Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Domowy ramen kimchi

W restauracjach azjatyckich na całym świecie spotkasz kimchi ramen, połączenie tradycyjnych smaków Korei i Japonii. Ramen to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, a kimchi jest symbolem kuchni koreańskiej. Obie tradycje zostały połączone w jedno, dzięki czemu otrzymaliśmy pikantną potrawę bogatą w witaminy i związki mineralne. Jeśli przyjdzie ci ochota na egzotykę, możesz przyrządzić taką zupę w domu.

Ramen to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które wywodzi się z chińskiej tradycji kulinarnej. Oprócz makaronu podstawą ramenu jest aromatyczny bulion wzbogacony o różne dodatki, np. glony, kiełki fasoli, plastry pieczonej wieprzowiny, szczypior, jajko ugotowane na twardo lub półtwardo oraz plasterek naruto-maki (pasta rybna).

Rodzaje zup ramen – przepisy

Japońska zupa ramen może być przyrządzana na wiele sposobów. Oficjalnie istnieje kilkadziesiąt typów potrawy, ale w praktyce każdy kucharz w restauracji czy nawet rodzina mają własny przepis. Tradycyjne chińskie wydanie zupy najbardziej przypomina shio-ramen, podawany najczęściej z mięsem z kurczaka, pędami bambusa, rybami oraz cebulą.

Natomiast tonkotsu-ramen to tłusty wywar przygotowywany na kościach wieprzowych, podawany z warzywami oraz mięsem, a shoyu-ramen jest przyrządzany z mięsa kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i podawany najczęściej z jajkiem na twardo, pędami bambusa czy wodorostami na ostro. Najwięcej cech kuchni japońskiej ma miso-ramen przygotowywany na bazie mięsa z kurczaka oraz ryb z kiełkami, kapustą oraz pastą miso.

Ramen z boczkiem

Ramen możemy przyrządzić ze składników dostępnych w każdym polskim domu. Do potrawy potrzebujemy 200 g boczku bez skóry i kości, 200 g kapusty pak choi, 160 g makaronu ramen, pęczek włoszczyzny, 20 g imbiru, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, limonkę, pięć łyżek sosu sojowego, jajko, cebulę ze szczypiorkiem, marchewkę, łyżkę miodu oraz pieprz i sól do smaku.

Na wstępie rozkrajamy boczek wzdłuż, nie przecinając do końca i rozkładamy tak, by powstał płaski płat mięsa. Posypujemy solą i pieprzem, ciasno zwijamy i wiążemy nicią kuchenną. Włoszczyznę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plastry. Przygotowane składniki wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy ok. dwie godziny na małym ogniu.

Z wywaru wyjmujemy mięso, wywar przelewamy przez gęste sito do drugiego garnka, dodajemy cynamon i anyż, po czym gotujemy kolejne 20 minut. Zupę doprawiamy sokiem z limonki i sosem sojowym. Jajko gotujemy na twardo. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę ze szczypiorkiem myjemy i kroimy w cienkie krążki. Marchewki kroimy ukośnie w cienkie plasterki. pak choi myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół lub cztery części.

Jajko obieramy, marchew i pak choi podgrzewamy przez trzy minuty w gorącym wywarze. Na patelni rozgrzewamy miód z sosem sojowym, wkładamy boczek i obsmażamy ze wszystkich stron. Zupę wlewamy do głębokich misek i wkładamy makaron. Boczek kroimy w cienkie plastry, a jajko na ćwiartki. Plastry mięsa i cząstki jajka dodajemy do zupy, posypujemy szczypiorem.

Ramen kimchi – opis

Kimchi to symbol kuchni koreańskiej, która słynie z różnorodności i wszechstronnego wykorzystania warzyw. Potrawa jest ceniona za niskokaloryczność oraz zawartość witamin B, C i A oraz żelaza i wapnia. Kimchi to pikantne sfermentowane warzywa, najczęściej kapusta pekińską lub pak choi.

Dzięki połączeniu japońskiej i koreańskiej tradycji kulinarnej otrzymaliśmy potrawę, która jest kombinacją głębokiego smaku bulionu, pikantności kimchi oraz aksamitnej konsystencji makaronu. Ramen kimchi zachwyca smakiem, a jednocześnie jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Ramen kimchi przepis podstawowy

Jeśli przyjdzie ci ochota na egzotykę, możesz przyrządzić taką zupę w warunkach domowych. Potrzebujesz do tego dwa jajka, cztery szklanki bulionu drobiowego, dwa opakowania ramenu instant, szklankę kimchi, dwie łyżki pasty z papryki gochujang, łyżeczkę chili w proszku gochugaru, 120 g pieczarek, łyżeczkę oleju sezamowego, dwie łyżki posiekanej szalotki oraz sól.

Na wstępie wrzuć jajka do garnka z wrzącą wodą i ugotuj je w koszulkach. Zagotuj bulion drobiowy bulion, dodaj kimchi, pastę pieprzową, chili w proszku i ramen instant. Gdy makaron będzie ugotowany al dente, dodaj pieczarki i olej sezamowy, posól do smaku. Przełóż makaron do misek i udekoruj go jajkami w koszulkach oraz szalotką.

Ramen kimchi z tofu

Aby sporządzić ramen kimchi z tofu, potrzebujesz 1 l wody, 500 g niepasteryzowanego kimchi, pięć łyżeczek bulionu dashi instant, sos sojowy, dwa opakowania makaronu ramen, opakowanie tofu oraz garść pokrojonego szczypioru.

Na wstępie wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy kimchi. Gdy zawartość garnka zacznie znów wrzeć, wsypujemy pięć łyżeczek bulionu dashi i doprawiamy sosem sojowym. Osobno gotujemy makaron. Kroimy tofu w grube plastry i podsmażamy na oleju. Oddzielamy żółtka od białek. W misce układamy makaron i zalewamy gorącym bulionem z kimchi. Na wierzchu kładziemy tofu oraz posypujemy szczypiorkiem.

Ramen kimchi z rybą

Do tej pysznej potrawy potrzebujemy 1 l wody, 500 g niepasteryzowanego kimchi, 200 g upieczonej ryby (łosoś lub tuńczyk), łyżkę gotowego bulionu ze słoiczka lub pięć łyżeczek bulionu dashi instant, dwa jajka ugotowane na twardo jaja, garść suszonych wodorostów wakame, dwie łyżki grubo pokrojonego szczypioru oraz porcję makaronu ramen.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy kimchi i smażymy ok. trzy minuty, często mieszając. Zalewamy całość wrzątkiem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion, wodorosty i makaron, doprawiamy do smaku sosem sojowym, gotujemy na wolnym ogniu dziesięć minut. Do miski wlewamy ramen z kimchi, makaronem i wodorostami. Na wierzchu układamy po porcji ryby i przekrojone na pół jajko, a następnie posypujemy szczypiorkiem.