Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Roślinne racuchy cynamonowe

Dawno nie robiłam i nie jadłam placuszków nie mówiąc już o racuchach. Przyszedł czas na spróbowanie nowego smaku i powiem Wam – te roślinne racuchy cynamonowe to będzie mój smaczek tej jesieni i zimy. Koniecznie je wypróbujcie.

Roślinne racuchy cynamonowe – składniki na 6-7 sztuk

  • 200 g prażonych jabłek – ja kupuję gotowe prażone jabłka pokrojone w kosteczkę. Z takich wychodzą najlepsze wegańskie racuchy
  • 100 g mąki – sprawdzi się orkiszowa z grubego przemiału. Na pszennej i żytniej mi nie wychodzą
  • 150 ml mleka roślinnego – ja używam sojowego bez cukru ale możecie dodać też owsiane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – na takim można smażyć
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
  • syrop klonowy do polania – opcjonalnie

.

Racuchy – przygotowanie

Wszystkie składniki możecie wymieszać w jednej misce zachowując zasadę mokre z mokrym a suche do suchego. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste. Polecam smażyć je na patelni z nieprzywierającą powłoką – nie trzeba na nią lać więcej tłuszczu. Ten dodany do ciasta w zupełności wystarczy.

  1. Do miski przełóżcie odmierzoną ilość prażonych jabłek oraz mleka roślinnego. Dokładnie wszystko wymieszajcie
  2. Dodajcie olej rzepakowy – wmieszajcie go w płynną masę
  3. W kolejnym kroku dodajcie do miski suche składniki czyli odmierzoną mąkę oraz łyżeczkę cynamonu
  4. Energicznie wymieszajcie wszystkie składniki. Ciasto będzie gęste ale takie ma być
  5. Rozgrzejcie patelnię na średniej temperaturze – ja smażę racuchy na temperaturze 5 w skali od 0 do 9.
  6. Nakładajcie na suchą, rozgrzaną patelnię ciasto łyżką, formując nią okrągłe plaski. Nie muszą być idealnie równe
  7. Smażcie racuchy przez kilka minut na każdej ze stron. Grube placki potrzebują spędzić więcej czasu na patelni żeby dokładnie usmażyły się w środku. Warto na nie poczekać – mają chrupką skórkę i miękki środek.

Podawajcie te racuchy polane syropem klonowym albo roślinnym jogurtem. Najlepiej smakują lekko ostudzone.

Smacznego i na zdrowie.

Roślinne racuchy cynamonowe

Inne przepisy na śniadaniowe placuszki (w tym racuchy) znajdziecie pod tym linkiem. Nie obawiajcie się używać różnej mąki oraz eksperymentować z napojami (mlekiem) roślinnymi.

Maciej już swoje ulubione smaki? Dajcie znać w komentarzu na FB, które robicie najczęściej.