Zielone placuszki z jarmużem – pomysł na błyskawiczne śniadanie
Zielone placuszki z jarmużem to kolejna, świetna opcja na błyskawiczne śniadanie, które przygotujecie w około 15 minut. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym a następnie krótko smażyć na patelni.
Spis treści
Takie placuszki mogą być postawą Waszego śniadania, albo tak jak u mnie, dodatkiem do warzyw – zamiast pieczywa. Same w sobie są lekko pikantne ale warto podać do nich jeszcze bardziej wyraźne w smaku dodatki. Polecam orzechowy sos z chilli i czosnkiem, ćwikłę, chrzan, kiszonki.
Zamiast jarmużu możecie zmiksować liście szpinaku albo natkę pietruszki. Przy pietruszce smak zielonego będzie bardziej wyczuwalny dlatego lepiej dodać pół lub jedną szklankę natki a nie półtorej jak w przypadku szpinaku czy jarmużu. Te ostatnie są praktycznie niewyczuwalne ale nadają placuszkom ciekawy, zielony kolor.
Miksujcie, eksperymentujcie z dodatkami, bawcie się zielonym jedzeniem.
Smacznego i na zdrowie.
.
Zielone placuszki – składniki na 16-18 sztuk
- 1 szklanka mleka roślinnego – bez cukru (tu znajdziecie przepisy na domowe mleko roślinne)
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej gruboziarnistej
- 1,5 szklanki liści jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry – możecie je zamienić na oregano lub bazylię
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu – lub zamiennie 1/3 łyżeczki cayenne albo 1/2 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki
.
Zielone placuszki – wykonanie
- Wszystkie składniki zmiksujcie w blenderze kielichowym na jednolitą, gładką masę
- Ciasto nakładajcie na patelnię łyżką formując małe placki
- Smażcie je na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Nie ma potrzeby dodawać do nich więcej tłuszczu niż 2 te łyżki oleju, które już zmiksowaliście
- Placuszki smażą się błyskawicznie więc uważajcie aby ich nie przypalić. Wystarczy po 1-2 minuty na każdej ze stron.
.
Z czym je podawać?
Z wyraźnymi w smaku dodatkami:
- z sosem orzechowym – przepis znajdziecie tutaj. Do placuszków polecam zmniejszyć proporcje o połowę ale zostawić wodę, wtedy sos wyjdzie mniej gęsty
- z ćwikłą
- z chrzanem
- kiszonkami
- ze świeżymi warzywami – z nimi nie musicie się ograniczać. Im więcej świeżych warzyw zjecie tym lepiej dla Waszego zdrowia.
.
Więcej przepisów na placuszki (pancakes) znajdziecie pod tym linkiem.
.
cześć, jaką masz patelnie? ilekroć próbuję smażyć bez tłuszczu nic z tego nie wychodzi 🙁 pomocy!
Z powłoką teflonową oraz grubym żeliwnym dnem – z IKEA.