Włoska pasta z 1 garnka (one pan pasta)
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam na YouTube ten sposób na przygotowanie makaronu nie mogłam uwierzyć, że to jest aż takie proste. Ta włoska pasta z 1 garnka zajmie Wam maksymalnie 15 minut – tylko potrzebujecie na przygotowanie warzyw i ich ugotowanie razem z makaronem. A potem już nie będziecie chcieli wrócić do innych przepisów.
Spis treści
Słowo na start
Ponieważ unikam pszenicy zwyczajnej w tym przepisie wykorzystałam makaron kukurydziany bio ale jeżeli z pszenicą nie macie zatargu to śmiało wrzućcie spaghetti z pszenicy durum. Innych makaronów jeszcze nie testowałam w tej wersji dania.
Pastę możecie przygotować w głębokim garnku lub tak jak ja na głębokiej patelni. Ważne aby średnica naczynia odpowiadała długości makaronu (albo przepołówcie makaron). Wszystkie składniki muszą być równomiernie przykryte wodą tak aby ugotowały się w tym samym czasie.
.
Włoska pasta z 1 garnka – składniki na 2 porcje
- 200 g makaronu – ja użyłam kukurydzianego spaghetti ale pszenne też będzie ok jeżeli jadacie pszenicę
- 3-4 ząbki czosnku – w zależności od wielkości
- 3-4 średnie pomidory lub 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 średnia, biała cebula
- świeża bazylia – nie oszczędzajcie na ilości
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1 mała papryczka chilli lub szczypta suszonych płatków chilli
- 600 ml chłodnej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
Włoska pasta z 1 garnka – przygotowanie
Aby wszystkie składniki doszły do siebie w tym samym czasie powinny być równomiernie przykryte wodą (o tym wspominałam już wyżej) a warzywa cienko pokrojone. Zacznijcie od ich pokrojenia.
- Cebulę pokrójcie w cienkie piórka a czosnek w plasterki
- W zależności do tego jakie macie pomidory to tak je potraktujcie nożem – większe na plastry a pomidorki koktajlowe na połówki
- Bazylia – do garnka/ na patelnię włóżcie kilka większych gałązek. Zostawcie sobie kilka świeżych do podania już na talerze
- Do naczynia, w którym będziecie przygotowywać pastę wlejcie olej i przełóżcie do niego wszystkie składniki. Następnie zalejcie je wodą.
- Wstawcie naczynie na kuchenkę – na maksymalną temperaturę. Niech się wszystko zagotuje.
- Teraz czeka Was około 10 minut mieszania i doglądania. To niewiele ale makaron lubi się skleić a danie przywrzeć do dna i nie trudno tu o przypalenie. Jeżeli woda za szybko odparowała a makaron jest jeszcze twardy dolejcie pół szklanki gorącej wody i poczekajcie aż makaron zmięknie.
W ciągu tych około 10 minut cześć wody odparuje a resztę wchłonie makaron. Wszystkie warzywa zmiękną i puszczą soki tworząc gęsty, aromatyczny sos.
Prawda, że proste?
Przed podaniem nie zapomnijcie dorzucić kilku świeżych liści bazylii już na talerze i zmielić świeży, czarny pieprz.
.
Tak wygląda gotowa pasta, jeszcze na patelni
A tak już na talerzu
.
Inne błyskawiczne przepisy na obiady i kolacje znajdziecie tutaj.
A na pytania odpowiadam na FB.
.
.