Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pieczone bataty | fasola | pomidory | kozi ser

Bataty czyli słodkie ziemniaki są naszym ulubionym warzywem w zimie. Są praktycznie bezobsługowe i zwykle pieczemy je w piekarniku jak frytki i wyjadamy z domowym sosem pomidorowym lub układamy na sałacie posypane jedynie białym kozim serem, który przełamuje ich delikatny, słodki smak. Moim ostatnim odkryciem są pieczone bataty podane z ostrą fasolką, kozim serem i dużą ilością świeżego koperku.

Przyznam się – wciąż nie przekonałam się do długiego przesiadywania w kuchni przy garach. Dla mnie jest to strata czasu, który wolę poświęcać na inne, bardziej fascynujące rzeczy. Jak już mnie najdzie na domowe jedzenie to musi to być danie szybkie i proste. Przygotowanie dania zajmuje jedynie 15 minut bo w trakcie ich pieczenia batatów (45 minut) można zająć się innymi sprawami.

 

pieczone bataty składniki

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 1 duży batat lub 2 mniejsze
  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub 250g ugotowanej)
  • 1 puszka pomidorów w kostce (w sezonie 3-4 średnie pokrojone w kostkę pomidory)
  • 130g białego koziego sera
  • 1 średnia cebula (najlepiej czerwona ale może być każda inna)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (rafinowanego)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE

  1. Bataty umyjcie i przekrójcie na pół – jak macie jeden duży to na 4 części. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 45 minut. Ja piekę na termoobiegu.
  2. W tym czasie przygotujcie fasolkę – zajmuje to 15 minut.
    1. Cebulę pokrójcie w kostkę a czosnek w plasterki i podsmażcie na łyżce oleju aż cebula będzie szklista a czosnek lekko brązowy.
    2. Dodajcie do nich przyprawy – oregano, kumin, paprykę i smażcie jeszcze przez pół minuty.
    3. Wrzućcie pomidory i fasolkę – duście wszystko razem przez kolejne 10 minut – to wystarczy aby składniki się połączyły i przeszły przyprawami.
  3. Teraz możecie się chwilę zrelaksować do czasu aż bataty będą gotowe – po upieczeniu powinny być lekko brązowe na wierzchu i miękkie w środku – sprawdźcie widelcem.
  4. Po wyjęciu z piekarnika podajcie pieczone bataty z przygotowaną pikantną fasolką, pokruszonym kozim serem i sporą ilością koperku

 

Uwielbiam zatapiać kawałki sera w rozciętym, jeszcze gorącym batacie i mieszać go z dodatkami – a im więcej koperku tym lepsze jest to danie – zatem nie oszczędzajcie go sobie.

Nie byłabym sobą gdybym nie dodała choć krótkiej informacji o wpływie jedzenia na zdrowie. Bataty są źródłem karotenoidów (które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne) oraz witamin i minerałów. Do tego mają niższy Indeks Glikemiczny od naszego ziemniaka więc nie podnoszą tak bardzo poziomu glukozy we krwi (dobra wiadomość dla cukrzyków).

 

pieczony batat bok

4 Komentarzy w dyskusji
“Pieczone bataty | fasola | pomidory | kozi ser”