Surówka z kalarepy
Ta surówka z kalarepy to idealny pomysł na upalne dni. Sprawdza się jako dodatek do innych dań np. z grilla a także jako samodzielna potrawa. Ja zajadam się nią na fit kolację.
Spis treści
Najchętniej jadam kalarepę w sezonie – późną wiosną i latem. Wtedy smakuje najlepiej – jest soczysta, chrupiąca i ma mało twardych włókien. Taka doskonale nadaje się do tej surówki podkręconej wyraźnym w smaku sosem.
Poniżej podaję Wam składniki na 2 porcje ale jeżeli zdecydujecie się zjeść tę surówkę jako danie główne to ze składników przygotujecie jedną porcję.
.
Surówka z kalarepy – składniki na 2 porcje
- 1 duża kalarepa
- 4-5 rzodkiewek
- pół pęczka kolendry. Tu nie sprawdzi się pietruszka więc jeżeli nie przepadacie za kolendrą to poszukajcie na blogu innych surówek i sałatek
- szczypiorek – ilość według uznania
- 8-10 pomidorków koktajlowych
Składniki na sos
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- tyle samo jasnego sosu sojowego
- i jeszcze jedna łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 lub 2 ząbki czosnku – ilość zależy od wielkości
.
.
Surówka z kalarepy – przygotowanie
Przygotowanie surówki rozpocznijcie od dokładnego umycia wszystkich składników.
- Kalarepę obierzcie i pokrójcie w słupki
- Rzodkiewkę wystarczy dokładnie umyć i też pokroić w słupki
- Kolendrę posiekajcie a szczypiorek pokrójcie w kawałki
- Pomidorki koktajlowe przekrójcie na połówki
- Składniki na sos wymieszajcie w miseczce
- Wszystko (warzywa i sos) wymieszajcie dokładnie
Podawajcie ją jako dodatek do innych dań lub zajadajcie się tą surówką jako samodzielną potrawą. Ona najlepiej smakuje na świeżo.
Uwaga – od tego połączenia smaków można się uzależnić.
.
Przepisy na inne surówki i sałatki znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione przepisy na surówki.
.