Tosty z masłem orzechowym
I pomyśleć, że jeszcze 6 lat temu unikałam mielonych orzechów. Teraz tosty z masłem orzechowym jadam po treningu a ponieważ trenuję 3-4 razy w tygodniu to są one częstym bywalcem w moim jadłospisie. Zobaczcie jakie dodatki pasują do masła orzechowego i z jakich orzechów miksować masło.
Spis treści
Masło orzechowe – dlaczego warto je jadać?
Najbardziej popularne masło orzechowe produkowane jest z orzeszków ziemnych, które de facto zaliczane są do strączków. Zobaczcie ile makro składników zawierają orzeszki ziemne w 100 g:
- 567 kcal – sporo ale nikt nie każe Wam wyjadać masła prosto ze słoika
- 49 g tłuszczów – dużo ale jak zjecie słoiczek lub połowę na raz, płaska łyżka to około 7,35 g tłuszczów
- 26 g białka – orzeszki są świetnym źródłem białka roślinnego dla osób ograniczających jedzenie białka zwierzęcego oraz uprawiających sport
- potas, magnez, witaminy B2, B3, B6, E, kwas foliowy
Oprócz tego orzechy arachidowe to przekąska o niskim Indeksie Glikemicznym – mogą ją jadać osoby z cukrzyca.
Masło orzechowe można mielić również z:
- migdałów
- orzechów laskowych
- orzechów nerkowca
- lub mieszanki powyższych z różnymi dodatkami smakowymi np. suszonymi jagodami goji czy kakao (tu macie przepisy)
Wystarczy do robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S przespać wcześniej uprażone orzechy i miksować je do czasu aż wytrąci się z nich tłuszcz i powstanie gęsta pasta. Nie ma potrzeby dolewania oleju ani dodawania soli. Same orzechy są już smaczne.
Tosty z masłem orzechowym
To zastrzyk energii oraz niezbędnych składników odżywczych.
Właśnie z tych powodów warto je jadać na śniadanie lub po treningu. Tosty z masłem orzechowym zawiera:
- zdrowe tłuszcze roślinne
- białka zgromadzone w maśle orzechowym, w chlebie ale również w mniejszej ilości w owocowych dodatkach. Bo białka nie zawierają tylko: czysty cukier, czysty tłuszcz oraz alkohol. Pod linkiem przypominam Wam artykuł o mitologii białka
- witaminy i minerały zgromadzone w maśle, pieczywie i owocowych dodatkach
Natomiast nie polecam zajadać się nimi na kolację. Nie zdążycie spożytkować wnoszonej przez nie energii a jej nadmiar Wasz organizm zmagazynuje – wiadomo gdzie (i niestety nie są to cycki).
Oto moje ulubione sposoby na tosty z masłem orzechowym
Najbardziej smakują mi tosty z chleba żytniego (kromki krótko podgrzewam na suchej patelni) posmarowane masłem z orzeszków arachidowych lub migdałów. Kładę na nich świeży owoc, powidła lub dżem z chia (tu macie przepis).






Dajcie znać na FB z czym jeszcze jadacie kanapki/tosty z masłem orzechowym. Może macie jakieś pomysły na wytrawne dodatki?
.
.
.