Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kaszka jaglana z figami

Jak tylko poranki stają się chłodne a jesień zbliża się wielkimi krokami przestawiam się na śniadania na ciepło. Ta kaszka jaglana z figami idealnie pasuje na zakończenie lata. Wychodzi delikatna i kremowa jak budyń.

Kupiłam już drobniutko zmieloną kaszkę jaglaną. Jeżeli nie macie takiej pod ręką to możecie grubo zmielić kaszę jaglaną uważając jednak, żeby nie wyszła z niej mąka.

Kaszka jaglana z figami – składniki na 1 porcję

  • 250 ml roślinnego mleka – pasować będzie sojowe, owsiane, migdałowe a nawet ryżowe. Opcjonalnie możecie ugotować kaszkę na wodzie
  • 3 czubate łyżki kaszki jaglanej
  • 4 dojrzałe figi – takie będą słodkie
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego – opcjonalnie 2 łyżki
  • kilka orzechów włoskich lub innych orzechów

.

Kaszka jaglana z figami – przygotowanie

  1. Na początku pokrójcie dwie figi w małe kawałki, nie obierajcie ich – ugotujecie je razem z kaszką. Kolejne dwie polecam zjeść z kaszką ale już na surowo
  2. W małym garnku wymieszajcie mleko roślinne z sosem sojowym i jedną łyżką syropu klonowego
  3. Następnie wsypcie do niego kaszkę jaglaną i dokładnie wymieszajcie
  4. W kolejnym kroku dorzućcie do garnka 2 figi w kawałkach i zagotujcie wszystko uważając aby nie przypalić kaszki. Ja stałam przy garnku i cały czas mieszałam.
  5. Po około 3-4 minutach kaszka zgęstnieje i stanie się gładka jak budyń a dojrzałe figi „rozpuszczą się w niej” nadając jej lekko różowy kolor

Jeżeli kaszka będzie dla Was za mało słodka możecie polać ją syropem klonowy. Ja polałam dodatkową łyżką sosu sojowego – miałam ochotę na wytrawne śniadanie ze słodkimi figami.

kaszka jaglana z figami na śniadanie

Inne przepisy na śniadania znajdziecie pod linkiem.