Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pierniczki z ciecierzycy plus przyprawa piernikowa

Te pierniczki z ciecierzycy są banalnie proste w wykonaniu. A do tego są bezglutenowe i wegańskie. W gratisie dorzucam do nich jeszcze przepis na przyprawę piernikową.

Przyprawa piernikowa

W tym roku nie kupiłam przyprawy do piernika. Nie mogłam znaleźć takiej bez dodatku cukru lub pszennej mąki. W tym roku sama zrobiłam przyprawę i nie było to trudne. Udało mi się kupić większość przypraw już w formie zmielonej. Tylko goździki miałam cale, grubo mielony czarny pieprz i wyłuskany anyż – dlatego musiałam użyć młynka do zmienienia wszystkiego na jednolity proszek.

Oto moje proporcje składników na przyprawę piernikową:

  • 6 łyżek mielonego cynamonu
  • 3 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • czubata łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 całe goździki – mam na nie alergię więc daję tak mało ale jak możecie jeść goździki to wrzućcie 6 sztuk
  • pół łyżeczki łuskanego anyżu
  • 1 łyżeczka całych ziaren czarnego pieprzu
  • płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry

.

pierniczki z ciecierzycy przyprawa

.

Pierniczki z ciecierzycy – składniki na 12 sztuk

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 10 łyżek syropu klonowego
  • 180 g masła z nerkowców
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

.

Pierniczki z ciecierzycy – wykonanie

Do miksowania ciasta używam robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Tak jest szybciej. Możecie spróbować zmiksować ciasto ręcznym blenderem. Kielichowy się do tego nie nadaje – ciasto jest bardzo gęste i taki blender sobie z takim nie poradzi

  1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni – bez termo obiegu
  2. Wszystkie składniki zmiksujcie na jednolitą, gładką masę
  3. Ciasto będzie gęste i lekko lepiące się
  4. Formujcie z niego kulki i nakładajcie je na blachę do pieczenia
  5. Już po nałożeniu rozgniećcie je namoczonym w wodzie widelcem

Po upieczeniu poczekajcie aż ostygną i przetrzymajcie na bez przykrycia przez kilka godzin (najlepiej noc). W ten sposób będą chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku.

.

Czas pieczenia 30 minut w temperaturze 180 stopni

pierniczki z ciecierzycy

Inne przepisy na słodkie desery znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione wegańskie słodkości.

.