Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zielony koktajl z quinoa, melona, mniszka lekarskiego i kurkumy

Takiego połączenie jeszcze u mnie nie było a zielone koktajle robię od ponad trzech lat. I choć nie znudziło mi się jeszcze ich codzienne miksowanie to nieustannie poszukuję nowych kompozycji i smaków. Ten zielony koktajl z quinoa i mniszka lekarskiego powstał podczas wspominanego już na blogu spotkania z Gosią Szakułą ze smilingspoon.pl (oj byłyśmy wtedy bardzo kreatywne).

Udało mi się zdobyć mleko quinoa (z komosy ryżowej) i dojrzałego melona galia o pomarańczowym miąższu. Gosia od siebie dorzuciła melona miodowego (o żółtym wnętrzu), liście mniszka lekarskiego oraz kurkumę. Wyszła z tego mieszanka o smaku na początku gorzkim ale im koktajl dłużej stał i się utleniał tym smak łagodniał. Później nie mogłyśmy się od niego oderwać.

Składniki na zielony koktajl z quinoa – 2 duże porcje

  • 300ml napoju z quinoa (komosy ryżowej) – nie jest jeszcze powszechnie dostępny i trzeba uważać, żeby nie trafić na taki z dodatkiem syropu z agawy (cukier), maltodekstryny z kukurydzy (kolejny cukier) oraz oleju słonecznikowego. Tego się nie da wypić – takie to słodkie. Ale sama quinoa to dobre źródło białka roślinnego, wapnia, fosforu, żelaza, wit. E oraz kwasów omega 3.
  • melon – u nas wyszło około 2 szklanki pokrojonych w kawałki melonów ale dodajcie jaki chcecie i ile chcecie bo ma niewiele kalorii (do około 34 kcal w 100g). Melon zawiera dużo beta-karotenu (silny przeciwutleniacz) oraz potasu (jest dobry na nadciśnienie), pomaga zwalczać miażdżycę i nadciśnienie.
  • 3-4 liście mniszka lekarskiego – w smaku jest lekko gorzki więc nie polecam dodawać więcej niż te kilka liści. Mniszek poprawia trawienie, działanie wątroby, oczyszcza układ moczowy i są już badania potwierdzające jego dobry wpływ na hamowanie rozwoju raka sutka i prostaty
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku – silny przeciwutleniacz czyli kolejny składnik pomocny w walce z chorobami cywilizacyjnymi

 

Wszystko zmiksujcie w mocnym blenderze tak aby zmielił liście mniszka na gładką masę.

„Mleko” z quinoa możecie zastąpić każdym innym napojem roślinnym – sojowym, ryżowym, konopnym, migdałowym, owsianym, kokosowym, z nerkowców czy orzechów laskowych.

 

Poprzednie przepisy powstałe w kooperatywie ze smilingspoon.pl znajdziecie pod linkami – o wegańskiej pizzy na bezglutenowej mące oraz koktajlu z mlekiem konopnym i gałką muszkatołową

 

zielony koktajl z quinoa

2 Komentarzy w dyskusji
“Zielony koktajl z quinoa, melona, mniszka lekarskiego i kurkumy”