Zdrowszy baton a’la Lion w 2 wersjach
Szybki w przygotowaniu i obłędnie smaczny. Oto przepis na zdrowszy baton a’la Lion w dwóch wersjach. Ryżowej z orzeszkami ziemnymi oraz gryczanej z migdałami.
Spis treści
Kilka słów na start
W trakcie studiów zajadałam się moimi ulubionymi batonami Lion – codziennie. Te czasy dawno minęły i aktualnie owsianka z owocami na śniadanie zaspokaja moje słodkie zachcianki. Ten przepis przygotowałam na życzenie mojej koleżanki z pracy. Muszę przyznać, że batoniki wyszły rewelacyjne.
Nie dajcie się nabrać na chwytliwe tytuły i nazwy deserów. Żaden deser z daktylami, orzechami i masłem orzechowym nie jest FIT. Fit to może być surowe jabłko albo papryka.
Ten zdrowszy baton a’la LION to energetyczna bomba pełna zdrowych kalorii, bogata w:
- zdrowe tłuszcze w orzeszkach i migdałach
- wapń, magnez i kwas foliowy w daktylach
- magnez w czekoladzie
- węglowodany w każdym składniku
Zajadajcie się nimi po treningu albo w ramach energetycznej przekąski.
Zdrowszy baton a’la LION – wersja klasyczna
Składniki na około 8 batoników
- 140 g suszonych daktyli
- 70 ml gorącej wody
- 50 g niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych
- 150 g masła orzechowego z orzeszków ziemnych
- 2 wafle ryżowe – solone
- pół tabliczki gorzkiej czekolady do polania
.
Wersja migdałowo – gryczana
Składniki na 8 batoników
- 140 g suszonych daktyli
- 70 ml gorącej wody
- 50 g prażonych migdałów ze skórką
- 160 g masła migdałowego
- szczypta soli – jeżeli masło migdałowe jej nie miało
- 3 gryczane wafle bez soli – kupiłam je w Rossmann
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
.
Zdrowszy baton a’la LION – przygotowanie
Te dwa rodzaje batona przygotujecie w ten sam sposób. Przyda się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S lub blender ręczny.
- Suszone daktyle zalejcie wrzącą wodą i zostawcie na około 15-20 minut. Niech zmiękną
- Orzeszki ziemne lub prażone migdały drobno posiekajcie
- W robocie kuchennym zmiksujcie daktyle z wodą, w której się moczyły oraz masłem orzechowym lub migdałowym
- Przełóżcie masę do miski
- Dodajcie do niej siekane orzeszki lub migdały
- Następnie wsypcie do nich drobno pokruszone wafle ryżowe lub gryczane
- Delikatnie wmieszajcie orzeszki i wafle w masę
- Masa wyjdzie ciągnąca i klejąca ale można z niech uformować kulki lub podłużne batoniki
- Przełóżcie je do pojemników i wsadźcie do zamrażarki na około 10 minut lub na godzinę do lodówki
- W kąpieli parowej rozpuśćcie czekoladę i polejcie nią batoniki
Przechowujcie je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dla wygody podania, a później jedzenia, zawińcie batoniki w papier śniadaniowy.
.
Przepisy na inne zdrowe desery znajdziecie na blogu. Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.
.