Placek z warzywami | koreańskie inspiracje
Ten placek z warzywami, inspirowany koreańskim przepisem wypatrzonym na YouTube, będzie ciekawą opcją na obiad lub kolację w chłodne dni. Wrzućcie do niego dowolne warzywa, te które akurat macie w kuchni, dodajcie trochę mąki, wody, wszystko wymieszajcie i usmażcie. To jest aż takie proste.
Spis treści
Tylko lojalnie ostrzegam – nie będzie to wersja ani fit, ani bardzo zdrowa – bo jest to placek smażony. Jednak nawet ja, która na co dzień jadam głównie surowe warzywa i owoce, od czasu do czasu mam ochotę na danie mniej zdrowe. Szczególnie jak robi się chłodniej. Bo taki domowy fast food, jedzony okazjonalnie, raz na kilka miesięcy (no może raz w miesiącu), nie zaszkodzi. No chyba, że macie chorą wątrobę, nerki, żołądek czy jelita. W takiej sytuacji to nie jest posiłek dla Was.
.
Placek z warzywami – składniki na 2 duże placki
Warzywa:
- 1 średnia marchewka
- 1 por – biała część
- 1/2 cukinii lub 1 mała
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- łyżka suszonych glonów wakame
- 2-3 grzyby (borowiki, mun, shitake) – ja miałam pod ręką suszone grzyby mun w paskach
Oleje i inne płyny:
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia
- 1 szklanka zimnej wody – do ciasta
Mąka:
- 150 g mąki bezglutenowej – ja użyłam pół na pół mąki kukurydzianej i jaglanej
Przyprawy:
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta płatków chilli lub 1 małą papryczka chilli
Sól nie jest tu potrzebna – jest już w wakame i będzie w sosie sojowym
Składniki na sos:
- 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego np. tego
- 1 łyżka octu ryżowego
- łyżeczka nasion sezamu
.
.
Placek z warzywami – przygotowanie
- Jeżeli chcecie dodać do placka suszone grzyby to zalejcie je teraz wrzątkiem i odstawcie na chwilę – niech zmiękną
- W tym czasie na tarce zetrzyjcie marchewkę. Cukinię i pora pokrójcie w paski a czosnek w małą kostkę. Szczypiorek możecie pociąć na 3 cm kawałki
- Przełóżcie warzywa, wakame i pocięte w paski grzyby do miski i zalejcie je wodą – dobrze mieszając
- Teraz wsypcie do nich mąkę i dobrze połączcie wszystkie składniki. Warzywa powinny być oklejone ciastem, które powstało z wody i mąki. Wszystko powinno być wilgotne. Jeżeli widzicie, że warzywa są suche dolejcie więcej wody
- Rozgrzejcie połowę oleju na patelni z nieprzywierającą powłoką i przełóżcie na nią połowę porcji warzyw. Uformujcie duży placek przyklepując go z wierzchu szpatułką.
- Smażcie na każdej ze stron po około 5-7 minut – aż warzywa się zarumienią i będą chrupiące.
Podawajcie z sosem sojowym.
.
.
Innych inspiracji na obiad i kolację szukajcie tutaj.
.
PS
Post zawiera link afiliacyjny