Piklowana dynia z imbirem
Lubicie kwaśno-słodkie i zarazem lekko ostre w smaku pikle? Koniecznie twardawe w konsystencji a nie takie rozpadające się przy rozgryzaniu. Jeżeli tak to posmakuje Wam ta piklowana dynia z imbirem. Właśnie mamy sezon na dynie więc śmiało zabierajcie się za przygotowywanie zapasów na późną jesień i nadchodzącą zimę.
Spis treści
Piklowana dynia – składniki
Te składniki wystarczą na przygotowanie zaledwie 3-4 mniejszych słoików piklowanej dyni. Jeżeli posmakuje Wam ten przepis przygotujcie większe zapasy.
Dynia
- 800 g dyni piżmowej – waga dla obranej i pokrojonej w kostki dyni. Dynia piżmowa jest twarda, słodkawa, łatwa w obieraniu i krojeniu.
Zalewa
- 300 ml octu jabłkowego 5%
- 600 ml wody
- 7 płaskich łyżek cukru – użyłam trzcinowego
Przyprawy
- około 70 g korzenia imbiru
- po 2-3 liście laurowe na słoik
- po 3-4 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
- tyle samo ziarenek czarnego pieprzu
- opcjonalnie – po pół łyżeczki nasion kolendry
.
Dynia – przygotowanie
- Dynię obierzcie, pozbawcie gniazda nasiennego i pokrójcie w drobną kostkę. Rozmiar 1,5 na 1,5 cm będzie ok
- Wyparzcie oraz osuszcie słoiki
- Korzeń imbiru obierzcie i pokrójcie w plasterki
- Przełóżcie do nich, w zależności od wielkości słoika, odpowiednią ilość plasterków imbiru, nasion kolendry i czarnego pieprzu oraz liści laurowych. Im większy słoik tym więcej przepraw
- Następnie przełóżcie do słoików koski dyni
- W garnku zagotujcie ocet jabłkowy z wodą oraz cukrem. Od czasu do czasu mieszajcie zalewę dla pewności, że cukier się rozpuści
- Poczekajcie aż zalewa zacznie wrzeć – wtedy będzie gotowa
- Przelejcie ją do słoików do poziomu około 1 cm od poziomu zakrętki
- Teraz już jest pora na zakręcenie słoików i postawienie ich dnem do góry – w ten sposób pokrywki się zassą a dynia dłużej w nich wytrzyma
Delektujcie się tą piklowaną dynią w jesienne i zimowe dni. Pasuje ona jako dodatek do dań warzywnych oraz mięsnych lub jako przekąska.
Inne przepisy na piklowane warzywa i owoce znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB jakie są Wasze ulubione pikle.