Kaszka jaglana z figami
Jak tylko poranki stają się chłodne a jesień zbliża się wielkimi krokami przestawiam się na śniadania na ciepło. Ta kaszka jaglana z figami idealnie pasuje na zakończenie lata. Wychodzi delikatna i kremowa jak budyń.
Spis treści
Kupiłam już drobniutko zmieloną kaszkę jaglaną. Jeżeli nie macie takiej pod ręką to możecie grubo zmielić kaszę jaglaną uważając jednak, żeby nie wyszła z niej mąka.
Kaszka jaglana z figami – składniki na 1 porcję
- 250 ml roślinnego mleka – pasować będzie sojowe, owsiane, migdałowe a nawet ryżowe. Opcjonalnie możecie ugotować kaszkę na wodzie
- 3 czubate łyżki kaszki jaglanej
- 4 dojrzałe figi – takie będą słodkie
- 1 łyżka sosu sojowego
- łyżka syropu klonowego – opcjonalnie 2 łyżki
- kilka orzechów włoskich lub innych orzechów
.
Kaszka jaglana z figami – przygotowanie
- Na początku pokrójcie dwie figi w małe kawałki, nie obierajcie ich – ugotujecie je razem z kaszką. Kolejne dwie polecam zjeść z kaszką ale już na surowo
- W małym garnku wymieszajcie mleko roślinne z sosem sojowym i jedną łyżką syropu klonowego
- Następnie wsypcie do niego kaszkę jaglaną i dokładnie wymieszajcie
- W kolejnym kroku dorzućcie do garnka 2 figi w kawałkach i zagotujcie wszystko uważając aby nie przypalić kaszki. Ja stałam przy garnku i cały czas mieszałam.
- Po około 3-4 minutach kaszka zgęstnieje i stanie się gładka jak budyń a dojrzałe figi „rozpuszczą się w niej” nadając jej lekko różowy kolor
Jeżeli kaszka będzie dla Was za mało słodka możecie polać ją syropem klonowy. Ja polałam dodatkową łyżką sosu sojowego – miałam ochotę na wytrawne śniadanie ze słodkimi figami.
Inne przepisy na śniadania znajdziecie pod linkiem.