Czy łączyć ogórki z pomidorami? Obalamy mity
Pomidory plus ogórki – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie. Ile razy słyszeliście o nie łączeniu tych dwóch warzyw? Czy wyjaśniono Wam dlaczego nie wolno tego robić? Jeżeli jesteście ciekawi skąd wziął się ten żywieniowy mit i czy rzeczywiście leży w nim prawda czytajcie dalej.
Spis treści
Będzie krótko i na temat.
Czym jest askorbinaza?
Wszystko zaczęło się od pewnego odkrycia, w którym to potwierdzono, iż askorbinaza – enzym obecny w ogórkach, utlenia witaminę C. A stąd była już prosta droga do okrzyknięcia sałatki z pomidorów i ogórków największym złem świata. Czy słusznie?
W tym miejscu przytoczę Wam kilka istotnych informacji o wspomnianym enzymie. Otóż askorbinaza:
- występuje również w innych warzywach dyniowatych np. cukinii czy kabaczku
- jest najbardziej aktywna gdy zawierające ją warzywa puszczą sok – czyli po kilkunastu minutach od przygotowania surówki
- dezaktywuje ją kwaśne środowisko czyli np. skropienie surówki sokiem z cytryny lub sosem winegret
.
Ile witaminy C mają pomidory?
Czy w ogóle warto martwić się o jej utlenienie w tym konkretnym warzywie? Zdziwicie się ale w 100 g pomidorów jest zaledwie 14 mg witaminy C. Nawet jeżeli ogórek zdąży ją zniszczyć to i tak niewiele stracicie.
Dużo więcej witaminy C mają inne warzywa:
- czerwona papryka – 91 mg
- brukselka – 94 mg
- szpinak – 64 mg
- jarmuż – 120 mg
- szczypiorek – 58,1 mg
- natka pietruszki – 178 mg
Więc jeżeli się martwicie o utlenienie witaminy C przez ogórki to bardziej zainteresujcie się tym, aby nie łączyć ich z papryką, szpinakiem, jarmużem czy natką pietruszki. Albo skropcie surówkę czymś kwaśnym.
Ale przede wszystkim jedzcie warzywa na świeżo – jak najszybciej po ich pokrojeniu. Dodam tu jeszcze, że dla witaminy C najstraszniejsze nie są ogórki. Jest ona bardzo wrażliwa i utlenia się pod wpływem światła oraz tlenu.
.
Pomidory plus ogórki – jeść czy nie jeść?
Oczywiście, że jeść!
Toż to mega smaczne połączenie – niemalże symbol lata. Nie ma nic lepszego niż prosta surówka z pachnących pomidorów i świeżych ogórków.
Skropcie ją sokiem z cytryny albo winegret i pyszny dodatek do obiadu lub kolacji gotowy.
.
.
O innych żywieniowych mitach przeczytacie pod tym linkiem.
.
.
.