Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pieczone bataty plus ciecierzyca w curry

Jak tylko kończy się lato i nadchodzą chłodne dni i wieczory, nabieram ochoty na pikantne i gorące dania. Im więcej jest w nich chilli tym lepiej. Te pieczone bataty z curry i ciecierzycą są doskonałą propozycją na jesienno-zimowy obiad lub kolację. Zobaczcie sami i koniecznie spróbujcie.

Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane ale zajmuje około 45 minut. No cóż – 35-40 minut to pieczenie batatów a sos do nich zrobicie w między czasie. Dla tego połączenia słodkich ziemniaków z curry jestem w stanie tyle poczekać.

Bataty to bardzo dobre źródło antyoksydantów jakimi są karotenoidy. Poza tym batat ma mniejszy Indeks Glikemiczny niż nasz ziemniak, więc jest lepszy dla osób z cukrzycą.

.

Pieczone bataty z curry – składniki na 2 porcje

  • 1 większy batat
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 średnie cebule lub 1 duża
  • 4-5 pieczarek
  • 2-3 liście kafir
  • 3-4 łyżki małych kaparów z zalewy octowej
  • 1 łyżka pasty curry – tu patrzcie na zawartość chilli w paście, zielona będzie najbardziej pikantna, żółta najmniej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego plus niewielka ilość do posmarowania naczynia na bataty
  • świeża kolendra do posypania już na talerze. Jak nie lubicie kolendry zastąpcie ją pietruszką, miętą, koperkiem lub szczypiorkiem

Jeżeli chcecie zwiększyć porcję do czterech osób, to polecam podwoić ilość batatów, ciecierzycy, cebuli i pieczarek. Do puszki mleka kokosowego dolejcie 1-1,5 szklanki wody, dodajcie 4 liście kafir i tylko 1,5 łyżki pasty curry.

.

Pieczone bataty z curry – wykonanie

  1. Batata umyjcie i pokrójcie w łódki lub plastry o grubości 1 cm
  2. Posmarujcie dno naczynia żaroodpornego niewielką ilością oleju i przełóżcie tam bataty
  3. Czas ich pieczenia to około 40 minut dla łódek i 25-30 minut dla plastrów. Pieczcie w temperaturze 200°C

 

Czas na sos z ciecierzycy i curry

  1. Cebulę i pieczarki pokrójcie w niewielką kostkę
  2. Na patelni podgrzejcie pastę curry na łyżce oleju – do momentu aż puści aromat
  3. Wtedy na patelnię wlejcie mleko kokosowe i mieszajcie aż pasta curry się rozpuści
  4. Dodajcie do nich cebulę, pieczarki, ciecierzycę (wcześniej odsączoną z zalewy) oraz liście kafir
  5. Duście wszystko razem przez około 10-15 minut

Jak bataty będą już miękkie (sprawdźcie je widelcem) wystarczy do naczynia, w którym się piekły wlać przygotowany sos z ciecierzycą. Posypać wszystko kaparami o kolendrą i podać do stołu.

Zobaczycie jak dobre jest to danie – szczególnie w chłodne popołudnia i wieczory.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

A tu znajdziecie przepis na bataty z fasolą i sosem pomidorowym. Polecam.