Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Smażony ryż z kimchi (Kimchi-bokkeumbap)

Smażony ryż z kimchi to popularne danie kuchni koreańskiej. Jest proste w przygotowaniu, zdrowe i niezwykle smaczne. Polecam przygotować je w domu. Oto moja wersja Kimchi-bokkeumbap.

Smażony ryż z kimchi – składniki na 4 porcje

  • 300 g białego ryżu – waga dla suchego produktu
  • 300 g kimchi o dowolnej ostrości – w sklepach internetowych kupicie je bez problemu. Tu podaję kilka miejsc
  • 2 małe, białe cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • 1 łyżka nasion sezamu – polecam użyć czarnego sezamu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame – opcjonalnie
  • 100 g białego tofu – opcjonalnie

.

Ryż z kimchi – przygotowanie

  1. Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Nie polecam gotowania ryżu w woreczkach. Tu przeczytacie z jakiego powodu
  2. Po ugotowaniu ryżu możecie przygotować Kimchi-bokkeumbap
  3. Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterkach
  4. Jak się przyrumienią wrzućcie na patelnię kimchi razem z sokiem, w którym się kisiła
  5. Od razu dodajcie wcześniej ugotowany ryż i dokładnie wszystko wymieszajcie
  6. Wlejcie do ryżu sos sojowy i raz jeszcze wymieszajcie
  7. Smażcie przez kolejne 3-5 minut

Już na talerzy posypcie ryż szczypiorkiem. Jeżeli lubicie wakame to to jest też czas na jego dodanie. Tak samo jak posypanie ryżu sezamem.

Lubię wszystkie składniki wymieszać już na talerzu.

To danie świetnie smakuje również kolejnego dnia – odsmażone.

smażony ryż z kimchi

.

Inne dania z kimchi znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy już polubiliście koreańskie kiszonki kimchi.

.