Pudding z tapioki i mango na pyszny deser
Mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie pulpy z mango. Ten pudding z tapioki i mango wychodzi gęsty ale delikatny i lekki w smaku. Cudownie smakuje na ciepło a także jedzony już po schłodzeniu.
Spis treści
Pudding z tapioki i mango – składniki na 2 porcje
- 50 g suchych kulek tapioki – w moim sklepie kupiłam małe, kolorowe kuleczki
- 250 ml gęstego mleka kokosowego – szukajcie takiego, które zawiera powyżej 70% miazgi kokosowej. Ja ostatnio kupuję śmietankę kokosową pakowaną w kartoniki o pojemności 250 ml
- 100 ml wody – jeżeli pudding będzie za gęsty to podczas gotowania dolejcie odrobinę więcej
- pulpa z mango – ilość według uznania. Ja dodaję po 2 łyżki na porcję. Kupuję gotową pulpę w puszkach
- migdały lub orzechy – kilka sztuk na porcję
.
Pudding – przygotowanie
Gotowanie tapioki w mleku kokosowym nie jest trudne ale wymaga stania przy garnku i mieszania, tak aby gęsty pudding nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił.
- Przygotowanie tego deseru rozpocznijcie od zalania kulek tapioki mlekiem kokosowym oraz wodą na 45 minut. Polecam moczyć tapiokę w garnku, w którym będzie gotowana. W tym czasie kulki nasiąkną i powiększą się
- Po tym będzie czas na gotowanie. Tu właśnie polecam ostrożność. Tapioka zdążyła już zgęstnieć i podczas jej gotowania warto cały czas mieszać zawartość garnka. Wystarczy 10 minut gotowania do czasu aż kulki tapioki staną się szkliste
- Przełóżcie jeszcze ciepły pudding do miseczek i polejcie go pulpą z mango. Do pochrupania posypcie wszystko orzechami lub migdałami.
Smacznego i na zdrowie.
Ten pudding możecie przechować w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemniczkach na przykład w słoikach. Nie zwlekajcie jednak z jego jedzeniem. On najlepiej smakuje jedzony niezwłocznie po przygotowaniu.
Inne przepisy na zdrowe desery znajdziecie na blogu pod tym linkiem. Dajcie znać w komentarzach na FB jakie są Wasze ulubione zdrowe desery. Czy wolicie pieczone, gotowane a może surowe słodkości jak na przykład kulki mocy?