Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jajko ze szpinakiem na szybką kolację lub śniadanie

To błyskawiczne danie jest świetną opcją na kolację oraz na śniadanie. W zasadzie jak macie możliwość, bo być może pracujecie w domu, to i w porze lunchu sprawdzi się na szybką przekąskę. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut a sami zobaczycie jak dzięki niemu odczarujecie nielubiany szpinak. Jajko ze szpinakiem poleca się Waszej uwadze.

Dzisiaj nie będę Was zanudzać opowieściami o tym jak bardzo nie lubię gotować, bo zamiast stać przy garach wolę siedzieć przy komputerze albo czytać książki zamiennie z oglądać seriale (od razu dodam, że nie polskie). Ale jeść trzeba, a ja do tego mam wkrętkę w zdrowe żywienie. Dlatego wyjątkowo lubuję się w daniach warzywnych lub wegetariańskich, które można przygotować w max 15 minut.

Tym razem przejdę od razu do rzeczy i przedstawię Wam mojego nowego kolacyjnego i śniadaniowego faworyta.

.

Jajko ze szpinakiem – składniki na 1 porcję

Tutaj wielkość porcji będzie zależała od tego ile jajek chcecie zjeść. Ja zjadam maksymalnie dwa dziennie ale tą porcję przygotowałam z jednym jajkiem. M jada przeważnie cztery jajka więc dla niego w ruch poszła większa patelnia.

  • szpinak baby – ilość, która przykryje szczelną warstwą Waszą patelnię
  • jajka – tyle sztuk ile chcecie zmieścić na patelni. O tym jak ważne jest pochodzenie jajek pisałam pod tym linkiem
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 łyżeczka suchej bazylii 
  • pęczek szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz

.

Jajko ze szpinakiem – przygotowanie

  1. Szpinak opłuczcie i dajcie mu ociec z wody
  2. Na patelnię wlejcie olej i wrzućcie na niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek
  3. Posypcie je bazylią i wymieszajcie składniki na patelni
  4. Od razu na patelnię przełóżcie szpinak tak aby dobrze przykrył dno
  5. Niezwłocznie wbijcie w niego jajka tak aby dotykały dna patelni – rozgarnijcie sobie szpinak widelcem lub łyżką
  6. Przykryjcie wszystko patelnią i „duście” przez kilka minut aż zetnie się białko w jajkach. Jak wolicie ścięte również żółtko to poczekajcie jeszcze kilka minut
  7. Danie podawajcie razem z patelnią i już na końcu posypcie je szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprze

Ot tyle – kolacja lub śniadanie gotowe. Na zdrowie.

.

jajko ze szpinakiem

.

Jeżeli macie ochotę na inne przepisy z jajkiem w roli głównej to bardzo polecam też szakszukę. To danie to absolutny HIT.