Czarny makaron z pieczarkami
Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na smaczny obiad lub kolację. Ten czarny makaron z pieczarkami przygotujecie z zaledwie kilku składników. Nie oszczędzajcie na niego natki pietruszki – ona podbija tutaj smak i aromat.
Spis treści
Czarny makaron z pieczarkami – składniki na 2 porcje
- 200 g makaronu pappardelle z sepią (atramentem z kałamarnicy)
- 1 średnia, biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 150 ml gęstego mleczka kokosowego. Zamiennie możecie dodać mleko owsiane ale z nim sos nie wyjdzie gęsty jak z mleczkiem kokosowym
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość według uznania
- szczypta ostrej papryki – opcjonalnie
.
Przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę oraz oraz czosnek
- Jak się zarumienią dodajcie do nich pokrojone w plasterki pieczarki
- Poczekajcie aż puszczą wodę i zaczną się rumienić ale nie czekajcie zbyt długo. Niech pieczarki będą soczyste i jędrne
- Dopiero wtedy wlejcie na patelnię sos sojowy i dodajcie świeżo mielony pieprz oraz ostrą paprykę. Dokładnie wszystko wymieszajcie
- Następnie wlejcie na patelnię mleczko kokosowe i ponownie dokładnie wymieszajcie składniki – poczekajcie aż mleczko się zagotuje
- Na samym końcu dodajcie do wszystkiego drobno posiekaną natkę pietruszki – cały pęczek
- Przed podaniem przełóżcie na patelnię ugotowany i odcedzony makaron. Tak – znowu wszystko wymieszajcie. Niech sos dokładnie zmiesza się z makaronem.
Prawda, że to danie jest proste w przygotowaniu? Najlepiej smakuje jedzone zaraz po przygotowaniu.
Inne przepisy na dania z makaronem znajdziecie pod tym linkiem. Głównie są to makarony z azjatyckimi dodatkami ale na bloga wrzucałam też przepisy inspirowane kuchnią włoską oraz wiele pomysłów na warzywne sosy do makaronów.
Dajcie znać na FB, które przepisy z makaronami robicie najczęściej. Czy często wybieracie czarne makarony Czy może wolicie inne smaki?