Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Piklowana dynia z imbirem

Lubicie kwaśno-słodkie i zarazem lekko ostre w smaku pikle? Koniecznie twardawe w konsystencji a nie takie rozpadające się przy rozgryzaniu. Jeżeli tak to posmakuje Wam ta piklowana dynia z imbirem. Właśnie mamy sezon na dynie więc śmiało zabierajcie się za przygotowywanie zapasów na późną jesień i nadchodzącą zimę.

Piklowana dynia – składniki

Te składniki wystarczą na przygotowanie zaledwie 3-4 mniejszych słoików piklowanej dyni. Jeżeli posmakuje Wam ten przepis przygotujcie większe zapasy.

Dynia

  • 800 g dyni piżmowej – waga dla obranej i pokrojonej w kostki dyni. Dynia piżmowa jest twarda, słodkawa, łatwa w obieraniu i krojeniu.

Zalewa

  • 300 ml octu jabłkowego 5%
  • 600 ml wody
  • 7 płaskich łyżek cukru – użyłam trzcinowego

Przyprawy

  • około 70 g korzenia imbiru
  • po 2-3 liście laurowe na słoik
  • po 3-4 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
  • tyle samo ziarenek czarnego pieprzu
  • opcjonalnie – po pół łyżeczki nasion kolendry

.

Dynia – przygotowanie

  1. Dynię obierzcie, pozbawcie gniazda nasiennego i pokrójcie w drobną kostkę. Rozmiar 1,5 na 1,5 cm będzie ok
  2. Wyparzcie oraz osuszcie słoiki
  3. Korzeń imbiru obierzcie i pokrójcie w plasterki
  4. Przełóżcie do nich, w zależności od wielkości słoika, odpowiednią ilość plasterków imbiru, nasion kolendry i czarnego pieprzu oraz liści laurowych. Im większy słoik tym więcej przepraw
  5. Następnie przełóżcie do słoików koski dyni
  6. W garnku zagotujcie ocet jabłkowy z wodą oraz cukrem. Od czasu do czasu mieszajcie zalewę dla pewności, że cukier się rozpuści
  7. Poczekajcie aż zalewa zacznie wrzeć – wtedy będzie gotowa
  8. Przelejcie ją do słoików do poziomu około 1 cm od poziomu zakrętki
  9. Teraz już jest pora na zakręcenie słoików i postawienie ich dnem do góry – w ten sposób pokrywki się zassą a dynia dłużej w nich wytrzyma

Delektujcie się tą piklowaną dynią w jesienne i zimowe dni. Pasuje ona jako dodatek do dań warzywnych oraz mięsnych lub jako przekąska.

piklowana dynia

Inne przepisy na piklowane warzywa i owoce znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB jakie są Wasze ulubione pikle.