Curry z ziemniakami i fasolą
Do przygotowania tego curry z ziemniakami potrzebujecie zaledwie kilku składników. Doskonale sprawdzą się tutaj pozostałości z innych posiłków, nie muszą to być dokładnie te warzywa, które podałam w przepisie. Bądźcie kreatywni, twórzcie własne kompozycje. To jest jedynie inspiracja.
Spis treści
Pasta curry
Nie mylcie jej proszę z znaną na naszym rynku żółtą przyprawą curry. Tajska pasta curry to mieszanka przeróżnych przypraw połączonych w formie pasty. Znajdziecie w niej m.in. trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, galangal, skórkę z limonki, korzeń kolendry, nasiona świeżego (surowego) pieprzu i oczywiście papryczkę chilli.
Od zawartości chilli zależeć będzie ostrość pasty a od proporcji pozostałych składników rodzaj pasty. W polskich sklepach, na regałach z orientalną żywnością, znajdziecie tajskie pasty w saszetkach:
- zielone, żółte i czerwone curry
- panang curry
- massaman curry – najbardziej aromatyczną
Curry z ziemniakami – składniki na 4 porcje
- 1 kg ziemniaków
- 200 g fasoli Jaś
- 1 brokuł
- jedna czubata łyżka pasty curry – rodzaj dowolny
- 1 puszka mleka kokosowego – kupujcie mleko z minimum 60% zwartością kokosa
- około 250 (1 szklanka) wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- liście limonki kafir – opcjonalnie. W marketach możecie trafić na suszone liście
- szczypiorek
Dodatki – ja ugotowałam kaszę gryczaną ale sprawdzi się też makaron czy ryż. Oczywiście możecie zjeść to curry bez żadnych dodatków.
Curry z ziemniakami – przygotowanie
Jeżeli do przygotowania tego „resztkowego” curry wykorzystacie pozostałości z innych posiłków to cała praca zajmie Wam około 15 minut. Śmiało wrzucajcie do garnka inne warzywa – marchewkę, kalafiora, cukinię, dynię, bataty. Inne przepisy na curry znajdziecie pod tym linkiem.
Ja miałam pod ręką ugotowane ziemniaki. Wieczorem namoczyłam fasolę a rano ją ugotowałam. Kolejne kroki opisałam poniżej:
- Do dużego garnka wlejcie olej i wrzućcie do niego pastę curry
- Jak tylko zacznie się podsmażać i puści aromat wlejcie do nich mleko kokosowe i dokładnie rozpuśćcie w nim pastę curry
- Teraz jest pora na dorzucenie pokrojonego w mniejsze kawałki brokuła
- Na tym etapie dolejcie do garnka wodę i wrzućcie 2-3 liście limonki kafir
- Po około 5 minutach gotowania wrzućcie pokrojone ziemniaki i ugotowaną wcześniej fasolkę
- Gotujcie je razem przez kolejne 5 minut.
I to wszystko – curry z ziemniakami jest już gotowe. Nie zapomnijcie posypać je szczypiorkiem przed podaniem.
Jeżeli zostanie Wam nadmiar to podzielcie curry na porcje i przechowujcie w lodówce (w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub słoikach). Tak przetrwa do 4 dni. Tego dania nie polecam mrozić. Po rozmrożeniu ziemniaki się rozpadną.
Mam nadzieję, że ta prosta opcja na curry posmakuje Wam. Podzielcie się swoimi zdjęciami na FB.
.
.
.