Jajko ze szpinakiem na szybką kolację lub śniadanie
To błyskawiczne danie jest świetną opcją na kolację oraz na śniadanie. W zasadzie jak macie możliwość, bo być może pracujecie w domu, to i w porze lunchu sprawdzi się na szybką przekąskę. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut a sami zobaczycie jak dzięki niemu odczarujecie nielubiany szpinak. Jajko ze szpinakiem poleca się Waszej uwadze.
Spis treści
Dzisiaj nie będę Was zanudzać opowieściami o tym jak bardzo nie lubię gotować, bo zamiast stać przy garach wolę siedzieć przy komputerze albo czytać książki zamiennie z oglądać seriale (od razu dodam, że nie polskie). Ale jeść trzeba, a ja do tego mam wkrętkę w zdrowe żywienie. Dlatego wyjątkowo lubuję się w daniach warzywnych lub wegetariańskich, które można przygotować w max 15 minut.
Tym razem przejdę od razu do rzeczy i przedstawię Wam mojego nowego kolacyjnego i śniadaniowego faworyta.
.
Jajko ze szpinakiem – składniki na 1 porcję
Tutaj wielkość porcji będzie zależała od tego ile jajek chcecie zjeść. Ja zjadam maksymalnie dwa dziennie ale tą porcję przygotowałam z jednym jajkiem. M jada przeważnie cztery jajka więc dla niego w ruch poszła większa patelnia.
- szpinak baby – ilość, która przykryje szczelną warstwą Waszą patelnię
- jajka – tyle sztuk ile chcecie zmieścić na patelni. O tym jak ważne jest pochodzenie jajek pisałam pod tym linkiem
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 łyżeczka suchej bazylii
- pęczek szczypiorku
- świeżo mielony pieprz
.
Jajko ze szpinakiem – przygotowanie
- Szpinak opłuczcie i dajcie mu ociec z wody
- Na patelnię wlejcie olej i wrzućcie na niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek
- Posypcie je bazylią i wymieszajcie składniki na patelni
- Od razu na patelnię przełóżcie szpinak tak aby dobrze przykrył dno
- Niezwłocznie wbijcie w niego jajka tak aby dotykały dna patelni – rozgarnijcie sobie szpinak widelcem lub łyżką
- Przykryjcie wszystko patelnią i „duście” przez kilka minut aż zetnie się białko w jajkach. Jak wolicie ścięte również żółtko to poczekajcie jeszcze kilka minut
- Danie podawajcie razem z patelnią i już na końcu posypcie je szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprze
Ot tyle – kolacja lub śniadanie gotowe. Na zdrowie.
.
.
Jeżeli macie ochotę na inne przepisy z jajkiem w roli głównej to bardzo polecam też szakszukę. To danie to absolutny HIT.