Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placki z marchewką i musem jabłkowym

Jest weekend więc mam dla Was kolejny przepis na śniadanie. Tym razem są to placki z marchewką i musem jabłkowym. Jak zwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Sami zobaczcie.

Słowem wstępu

Do przygotowania tego przepisu nie będą potrzebne żadne urządzenia elektryczne (nie licząc płyty na której postawicie patelnię). Jedynie poniższe przedmioty i siła Waszych rąk niezbędna to starcia 200 g marchewki. Wierzę, że sobie z nią poradzicie.

Przygotujcie sobie:

  • tarkę – do tarcia marchewki
  • miskę – do mieszania składników
  • patelnię z nieprzywierającą powłoką – do smażenia bez nadmiernej ilości tłuszczu

Placki z marchewką – składniki na około 10 szt

  • 200 g marchewki
  • 5 czubatych łyżek musu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia)
  • 5 czubatych łyżek mąki – ja użyłam jaglanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50-100 ml zimnej woda – do ciasta. Ilość zależna od płynu w marchewce i musie jabłkowym

Placki z marchewką – przygotowanie

  1. Marchewkę zetrzyjcie na tarce – na grubych oczkach
  2. Dodajcie do niej mus oraz olej i dokładnie wymieszajcie te składniki
  3. Dorzućcie do nich szczyptę gałki muszkatołowej – fajnie podkręci smak i aromat
  4. Teraz jest pora na dosypywanie mąki – róbcie to stopniowo od razu mieszając składniki.
  5. W tym miejscu możecie dolewać też do ciasta wodę tak aby uzyskać bardziej mokrą konsystencję. Na tyle mokrą aby nadawała się do nakładania łyżką na patelnię i pozwalała na formowanie placuszków.
  6. Jak ciasto będzie już gotowe nakładajcie je łyżką na rozgrzaną patelnie. Te placuszki wymagają dłuższego smażenia na średniej temperaturze. U mnie było to 6 w skali od 0 do 9.
  7. Na patelnię nie wlewajcie już więcej tłuszczy – ten dodany do ciasta w zupełności wystarczy.

Placki z marchewką i musem jabłkowym możecie podawać z owocami, dżemem z chia (tu jest przepis) a także polane syropem np. klonowym albo z agawy.

I już ostatnia wskazówka – te placuszki świetnie smakują podane na ciepło i na zimno.

placki z marchewką

Dajcie znać na FB jak Wam smakowały.

.

.