżcie je do garnka i gotujcie na niższej temperaturze przez około 1-2 minuty przez cały czas mieszając. W ten sposób jest szansa, że owsianka Wam się nie przypali.
Podawajcie ją z orzechami, nasionami dyni i owocami.
Inne przepisy na pyszne owsianki znajdziecie na blogu pod tym tagiem owsianka.
.
.