Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tosty z warzywami – sposób na nie marnowanie jedzenia

Kiedy chleb żytni zaczyna już lekko czerstwieć a pieczarki i papryka tracą swoją jędrność przygotowuję z nich tosty z warzywami. To mój bardzo prosty i szybki sposób na nie marnowanie jedzenia.

Sposoby na nie marnowanie jedzenia

Uważam, że wyrzucanie jedzenia to totalny brak szacunku do siebie (do swojego czasu potrzebnego na zarobienie na nie pieniędzy) a także dla rolników, którzy sadzili i zbierali warzywa/owoce oraz producentów, którzy wytworzyli kupowane przeze mnie przetwory.

Dlatego:

  • kupuję wyłącznie produkty, które jestem w stanie zjeść w ciągu tygodnia (z wyjątkiem olei, azjatyckich sosów, orzechów do owsianek – te kupuję w większych opakowaniach i zużywam w ciągu miesiąca)
  • nie kupuję na zapas
  • nie magazynuję jedzenia w szafkach – w puszkach, słoikach, butelkach
  • na zakupy idę z listą
  • kupuję w mniejszych sklepach – tam nie kuszą mnie reklamy i tysiące produktów na pułkach

Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy wyrzucają mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Przecież jakieś zwierzę straciło życie dla tego kawałka szynki czy karkówki, albo podwędzanej kiełbasy.

Jeżeli jesz produkty zwierzęce to jedz je do końca. Nie wyrzucaj. Nie marnuj. Szanuj siebie i dawców tego jedzenia.

Tyle w temacie apelu. Czas na przepis.

.

Tosty z warzywami – składniki na 1 porcję

  • 2 kromki żytniego pieczywa na zakwasie – w 95% takie pieczywo jadam
  • kawałek papryki
  • kilka pieczarek
  • 2-3 cm cukinii
  • 2-3 łyżki ciecierzycy – zamiennie możecie użyć fasoli dowolnego rodzaju. Ja ostatnio kupuję ciecierzycę eko w słoiczkach i używam po kilka łyżek do różnych dań. Słoiczek wystarcza mi na kilka dni.
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego (do smażenia)
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego – bezglutenowego
  • czarny pieprz – świeżo mielony

Tosty z warzywami – przygotowanie

  1. Przygotowanie rozpocznijcie od przyrumienienia kromek chleba na suchej patelni. Nie używajcie do tego tłuszczu – nie ma potrzeby
  2. W czasie jak chleb będzie się opiekał pokrójcie warzywa i pieczarki w plasterki lub paski
  3. Przyrumieniony chleb przełóżcie na talerz a na rozgrzaną patelnię wlejcie olej i od razu wrzućcie warzywa i ciecierzycę
  4. Polejcie je sosem sojowym i smażcie do momentu aż warzywa zmiękną
  5. Przełóżcie je na tosty i posypcie świeżo mielonym pieprzem

Smacznego i na zdrowie.

.

tosty z warzywami resztki

Inne przepisy na kanapki i tosty znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znaka na FB jakie tosty najchętniej jadacie.

.

.