Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placki z nasionami i malinowym sosem

Szykujcie swój blender kielichowy bo dzisiaj przyda się podwójnie. Pierwszy raz do ciasta na wegańskie i bezglutenowe placki z nasionami a zaraz potem do zmiksowania malinowego sosu. Będziecie zachwyceni tym bardzo prostym i niezwykle smacznym sposobem na śniadanie. 

Zdrowe śniadanie

To posiłek bogaty w cenne składnik odżywcze i energię – tak potrzebną z rana. W tych plackach znajdziecie

  • węglowodany (w mące, gruszce, nasionach)
  • tłuszcze – głównie w nasionach siemienia, dyni oraz w oleju
  • białko – w każdym składniki oprócz czystego oleju
  • witaminy
  • bardzo potrzebny w diecie wegańskiej – wapń

.

Placki z nasionami – składniki na około 12 sztuk

  • 200 ml mleka roślinnego (sprawdzi się owsiane, migdałowe lub sojowe)
  • 100 g mąki kukurydzianej – ekologicznej
  • 1 łyżka siemienia lnianego – w ziarenkach
  • 1 dojrzała gruszka – robi tu za słodzik, oprócz słodkiego sosu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 2 garści pestek dyni
  • 2 łyżki pestek maku

Składniki na malinowy sos:

  • 1 szklanka malin – mogą być mrożone
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego

.

Placki z nasionami – przygotowanie

MIKSOWANIE CIASTA

  1. W blenderze zmiksujcie mleko z olejem, nasionami siemienia lnianego i gruszką – aż masa będzie gładka – bez grudek od gruszki czy siemienia
  2. Teraz wsypcie do niej mąkę kukurydzianą i chwilę miksujcie aż składniki się połączą
  3. Przelejcie ciasto do miski
  4. Wsypcie do niego nasiona dyni i maku – wszystko dobrze wymieszajcie

.

SMAŻENIE PLACKÓW

Przyda się patelnia o nieprzywierającej powłoce – na takiej placki smażą się bez dodatkowego tłuszczu. Wystarczą im te 2 łyżki oleju w cieście.

  1. Dobrze rozgrzejcie patelnie. Te placki smażyłam na poziomie 6 w skali 0 do 9.
  2. Ciasto nałóżcie łyżką na patelnię formując nią okrągłe kształty. Nakładając 2 łyżki ciasta na 1 placek uzyskacie ich około 12 stuk. A wiadomo – każda zmiana wielkości placka od razu wpłynie na uzyskaną ilość
  3. Plackom wystarczy 2-4 minuty na każdej stronie

W czasie smażenia możecie przygotować sos.

.

MIKSOWANIE SOSU MALINOWEGO

Czyli malinowego koktajlu, a w zasadzie smoothie bo ma wyjść bardziej gęsty.

Wszystkie składniki (maliny, miód, mleko) przełóżcie do blendera i chwilę miksujcie – aż się połączą i stworzą gładki sos. Idealny dodatek do tych placków.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

placki z nasionami

.

Z pytaniami o to, jakiego blendera używam, zapraszam do pisania wiadomości na FB.

1 Discussion on “Placki z nasionami i malinowym sosem”