Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wegański paprykarz z kaszą jaglaną

Ten wegański paprykarz świetnie smakuje na ciepło – wyjadany prosto z miseczki. W takiej sytuacji śmiało możecie go traktować jako samodzielne danie – zawiera wszystkie potrzebne makro składniki. Jadany na zimno może być smarowidłem do chleba. A przygotowanie? Zobaczcie jakie jest proste i szybkie.

Przygotowując ten paprykarz inspirowałam się przepisem Mai Sobczak z jej pierwszej książki Qmam kasze czyli powrót do korzeni. Wycięłam z niego kilka składników (fenkuła, którego nie lubię, sól bo nie jest tu potrzebna, paprykę bo nie miałam jej w domu). Od siebie dodałam pora i ostrą wędzoną paprykę. Coś czuję, że będę miała kolejnego faworyta na liście przepisów na lunch do pracy lub kanapkową kolację.

.

Wegański paprykarz – składniki

Kasza jaglana:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej

Tłuszcze i inne płyny:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • około 1/3 – 1/2 szklanki gorącej wody

Warzywa:

  • 1 średnia marchewka
  • jeden mały korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suchych wodorostów wakame

Przyprawy:

  • 1 liść laurowy
  • 2 owoce ziela angielskiego
  • świeżo mielony, czarny pierz – ilość wedle uznania
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – ja dodaję ostrej ale słodka też się sprawdzi
  • 2 łyżki sosu sojowego – kupujcie sos bez dodatku pszenicy np taki.

W przepisie nie ma dodatkowej soli ponieważ znajduje się ona już w glonach wakame oraz w sosie sojowym.

.

wegański paprykarz patelnia

.

Wegański paprykarz – przygotowanie

  1. Ugotujcie kaszę unikając gotowania w woreczkach. Tu przeczytacie więcej o szkodliwym dla nas BPA. Polecam zalać w garnku porcję kaszy dwoma porcjami wody, wstawić do gotowania i jak tylko kasza wchłonie wodę odstawić garnek na bok koniecznie przykrywając go pokrywką. Po kilku minutach kasza będzie gotowa do jedzenia
  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce – na grubych oczkach. Pomidory zlejcie wrzątkiem i obierzcie a następnie pokrójcie w małą kostkę
  3. Cebulę, czosnek i pora pokrójcie jak najdrobniej
  4. Wlejcie olej na patelnie i od razu przesypcie na nią warzywa
  5. Wrzućcie do nich przyprawy – wszystkie. Wakame możecie pokruszyć – ja osobiście lubię jak w daniach suszone glony rozwijają się w większe kawałki
  6. Duście warzywa pod przykryciem przez około 10 minut – puszczą wodę a jak zaczną się przypalać dolejcie do nich gorącej wody.

Ot i tyle. Jak warzywa będą miękkie przełóżcie je do większej miski i wymieszajcie z kaszą jaglaną.

Smacznego i na zdrowie.

.

wegański paprykarz miska

.
.