Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Surówka z kalarepy

Ta surówka z kalarepy to idealny pomysł na upalne dni. Sprawdza się jako dodatek do innych dań np. z grilla a także jako samodzielna potrawa. Ja zajadam się nią na fit kolację.

Najchętniej jadam kalarepę w sezonie – późną wiosną i latem. Wtedy smakuje najlepiej – jest soczysta, chrupiąca i ma mało twardych włókien. Taka doskonale nadaje się do tej surówki podkręconej wyraźnym w smaku sosem.

Poniżej podaję Wam składniki na 2 porcje ale jeżeli zdecydujecie się zjeść tę surówkę jako danie główne to ze składników przygotujecie jedną porcję.

.

Surówka z kalarepy – składniki na 2 porcje

  • 1 duża kalarepa
  • 4-5 rzodkiewek
  • pół pęczka kolendry. Tu nie sprawdzi się pietruszka więc jeżeli nie przepadacie za kolendrą to poszukajcie na blogu innych surówek i sałatek
  • szczypiorek – ilość według uznania
  • 8-10 pomidorków koktajlowych

Składniki na sos

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • tyle samo jasnego sosu sojowego
  • i jeszcze jedna łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 lub 2 ząbki czosnku – ilość zależy od wielkości

.

Surówka z kalarepy

.

Surówka z kalarepy – przygotowanie

Przygotowanie surówki rozpocznijcie od dokładnego umycia wszystkich składników.

  1. Kalarepę obierzcie i pokrójcie w słupki
  2. Rzodkiewkę wystarczy dokładnie umyć i też pokroić w słupki
  3. Kolendrę posiekajcie a szczypiorek pokrójcie w kawałki
  4. Pomidorki koktajlowe przekrójcie na połówki
  5. Składniki na sos wymieszajcie w miseczce
  6. Wszystko (warzywa i sos) wymieszajcie dokładnie

Podawajcie ją jako dodatek do innych dań lub zajadajcie się tą surówką jako samodzielną potrawą. Ona najlepiej smakuje na świeżo.

Uwaga – od tego połączenia smaków można się uzależnić.

Surówka z kalarepy składniki
Surówka z kalarepy gotowa

.

Przepisy na inne surówki i sałatki znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione przepisy na surówki.

.