Wegański paprykarz z kaszą jaglaną
Ten wegański paprykarz świetnie smakuje na ciepło – wyjadany prosto z miseczki. W takiej sytuacji śmiało możecie go traktować jako samodzielne danie – zawiera wszystkie potrzebne makro składniki. Jadany na zimno może być smarowidłem do chleba. A przygotowanie? Zobaczcie jakie jest proste i szybkie.
Spis treści
Przygotowując ten paprykarz inspirowałam się przepisem Mai Sobczak z jej pierwszej książki Qmam kasze czyli powrót do korzeni. Wycięłam z niego kilka składników (fenkuła, którego nie lubię, sól bo nie jest tu potrzebna, paprykę bo nie miałam jej w domu). Od siebie dodałam pora i ostrą wędzoną paprykę. Coś czuję, że będę miała kolejnego faworyta na liście przepisów na lunch do pracy lub kanapkową kolację.
.
Wegański paprykarz – składniki
Kasza jaglana:
- 150 g suchej kaszy jaglanej
Tłuszcze i inne płyny:
- 4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- około 1/3 – 1/2 szklanki gorącej wody
Warzywa:
- 1 średnia marchewka
- jeden mały korzeń pietruszki
- 1 mała cebula
- kawałek pora
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suchych wodorostów wakame
Przyprawy:
- 1 liść laurowy
- 2 owoce ziela angielskiego
- świeżo mielony, czarny pierz – ilość wedle uznania
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – ja dodaję ostrej ale słodka też się sprawdzi
- 2 łyżki sosu sojowego – kupujcie sos bez dodatku pszenicy np taki.
W przepisie nie ma dodatkowej soli ponieważ znajduje się ona już w glonach wakame oraz w sosie sojowym.
.
.
Wegański paprykarz – przygotowanie
- Ugotujcie kaszę unikając gotowania w woreczkach. Tu przeczytacie więcej o szkodliwym dla nas BPA. Polecam zalać w garnku porcję kaszy dwoma porcjami wody, wstawić do gotowania i jak tylko kasza wchłonie wodę odstawić garnek na bok koniecznie przykrywając go pokrywką. Po kilku minutach kasza będzie gotowa do jedzenia
- Marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce – na grubych oczkach. Pomidory zlejcie wrzątkiem i obierzcie a następnie pokrójcie w małą kostkę
- Cebulę, czosnek i pora pokrójcie jak najdrobniej
- Wlejcie olej na patelnie i od razu przesypcie na nią warzywa
- Wrzućcie do nich przyprawy – wszystkie. Wakame możecie pokruszyć – ja osobiście lubię jak w daniach suszone glony rozwijają się w większe kawałki
- Duście warzywa pod przykryciem przez około 10 minut – puszczą wodę a jak zaczną się przypalać dolejcie do nich gorącej wody.
Ot i tyle. Jak warzywa będą miękkie przełóżcie je do większej miski i wymieszajcie z kaszą jaglaną.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
.