Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placek z warzywami | koreańskie inspiracje

Ten placek z warzywami, inspirowany koreańskim przepisem wypatrzonym na YouTube, będzie ciekawą opcją na obiad lub kolację w chłodne dni. Wrzućcie do niego dowolne warzywa, te które akurat macie w kuchni, dodajcie trochę mąki, wody, wszystko wymieszajcie i usmażcie. To jest aż takie proste.

Tylko lojalnie ostrzegam – nie będzie to wersja ani fit, ani bardzo zdrowa – bo jest to placek smażony. Jednak nawet ja, która na co dzień jadam głównie surowe warzywa i owoce, od czasu do czasu mam ochotę na danie mniej zdrowe. Szczególnie jak robi się chłodniej. Bo taki domowy fast food, jedzony okazjonalnie, raz na kilka miesięcy (no może raz w miesiącu), nie zaszkodzi. No chyba, że macie chorą wątrobę, nerki, żołądek czy jelita. W takiej sytuacji to nie jest posiłek dla Was.

.

Placek z warzywami – składniki na 2 duże placki

Warzywa:

  • 1 średnia marchewka
  • 1 por – biała część
  • 1/2 cukinii lub 1 mała
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka suszonych glonów wakame
  • 2-3 grzyby (borowiki, mun, shitake) – ja miałam pod ręką suszone grzyby mun w paskach

Oleje i inne płyny:

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia
  • 1 szklanka zimnej wody – do ciasta

Mąka:

  • 150 g mąki bezglutenowej – ja użyłam pół na pół mąki kukurydzianej i jaglanej

Przyprawy:

  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta płatków chilli lub 1 małą papryczka chilli

Sól nie jest tu potrzebna – jest już w wakame i będzie w sosie sojowym

Składniki na sos:

.

placek z warzywami

.

Placek z warzywami – przygotowanie

  1. Jeżeli chcecie dodać do placka suszone grzyby to zalejcie je teraz wrzątkiem i odstawcie na chwilę – niech zmiękną
  2. W tym czasie na tarce zetrzyjcie marchewkę. Cukinię i pora pokrójcie w paski a czosnek w małą kostkę. Szczypiorek możecie pociąć na 3 cm kawałki
  3. Przełóżcie warzywa, wakame i pocięte w paski grzyby do miski i zalejcie je wodą – dobrze mieszając
  4. Teraz wsypcie do nich mąkę i dobrze połączcie wszystkie składniki. Warzywa powinny być oklejone ciastem, które powstało z wody i mąki. Wszystko powinno być wilgotne. Jeżeli widzicie, że warzywa są suche dolejcie więcej wody
  5. Rozgrzejcie połowę oleju na patelni z nieprzywierającą powłoką i przełóżcie na nią połowę porcji warzyw. Uformujcie duży placek przyklepując go z wierzchu szpatułką.
  6. Smażcie na każdej ze stron po około 5-7 minut – aż warzywa się zarumienią i będą chrupiące.

Podawajcie z sosem sojowym.

.

placek z warzywami blog

.

Innych inspiracji na obiad i kolację szukajcie tutaj.

.

PS

Post zawiera link afiliacyjny