Owsiane placuszki – tylko 3 składniki | bez tłuszczu, wegańskie, słodzone bananem
Czy można przygotować owsiane placuszki tylko z 3 składników? I do tego bez użycia tłuszczu? Tak – to jest możliwe i do tego szybkie a placuszki wychodzą bardzo smaczne. Sprawdźcie sami.
Spis treści
Owsiane placuszki – słowem wstępu
Wegańskie gotowanie nie musi być skomplikowane oraz kosztowne. Osobiście wspieram i promuję na blogu minimalizm w kuchni – minimum składników, proste przepisy i jak najkrótszy czas spędzany w kuchni. Bo mam inne ciekawsze rzeczy do robienia od stania przy garach ale jednocześnie lubię zjeść smaczne i zdrowe posiłki. Tak narodził się pomysł na wypróbowanie owsianych placuszków (pancakes), w których ciasto składa się jedynie z 3 składników i nie zawiera tłuszczu.
Cała tajemnica przygotowania tych pulchnych placuszków leży w dokładnym zmiksowaniu składników. Przyda się do tego blender kielichowy. Jeżeli nie posiadacie mocnej maszyny pod linkiem znajdziecie polecany przeze mnie model.
Do smażenia bez tłuszczu potrzebna jest patelnia o nieprzywierającej powłoce. Ja używam teflonowej z IKEA.
I jeszcze jedno – te placki szybko się smażą więc uważajcie na temperaturę smażenia – u mnie jest to zwykle 7 w skali 0-9. Pierwsze 4 placki smażę na 7 a potem zmniejszam temperaturę do 6.
.
Owsiane placuszki – składniki na około 12 sztuk
- 120 g płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 220 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się sojowe, owsiane, migdałowe. Wybierzcie mleko bez dodatku cukru
- 2 dojrzałe banany
Dodatki:
- świeże owoce
- syrop klonowy lub miód
- orzechy, migdały, nasiona – do posypania
.
Owsiane placuszki – przygotowanie
- Wrzućcie wszystkie 3 składniki do blendera kielichowego i zmiksujcie na jednolitą masę – tak, to jest aż takie proste (haha)
- Przelejcie ciasto do miski – z niej łatwiej będzie dozować porcje ciasta na patelnię
- Na rozgrzaną patelnię nakładajcie ciasto łyżką – 2 łyżki na placuszka. W takiej proporcji z podanych składników wyjdzie około 12 placków.
- Uważajcie – te placki bardzo szybko się smażą. Wystarczy im około 1-1,5 minuty na każdej stronie
.
.
Jeżeli macie pytania śmiało piszcie wiadomości na moim Facebook’u. Tu odpowiadam najszybciej, oczywiście w miarę dostępności i możliwości. Tylko błagam – nie zadawajcie najbardziej irytującego pytania: „czy można te placki zrobić na innej mące?”. Pewnie, że można. Tylko ten przepis jest na płatkach owsianych i taki ma być.
A inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym linkiem.
.
.
.