Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Ryżowe placki śniadaniowe (pancakes) z bananem

Ryżowe placki śniadaniowe są smaczną alternatywą do pancakes owsianych oraz innych placuszków smażonych na mąkach zawierających gluten. Dodatkowo są wegańskie i błyskawiczne w przygotowaniu. Jestem ciekawa czy i Wam posmakują.

Kilka słów wstępu

Płatki ryżowe są twardsze od innych płatków zbożowych i przez to ich struktura będzie wyczuwalna w plackach.

Jest na to jednak sposób:

  1. Jeżeli poczekacie około 10-15 15 minut po zmiksowaniu składników płatki nasiąkną wodą z mleka roślinnego i banana – zmiękną wtedy i nie będą chrupać
  2. To samo stanie się jak usmażycie ciasto od razu po zmiksowania ale zjecie placki na zimno. W tej sytuacji również będą miały czas aby zmięknąć.

.

Ryżowe placki śniadaniowe – składniki na około 10 sztuk

  • 200 ml niesłodzonego mleka (napoju) roślinnego
  • 100 g płatków ryżowych
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego

Dodatki:

  • świeże owoce
  • syrop klonowy lub z agawy

.

Ryżowe placki śniadaniowe – przygotowanie

Do miksowania ciasta użyjcie blendera kielichowego – tak będzie najszybciej. A do smażenia patelni z nieprzywierającą powłoką. Nie trzeba na nią lać więcej tłuszczu a ilość ujęta na liście składników i wmiksowana w ciasto będzie wystarczająca.

  1. Do blendera wlejcie mleko i olej oraz przełóżcie banana – zmiksujcie wszystko na gładką ciecz
  2. Wsypcie do niej płatki ryżowe i miksujcie przez chwilę. Długość miksowania zależeć będzie od mocy Waszego blendera
  3. Jak już ciasto będzie jednolite w konsystencji przelejcie je do miski. Z niej wygodniej jest odmierzać porcje ciasta na placki
  4. Rozgrzejcie patelnię – u mnie jest to poziom 7 w skali od 0 do 9
  5. Nakładajcie na nią porcje ciasta – 2 łyżki na 1 placek
  6. Smażcie do czasu aż każda ze stron się zarumieni
  7. Podawajcie z syropem klonowym lub z agawy oraz ulubionymi owocami.

Muszę przyznać, że te placki lepiej smakują na zimno. To wszystko przez płatki ryżowe, które dopiero po czasie miękną.

.

ryżowe placki śniadaniowe

.

Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym linkiem. Tu szukajcie różnych wariacji na temat zamienników jajka, rodzajów mąki, przypraw oraz dodatków, które używam do smażenia placków.

A jeżeli macie pytania, które nie dotyczą tego czy te placki można usmażyć na innej mące (TAK – można a pomysły są w linku powyżej) to piszcie śmiało na FB.

.

.

 
.
.