Biały Rosjanin w wersji wege z mlekiem kokosowym
Polacy coraz chętniej sięgają po mleko kokosowe, odkrywając jego ciekawe zastosowania w kuchni i salonie. Produkt powstały z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego ma słodki, kremowy i delikatny smak, a z młodego kokosa jest nieco bardziej wytrawne. Mleko kokosowe można pić na surowo, gotować, a także dodawać do wypieków czy deserów i wielu innych potraw. Wegetarianie stosują je jako zamiennik śmietany. Konia z rzędem temu kto wie co to jest Biały Rusek w wersji wege. Dla ułatwienia – pytanie łączy się tematycznie z mlekiem kokosowym.
Spis treści
Wśród ciekawych przepisów z udziałem mleka kokosowego popularny portal kulinarny podaje owsiankę, pudding ryżowy, koktajl z miodem, kardamonem, limonką i mango oraz ciasto, a z drugich dań to zupa tajska, krem z batatów lub curry. Natomiast autorzy postów na stronach dla dorosłych prześcigają się w recepturach na drinki z mlekiem kokosowym.
Tradycyjny Biały Rosjanin
White Russian to jeden z najsłynniejszych koktajli alkoholowych na świecie. Aby przyrządzić kultowy trunek, który wyróżnia się ciekawym wyglądem, oryginalnym aromatem i połączeniem smaków, wystarczy kilka minut. Potrzebujesz do tego 60 ml wódki, 30 ml likieru kawowego, 30 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc. oraz kilku kostek lodu. Jako opcjonalny dodatek zastosować można świeżą gałkę muszkatołową.
Wszystkie te składniki możesz wymieszać i podawać w niskiej szklance z grubym dnem lub nie mieszać i serwować warstwami białą i czarną z dekoracją np. z cynamonu. Biały Rosjanin wygląda osobliwie. Jego kawowy aromat skusi każdego. Panie powinny jednak uważać nie tylko na procenty, ale linię, bo jest to dość kaloryczny napój. Biały Rusek jest rozgrzewającym deserem dla dorosłych. Towarzystwo likieru kawowego i śmietanki wychodzi wódce na dobre.
White Russian
Biały Rosjanin wbrew nazwie nie pochodzi z Rosji. Moda na łączenie likieru kawowego z wódką zaczęła się w czasach tzw. zimnej wojny w Belgii. Na początku drink podawano bez śmietanki, dlatego przylgnęła do niego nazwa Czarny Rosjanin. Mówi się, że autorem przepisu był barman pracujący w hotelu w Brukseli, który miksował wódkę z likierem kawowym dla amerykańskiej ambasador w Luksemburgu. Dlaczego w nazwie jest Rosjanin? Bo wódka na Zachodzie kojarzona jest z Rosją niezależnie od tego, co o tym myślą Polacy.
W latach 60. ub. wieku do przepisu dodano śmietankę. Pierwsze wzmianki o nowej wersji napoju pochodzą z lat 60. XX wieku. Według podań, oryginalny drink nie cieszył się jednak dużym powodzeniem do czasu, gdy pod koniec lat 90. White Russian pojawił się w kinie na filmie pt. „Big Lebowski” braci Coen. Odkąd Jeff Bridges pokazał się światu na ekranie z tym osobliwym drinkiem, trunek stał się modny i nawet w dobie wojny w Ukrainie manifestowanie przywiązania do Białego Ruska przyjmowane jest z wyrozumiałością.
Biały Rosjanin w wersji wege
Weganie nie stroniący od napojów wyskokowych zapytają może co zamiast śmietanki powinno się znaleźć w drinku, aby nie złamać zasad diety. Śmiało odpowiadamy na to ważne pytanie: do kultowego napoju potrzebne jest mleczko kokosowe. Napój pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej znany jest nam głównie z puszek. Dzięki kremowej konsystencji z wielu potraw uczynił prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Książki kucharskie i blogi poświęcone gotowaniu puchną od przepisów wskazujących różne zastosowania mleczka kokosowego w kuchni. Jednak receptur dotyczących zastosowania tego specjału w salonie jest zdecydowanie mniej.
Barmani na całym świecie mieszają mleko kokosowe z rumem i sokami – ananasowym, pomarańczowym, z mango, z limonki czy syropem cukrowym. Ale czuje się ono dobrze także w towarzystwie wódki, w tym w szklaneczce z Białym Ruskiem. Dietetycy dodają, że mleko kokosowe nie zawiera cholesterolu, posiada witaminy C, K oraz kompleks witamin z grupy B. Ma więcej wapnia i magnezu niż miąższ kokosa, a także żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź.
Mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe ma podobne właściwości jak owoc kokosa. Jest bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Dermatolodzy radzą, aby spożywały je osoby cierpiące na trądzik lub częste infekcje i zapalenia. Pacjenci, którzy cierpią na nietolerancję laktozy oraz będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej stosują mleko z kokosa jako substytut mleka pochodzenia zwierzęcego. Dzięki aksamitnej i gęstej konsystencji świetnie zastąpi wysokokaloryczną śmietanę 30 lub 36 proc.
Aby sporządzić dwie porcje Białego Ruska w wersji wege z mlekiem kokosowym, potrzebujesz 200 ml mleka kokosowego (niecała szklanka), 50 ml syropu cukrowego, 80 ml wódki czystej, 40 ml likieru kawowego oraz 200 g lodu. Do kieliszków koktajlowych włóż po 100 g kruszonego lodu, w shakerze umieść wódkę, syrop cukrowy, likier kawowy oraz mleko kokosowe, wstrząśnij i przelej do kieliszków.
Kupując mleko kokosowe w sklepie, powinniśmy zwrócić uwagę na jego skład, szczególnie na konserwanty przedłużające trwałość oraz substancje słodzące. Im mniej składników, tym większa gwarancja, że produkt jest zdrowy. Mleko kokosowe sprzedawane najczęściej w kartonach ma konsystencję płynną, a mleczko kokosowe w puszkach jest bardziej kremowe, gęste i kaloryczne.
Rozwiązanie zagadki
Osoby dorosłe, które odpowiedziały na postawione przez nas na wstępie pytanie, proszone są o zgłoszenie się do najbliższego lokalu serwującego trunek celem realizacji nagrody. Mówią, że po przedawkowaniu Białego Ruska można zobaczyć nawet… konia z rzędem.