Pierniczki z dynią i pastą tahini
Pierniczki z dynią upieczone z pastą tahini to mój najnowszy pomysł na wegański, bezglutenowy deser. Bardzo prosty w przygotowaniu i do tego szybki. Niech i w Waszym domu zapachnie piernikami i zapanuje przedświąteczna atmosfera.
Spis treści
Dynia zamiast jajka a tahini w miejsce masła
Już od ponad 2 lat swoich wegańskich wypiekach eksperymentuję z równymi zamiennikami jajka. Okazuje się, że jest ich całkiem sporo:
- banan – idealny do słodkich muffinów i pancakes
- jabłko – sprawdza się w placuszkach i ciastach
- mus jabłkowy – nadaje wypiekom lekkiej kwasowości
- gruszka – słodki zamiennik banana
- żel z siemienia lnianego – idealny do wytrawnych placków i ciast
- śliwki – moje odkrycie tego roku, alternatywa do banana
- dynia – w zależności od rodzaju będzie bardziej/mniej słodka. Idealna do brownie, babeczek, placków, ciastek
Podobnie sprawa ma się z zamiennikami masła
W wypiekach najczęściej wykorzystuję olej rzepakowy, oleju kokosowego unikam (tu opisałam powody). Do pieczenia ciastek możecie zamiennie wykorzystać również:
- masło orzechowe z:
- orzeszków ziemnych
- laskowych
- migdałów
- z nerkowców – będzie najbardziej neutralne w smaku
- pastę tahini – z sezamu
.
Pierniczki z dynią – składniki na około 15-16 sztuk
- 250 g puree z dyni – polecam zrobić je z dyni ugotowanej na parze
- 100 g pasty tahini – zamiennie możecie wykorzystać inne masło orzechowe pamiętając jednak, że od smaku orzechów zależeć będzie później smak pierniczków. Tahina nadaje im lekko gorzki posmak. Podobnie będzie z masłem z orzeszków ziemnych oraz laskowych
- 160 g mąki kukurydzianej. Jeszcze nie testowałam tego przepisu na innej mące bezglutenowej
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej – bez dodatku cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70-80 ml syropu klonowego lub syropu z agawy. Ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie upiec pierniczki
- 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego z wanilii – w płynie. Jak go nie macie to pomińcie ten składnik.
.
Pierniczki z dynią – przygotowanie
Ciasto na pierniczki przygotujecie bez użycia robota kuchennego – wystarczy odmierzone składniki wymieszać w jednej misce. Kierujcie się tutaj zasadą – mokre z mokrymi a suche do suchych.
- W jednej misce wymieszajcie mokre składniki – puree z dyni, tahinę, syrop klonowy i ekstrakt z wanilii
- W drugiej misce odmierzcie mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia
- Partiami przesypujcie suche składniki do mokrych mieszając je – powstanie z nich zwarte ciasto
- Formujcie z niego kulki, które przełożone na papier do pieczenia możecie rozgnieść widelcem (jak na moich zdjęciach)
- Pieczcie je w rozgrzanym piekarniku – grzanie góra i dół, bez termoobiegu
Czas pieczenia to 10 minut w 180°C
Najlepiej smakują na zimno.
.
.