Roślinne racuchy cynamonowe
Dawno nie robiłam i nie jadłam placuszków nie mówiąc już o racuchach. Przyszedł czas na spróbowanie nowego smaku i powiem Wam – te roślinne racuchy cynamonowe to będzie mój smaczek tej jesieni i zimy. Koniecznie je wypróbujcie.
Spis treści
Roślinne racuchy cynamonowe – składniki na 6-7 sztuk
- 200 g prażonych jabłek – ja kupuję gotowe prażone jabłka pokrojone w kosteczkę. Z takich wychodzą najlepsze wegańskie racuchy
- 100 g mąki – sprawdzi się orkiszowa z grubego przemiału. Na pszennej i żytniej mi nie wychodzą
- 150 ml mleka roślinnego – ja używam sojowego bez cukru ale możecie dodać też owsiane
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – na takim można smażyć
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
- syrop klonowy do polania – opcjonalnie
.
Racuchy – przygotowanie
Wszystkie składniki możecie wymieszać w jednej misce zachowując zasadę mokre z mokrym a suche do suchego. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste. Polecam smażyć je na patelni z nieprzywierającą powłoką – nie trzeba na nią lać więcej tłuszczu. Ten dodany do ciasta w zupełności wystarczy.
- Do miski przełóżcie odmierzoną ilość prażonych jabłek oraz mleka roślinnego. Dokładnie wszystko wymieszajcie
- Dodajcie olej rzepakowy – wmieszajcie go w płynną masę
- W kolejnym kroku dodajcie do miski suche składniki czyli odmierzoną mąkę oraz łyżeczkę cynamonu
- Energicznie wymieszajcie wszystkie składniki. Ciasto będzie gęste ale takie ma być
- Rozgrzejcie patelnię na średniej temperaturze – ja smażę racuchy na temperaturze 5 w skali od 0 do 9.
- Nakładajcie na suchą, rozgrzaną patelnię ciasto łyżką, formując nią okrągłe plaski. Nie muszą być idealnie równe
- Smażcie racuchy przez kilka minut na każdej ze stron. Grube placki potrzebują spędzić więcej czasu na patelni żeby dokładnie usmażyły się w środku. Warto na nie poczekać – mają chrupką skórkę i miękki środek.
Podawajcie te racuchy polane syropem klonowym albo roślinnym jogurtem. Najlepiej smakują lekko ostudzone.
Smacznego i na zdrowie.
Inne przepisy na śniadaniowe placuszki (w tym racuchy) znajdziecie pod tym linkiem. Nie obawiajcie się używać różnej mąki oraz eksperymentować z napojami (mlekiem) roślinnymi.
Maciej już swoje ulubione smaki? Dajcie znać w komentarzu na FB, które robicie najczęściej.