Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Słodkie masło orzechowe – kolejny dobry pomysł na zdrowe śniadanie

W naszym domu specjalistą do miksowania masła orzechowego jest M. To on, raz w tygodniu, przygotowuje kolejną porcję masła i dba o to, żeby nam się nie znudziło. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem na słodkie masło orzechowe. Wyszło tak dobre, że aż trudno się od niego oderwać.

.

O orzeszkach ziemnych pisałam Wam już nie raz. Ponieważ nie jemy masła, ja od ponad 20 lat a M od siedmiu, masło orzechowe jest dla nas świetnym smarowidłem do chleba. Zaraz obok hummusu i innych warzywnych past.

Polecam patrzeć na zmielone orzechy kompleksowo. To nie tylko kalorie i tłuszcz ale również białko roślinne, potas i wapń. W tym przepisie na słodkie masło orzechowe M użył dodatkowo superfoods (super żywności), które podkręciły smak masła. Zobaczcie dlaczego jeszcze warto włączyć superfoods do swojej diety:

  • suszone jagody goji – mają w sobie 18 aminokwasów, tłuszcze z grupy omega-6, węglowodany, witaminy (z grupy B, witaminę C oraz E) oraz minerały – fosfor, żelazo, wapń, cynk). A także antyoksydanty  – karotenoidy i flawonoidy. Ich jedzenie może obniżyć poziom cukru we krwi, unormować ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Jagody goji nie są wskazane kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom biorącym leki przeciwzakrzepowe,
  • nasiona chia (szałwia hiszpańska) – są bogate w kwasy omega-3, wapń, żelazo i dobrej jakości białko roślinne. Ponadto magnez, potas, fosfor i potrzebny nam błonnik. Działają zbawiennie na układ nerwowy, krwionośny oraz pokarmowy,
  • wiórki kokosowe – oprócz podkręcania smaku i zapachu masła wiórki niosą ze sobą magnez, potas, kwas foliowy oraz błonnik,
  • daktyle – w tym przepisie pełnią rolę słodzika. Daktyle to dobre źródło białka, potasu, wapnia, błonnika, witaminy C oraz B3. Należy jednak pamiętać, że jeden suszony daktyl to około 45kcal
  • korzeń maca (proszek) – zawiera 18 aminokwasów profilem podobnych do fasoli i soczewicy. Ponadto witaminy (A, z grypy B, witaminę E), minerały (wapń, potas, sód, cynk, mangan) oraz błonnik, węglowodany i tłuszcze nienasycone. Korzeń maca ma łagodzić objawy miesiączki i menopauzy oraz poprawiać potencję u mężczyzn,
  • gorzkie kakao – to między innymi źródło tłuszczy, białka, błonnika, wapnia, żelaza, magnezu oraz kofeiny. Kakao poprawia pamięć, łagodzi stres, poprawia nastrój.

UWAGA – masło orzechowe to również porządna dawka kalorii. Jedząc je z rana zdążycie je „spalić” do wieczora. Inną opcją jest jedzenie masła około treningowo – czyli przed lub/i po wysiłku fizycznym.

.

Składniki na słodkie masło orzechowe – 500g

  • 450g orzeszków ziemnych
  • 50g goji
  • 20g chia
  • 20g wiórków kokosowych
  • 3 sztuki suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka sproszkowanej macy
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

 

Wszystko zmiksujcie w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S. Nie polecam używać do tego blenderów kielichowych – mogą się zaciąć od tak gęstej masy.

Masło możecie używać jako smarowidła do kanapek lub wyjadać je łyżkami prosto ze słoika. Ja wyjątkowo upodobałam sobie kanapki z owocami lub ze świeżym ogórkiem.

Smacznego i na zdrowie.

.

Bazowy przepis na masło orzechowe znajdziecie pod linkiem a inne pomysły w dwóch kolejnych postach:

.

słodkie masło orzechowe
.
.
.
.



2 Komentarzy w dyskusji
“Słodkie masło orzechowe – kolejny dobry pomysł na zdrowe śniadanie”