Mango z kokosowym ryżem
Jeżeli posmakowała Wam tapioka z mango to tym bardziej spodoba Wam się mango z kokosowym ryżem. Zobaczcie jak prosto przygotować ten prosty deser. Ja zajadam się nim czasami na drugie śniadanie,
Spis treści
Ten deser w smaku przypomina słynny tajski przysmak „mango sticky rice„. W Bangkoku codziennie zajadałam się świeżym mango podanym z klejącym, kokosowym ryżem, polanym słodką kokosową śmietanką i posypanym orzeszkami. W domu z powodzeniem możecie przygotować wersję z pulpą z mango. Tylko czytajcie skład pulpy i wybierajcie taką, bez dodatku cukru. Samo mango ma w sobie wystarczająco dużo słodkiego.
Mango z kokosowym ryżem – składniki na 2 porcje
- 100 g białego ryżu – miałam resztkę ryżu jaśminowego i ryżu do sushi. Taka nietypowa, ryżowa mieszanka też dobrze smakowała
- 250 ml gęstej śmietanki kokosowej
- około 50 ml wody jeżeli ryż za szybko wchłonie śmietankę kokosową i nie zdąży się ugotować
- pulpa z mango – ilość według uznania. Ja kupuję tę pulpę – ma dobry skład
- 1 łyżka orzeszków ziemnych (fistaszków) – niesolonych
- 2 owoce marakui lub inne małe, kwaśne owoce np. czerwonej porzeczki w lecie
.
Przygotowanie
- Do garnka wsypcie odmierzoną ilość ryżu i zalejcie go kokosową śmietanką. O gotowaniu ryżu bez woreczków pisałam Wam tutaj
- Zagotujcie ryż na średniej temperaturze tak aby powoli wchłonął śmietankę. W razie potrzeby dolejcie wody
- Jak tylko ryż wchłonie całą śmietankę odstawcie go na bok, pod przykrywką, na około 10 minut. W tym czasie jeszcze bardziej zmięknie i stanie się klejący
- Dosyć już tego czekania. Możecie zacząć „składać” deser. W słoiczkach lub miseczkach przekładajcie warstwami ryż oraz pulpę z mango. Na wierzch połóżcie owoce miąższ marakui oraz siekane orzeszki ziemne.
Tak przygotowany deser wytrzyma w lodówce, w szczelnie zamkniętych słoiczkach lub pojemnikach, do 2 dni. Obawiam się jednak, że zjecie go wcześniej. Najlepiej smakuje jedzony jeszcze na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Inne przepisy na zdrowe desery bez nadmiaru cukru znajdziecie tutaj.