Ryżowe placki śniadaniowe (pancakes) z bananem
Ryżowe placki śniadaniowe są smaczną alternatywą do pancakes owsianych oraz innych placuszków smażonych na mąkach zawierających gluten. Dodatkowo są wegańskie i błyskawiczne w przygotowaniu. Jestem ciekawa czy i Wam posmakują.
Spis treści
Kilka słów wstępu
Płatki ryżowe są twardsze od innych płatków zbożowych i przez to ich struktura będzie wyczuwalna w plackach.
Jest na to jednak sposób:
- Jeżeli poczekacie około 10-15 15 minut po zmiksowaniu składników płatki nasiąkną wodą z mleka roślinnego i banana – zmiękną wtedy i nie będą chrupać
- To samo stanie się jak usmażycie ciasto od razu po zmiksowania ale zjecie placki na zimno. W tej sytuacji również będą miały czas aby zmięknąć.
.
Ryżowe placki śniadaniowe – składniki na około 10 sztuk
- 200 ml niesłodzonego mleka (napoju) roślinnego
- 100 g płatków ryżowych
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
Dodatki:
- świeże owoce
- syrop klonowy lub z agawy
.
Ryżowe placki śniadaniowe – przygotowanie
Do miksowania ciasta użyjcie blendera kielichowego – tak będzie najszybciej. A do smażenia patelni z nieprzywierającą powłoką. Nie trzeba na nią lać więcej tłuszczu a ilość ujęta na liście składników i wmiksowana w ciasto będzie wystarczająca.
- Do blendera wlejcie mleko i olej oraz przełóżcie banana – zmiksujcie wszystko na gładką ciecz
- Wsypcie do niej płatki ryżowe i miksujcie przez chwilę. Długość miksowania zależeć będzie od mocy Waszego blendera
- Jak już ciasto będzie jednolite w konsystencji przelejcie je do miski. Z niej wygodniej jest odmierzać porcje ciasta na placki
- Rozgrzejcie patelnię – u mnie jest to poziom 7 w skali od 0 do 9
- Nakładajcie na nią porcje ciasta – 2 łyżki na 1 placek
- Smażcie do czasu aż każda ze stron się zarumieni
- Podawajcie z syropem klonowym lub z agawy oraz ulubionymi owocami.
Muszę przyznać, że te placki lepiej smakują na zimno. To wszystko przez płatki ryżowe, które dopiero po czasie miękną.
.
.
Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym linkiem. Tu szukajcie różnych wariacji na temat zamienników jajka, rodzajów mąki, przypraw oraz dodatków, które używam do smażenia placków.
A jeżeli macie pytania, które nie dotyczą tego czy te placki można usmażyć na innej mące (TAK – można a pomysły są w linku powyżej) to piszcie śmiało na FB.
.
.
.
.