Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zdrowszy baton a’la Lion w 2 wersjach

Szybki w przygotowaniu i obłędnie smaczny. Oto przepis na zdrowszy baton a’la Lion w dwóch wersjach. Ryżowej z orzeszkami ziemnymi oraz gryczanej z migdałami.

Kilka słów na start

W trakcie studiów zajadałam się moimi ulubionymi batonami Lion – codziennie. Te czasy dawno minęły i aktualnie owsianka z owocami na śniadanie zaspokaja moje słodkie zachcianki. Ten przepis przygotowałam na życzenie mojej koleżanki z pracy. Muszę przyznać, że batoniki wyszły rewelacyjne.

Nie dajcie się nabrać na chwytliwe tytuły i nazwy deserów. Żaden deser z daktylami, orzechami i masłem orzechowym nie jest FIT. Fit to może być surowe jabłko albo papryka.

Ten zdrowszy baton a’la LION to energetyczna bomba pełna zdrowych kalorii, bogata w:

  • zdrowe tłuszcze w orzeszkach i migdałach
  • wapń, magnez i kwas foliowy w daktylach
  • magnez w czekoladzie
  • węglowodany w każdym składniku

Zajadajcie się nimi po treningu albo w ramach energetycznej przekąski.

Zdrowszy baton a’la LION – wersja klasyczna

Składniki na około 8 batoników

  • 140 g suszonych daktyli
  • 70 ml gorącej wody
  • 50 g niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych
  • 150 g masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • 2 wafle ryżowe – solone
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady do polania

.

Wersja migdałowo – gryczana

Składniki na 8 batoników

  • 140 g suszonych daktyli
  • 70 ml gorącej wody
  • 50 g prażonych migdałów ze skórką
  • 160 g masła migdałowego
  • szczypta soli – jeżeli masło migdałowe jej nie miało
  • 3 gryczane wafle bez soli – kupiłam je w Rossmann
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

.

Zdrowszy baton a’la LION – przygotowanie

Te dwa rodzaje batona przygotujecie w ten sam sposób. Przyda się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S lub blender ręczny.

  1. Suszone daktyle zalejcie wrzącą wodą i zostawcie na około 15-20 minut. Niech zmiękną
  2. Orzeszki ziemne lub prażone migdały drobno posiekajcie
  3. W robocie kuchennym zmiksujcie daktyle z wodą, w której się moczyły oraz masłem orzechowym lub migdałowym
  4. Przełóżcie masę do miski
  5. Dodajcie do niej siekane orzeszki lub migdały
  6. Następnie wsypcie do nich drobno pokruszone wafle ryżowe lub gryczane
  7. Delikatnie wmieszajcie orzeszki i wafle w masę
  8. Masa wyjdzie ciągnąca i klejąca ale można z niech uformować kulki lub podłużne batoniki
  9. Przełóżcie je do pojemników i wsadźcie do zamrażarki na około 10 minut lub na godzinę do lodówki
  10. W kąpieli parowej rozpuśćcie czekoladę i polejcie nią batoniki

Przechowujcie je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dla wygody podania, a później jedzenia, zawińcie batoniki w papier śniadaniowy.

zdrowszy baton a'la lion

.

Przepisy na inne zdrowe desery znajdziecie na blogu. Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.

.