Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jak zrobić Ramen? Poczuj się jak mieszkaniec Kraju Kwitnącej Wiśni

Nie wiadomo dokładnie kiedy ramen trafił do Japonii. Są dwie teorie, które mogą wyjaśniać początki tej zupy w Kraju Kwitnącej Wyspy. Pierwsza wskazuje na mandżurskiego uczonego Shu Shunsui, który z Chin uciekł do Japonii i tam zaczął gotować chińską zupę. Według drugiej, na początku XX wieku chińscy kucharze otworzyli sklep w Tokio, gdzie sprzedawali makaron o nazwie „Shina Soba”, który stał się podstawą ramenu. Obecnie restauracje i bary serwujące ramen mnożą się na świecie jak grzyby po deszczu. Co to jest ramen?

Ramen to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które wywodzi się z chińskiej tradycji kulinarnej. Słowo pochodzi od chińskiego słowa „lamian” oznaczającego tradycyjny makaron przyrządzany z mąki pszennej, który dodawany był do różnych zup. Oprócz makaronu podstawą ramenu jest aromatyczny bulion wzbogacony o różne dodatki.

Jak zrobić zupę ramen

Sycący bulion, który można przygotować dosłownie ze wszystkiego, szybko podbił serca smakoszy na całym świecie. Zupa stała się japońskim fast foodem, będąc pierwowzorem błyskawicznych potraw w kubeczkach, które zalewa się wrzątkiem.

 

W klasycznym ramenie poza makaronem znajdziesz glony wakame, moyashi (kiełki fasoli), chashu (plastry pieczonej wieprzowiny), glony nori, gruby szczypior, a także jajko ugotowane na twardo lub półtwardo (często z marynatą z sake, cukru, wina, wody oraz sosu sojowego) oraz plasterek naruto-maki (pasta rybna, która po przekrojeniu przypomina kształtem gwiazdkę z różową spiralą w środku).

Prosty przepis na ramen

W zupie mogą pojawić się również rzodkiew daikon, kukurydza lub owoce morza. Innym dodatkiem w wersji japońskiej są pędy bambusa, które w kuchni azjatyckiej zajmują bardzo ważne miejsce. Niektórzy kucharze podają ramen z pastą miso sporządzaną ze sfermentowanej soi, pulpetami z kurczaka oraz wodorostami. Warto, aby w bulionie znalazło się jak najwięcej składników. Np. lekko spieczone i zwęglone łupiny marchewki, selera czy ziemniaków dodadzą zupie aromatu i koloru.

Chociaż ramen każdy robi po swojemu, to można wyróżnić kilka najpopularniejszych odmian: klarowny i lekki bulion shio, wieprzowy, kremowy i tłusty tonkotsu ramen, intensywny, ciemny shoyu ramen, a także kremowy bulion na bazie pasty miso. Ten przepis jest spolszczoną wersją ramenu shio. Na naszym rynku na popularności zyskuje vegan ramen w Warszawie.

Jak zrobić makaron ramen

Oryginalny makaron do ramenu wytwarzany jest z mąki pszennej, soli i wody. Aby nabrał charakterystycznej sprężystości, a podczas gotowania nie utracił formy, potrzebny jest dodatek kansui, czyli mieszaniny węglanu sodu i węglanu potasu, który jest odpowiedzialny za zmianę składu chemicznego glutenu zawartego w mące. Dzięki obecności kansui, który można porównać do proszku do pieczenia czy wody alkalicznej, makaron ma wyjątkowy smak, odpowiednią teksturę i złocistą barwę.

Jeśli nie mamy kansui, najprostszym sposobem jest zastąpienie go pieczonym proszkiem do pieczenia lub pieczoną sodą oczyszczoną. Proszek rozsypany delikatnie na papierze do pieczenia, folii lub w płaskim naczyniu trzeba umieścić w piekarniku na ok. godzinę w temperaturze 120 st. C. Przyrządzając potrawę w warunkach domowych, można japoński makaron zastąpić jajecznym, gryczanym lub udonem – ugotowanym al dente.

Jak zrobić ramen w domu

Jeśli wyczerpały ci się ciekawe pomysły na obiad, spróbuj przyrządzić ramen wege. Do przyrządzenia potrawy potrzebne będą dwa litry bulionu warzywnego, 150 g chińskiego makaronu mie (długie, cienkie nitki), 30 g grzybów mun, marchewka, kalarepa, łyżka pasty miso, łyżka sosu sojowego oraz łyżeczka wodorostów wakame. Smażone tofu otrzymasz ze 200 g wędzonego tofu, łyżki oleju sezamowego, łyżeczki sosu sojowego oraz łyżeczki soku z limonki.

Na wstępie grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, po czym odcedź i pokrój w paski. Marchewkę pokrój w słupki, kalarepę w plasterki, a tofu w plastry. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj sos sojowy i sok z limonki. Smaż plastry tofu z obu stron aż nabiorą złotego koloru. Zagotuj bulion, dodaj pastę miso, sos sojowy i wymieszaj.

Jak zrobić ramen z zupki chińskiej

W Polsce popularnym daniem inspirowanym ramenem jest zupka chińska o tym smaku. Zupę instant wystarczy zalać gorącą wodą, by cieszyć się smakiem ramenu. Zupy z makaronem instant w takiej postaci, jaką znamy powstały pod koniec lat 50. ub. wieku. Ich wynalazcą był Momofuku Ando, który wymyślił maszynowy sposób produkcji makaronu i zamykania smaku zup w dwóch saszetkach, które wystarczyło zalać gorącą wodą w papierowym kubku.

Zupę instant dostępną w polskich hipermarketach można przyrządzić po japońsku, czyli gotując makaron przez trzy minuty w wymaganej ilości wody lub zalewając go wrzątkiem i odkładając na czas wymagany do jego zmięknięcia. Kiedy makaron jest gotowy, wystarczy dodać do niego zamknięty w małej saszetce olej smakowy i sproszkowany wywar z większej saszetki. Zupę można wzbogacić przygotowanymi wcześniej dodatkami, np. wędzonym kurczakiem, świeżym szczypiorem, rzodkiewkami, ziarnami sezamu i jajkiem na półtwardo.

Jak zrobić buldak hot chicken flavor ramen

W podobny sposób trzeba postępować, aby przygotować makaron smażony o smaku bardzo ostrego kurczaka. Ostrzejszą wersję buldak hot chicken flavor ramen można wzbogacić mięsem z kurczaka, wołowiną, owocami morza, szczypiorem i świeżą kolendrą. Jak zrobić ramen z kurczaka? W najprostszej wersji pierś z kurczaka obsmaż na złoty kolor i pokrój w cienkie plastry, a następnie dodaj do bulionu z dodatkami.