Pierniczki z ciecierzycy plus przyprawa piernikowa
Te pierniczki z ciecierzycy są banalnie proste w wykonaniu. A do tego są bezglutenowe i wegańskie. W gratisie dorzucam do nich jeszcze przepis na przyprawę piernikową.
Spis treści
Przyprawa piernikowa
W tym roku nie kupiłam przyprawy do piernika. Nie mogłam znaleźć takiej bez dodatku cukru lub pszennej mąki. W tym roku sama zrobiłam przyprawę i nie było to trudne. Udało mi się kupić większość przypraw już w formie zmielonej. Tylko goździki miałam cale, grubo mielony czarny pieprz i wyłuskany anyż – dlatego musiałam użyć młynka do zmienienia wszystkiego na jednolity proszek.
Oto moje proporcje składników na przyprawę piernikową:
- 6 łyżek mielonego cynamonu
- 3 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
- 1,5 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- czubata łyżeczka mielonego kardamonu
- 3 całe goździki – mam na nie alergię więc daję tak mało ale jak możecie jeść goździki to wrzućcie 6 sztuk
- pół łyżeczki łuskanego anyżu
- 1 łyżeczka całych ziaren czarnego pieprzu
- płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
.
.
Pierniczki z ciecierzycy – składniki na 12 sztuk
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 10 łyżek syropu klonowego
- 180 g masła z nerkowców
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
.
Pierniczki z ciecierzycy – wykonanie
Do miksowania ciasta używam robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Tak jest szybciej. Możecie spróbować zmiksować ciasto ręcznym blenderem. Kielichowy się do tego nie nadaje – ciasto jest bardzo gęste i taki blender sobie z takim nie poradzi
- Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni – bez termo obiegu
- Wszystkie składniki zmiksujcie na jednolitą, gładką masę
- Ciasto będzie gęste i lekko lepiące się
- Formujcie z niego kulki i nakładajcie je na blachę do pieczenia
- Już po nałożeniu rozgniećcie je namoczonym w wodzie widelcem
Po upieczeniu poczekajcie aż ostygną i przetrzymajcie na bez przykrycia przez kilka godzin (najlepiej noc). W ten sposób będą chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku.
.
Czas pieczenia 30 minut w temperaturze 180 stopni
Inne przepisy na słodkie desery znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione wegańskie słodkości.
.