Dal z marchewką
Dzisiaj ma dla Was kolejne danie inspirowane kuchnią indyjską. Dal z marchewką jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Możecie zajadać się nim na obiad lub na zdrową kolację. Polecam.
Spis treści
Dal z marchewką – składniki na 2 porcje
- 250 g zielonej soczewicy – waga dla suchego produktu
- 300 g świeżej marchewki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka kokosowego
- 400 ml passaty
- 500 ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego (rafinowanego) – do smażenia
Przyprawy
- 3 czubate łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
.
Dal z marchewką – przygotowanie
Ja przygotowuję daj w dużym garnku. W takim mogę swobodnie mieszać wszystkie składniki bez obawy, że wylecą na płytę
- Marchewkę obierzcie i pokrójcie w małą kosteczkę
- Na oleju rzepakowym podsmażcie pokrojony w plasterki lub kostkę por oraz czosnek
- Jak tylko się zeszklą wsypcie do nich wszystkie przyprawy i smażcie je razem przez około 1 minutę
- Następnie wlejcie do garnka mleko kokosowe – dokładnie wymieszajcie je z innymi składnikami
- Po około 1 minucie gotowania wlejcie do garnka wodę i wsypcie do niej soczewicę oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę
- Poczekajcie aż soczewica i marchewką się ugotują i zmiękną. Potrwa to około 20-25 minut. Mieszajcie w tym czasie dal tak aby się nie przypalił – szczególnie jak większość płynów już odparuje a danie zgęstnieje
- Dopiero po tym czasie wlejcie do garnka passatę. Soczewica nie ugotuje się szybko w kwaśnym środowisku dlatego pomidory dodajemy dopiero po jej ugotowaniu
- Jeszcze 5 minut wspólnego gotowania i dal z marchewka będzie gotowy.
Do tego dania świetnie pasuje ryż a także gotowane lub pieczone ziemniaki.
Smacznego i na zdrowie.
.
Inne przepisy na dania z soczewicą znajdziecie tutaj.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.
.