Placki z nasionami i malinowym sosem
Szykujcie swój blender kielichowy bo dzisiaj przyda się podwójnie. Pierwszy raz do ciasta na wegańskie i bezglutenowe placki z nasionami a zaraz potem do zmiksowania malinowego sosu. Będziecie zachwyceni tym bardzo prostym i niezwykle smacznym sposobem na śniadanie.
Spis treści
Zdrowe śniadanie
To posiłek bogaty w cenne składnik odżywcze i energię – tak potrzebną z rana. W tych plackach znajdziecie
- węglowodany (w mące, gruszce, nasionach)
- tłuszcze – głównie w nasionach siemienia, dyni oraz w oleju
- białko – w każdym składniki oprócz czystego oleju
- witaminy
- bardzo potrzebny w diecie wegańskiej – wapń
.
Placki z nasionami – składniki na około 12 sztuk
- 200 ml mleka roślinnego (sprawdzi się owsiane, migdałowe lub sojowe)
- 100 g mąki kukurydzianej – ekologicznej
- 1 łyżka siemienia lnianego – w ziarenkach
- 1 dojrzała gruszka – robi tu za słodzik, oprócz słodkiego sosu
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 2 garści pestek dyni
- 2 łyżki pestek maku
Składniki na malinowy sos:
- 1 szklanka malin – mogą być mrożone
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
.
Placki z nasionami – przygotowanie
MIKSOWANIE CIASTA
- W blenderze zmiksujcie mleko z olejem, nasionami siemienia lnianego i gruszką – aż masa będzie gładka – bez grudek od gruszki czy siemienia
- Teraz wsypcie do niej mąkę kukurydzianą i chwilę miksujcie aż składniki się połączą
- Przelejcie ciasto do miski
- Wsypcie do niego nasiona dyni i maku – wszystko dobrze wymieszajcie
.
SMAŻENIE PLACKÓW
Przyda się patelnia o nieprzywierającej powłoce – na takiej placki smażą się bez dodatkowego tłuszczu. Wystarczą im te 2 łyżki oleju w cieście.
- Dobrze rozgrzejcie patelnie. Te placki smażyłam na poziomie 6 w skali 0 do 9.
- Ciasto nałóżcie łyżką na patelnię formując nią okrągłe kształty. Nakładając 2 łyżki ciasta na 1 placek uzyskacie ich około 12 stuk. A wiadomo – każda zmiana wielkości placka od razu wpłynie na uzyskaną ilość
- Plackom wystarczy 2-4 minuty na każdej stronie
W czasie smażenia możecie przygotować sos.
.
MIKSOWANIE SOSU MALINOWEGO
Czyli malinowego koktajlu, a w zasadzie smoothie bo ma wyjść bardziej gęsty.
Wszystkie składniki (maliny, miód, mleko) przełóżcie do blendera i chwilę miksujcie – aż się połączą i stworzą gładki sos. Idealny dodatek do tych placków.
.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Z pytaniami o to, jakiego blendera używam, zapraszam do pisania wiadomości na FB.
Wyglądają przepysznie!
Pięknie tu na Twojej stronie, mnóstwo pysznych przepisów.