Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dal z marchewką

Dzisiaj ma dla Was kolejne danie inspirowane kuchnią indyjską. Dal z marchewką jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Możecie zajadać się nim na obiad lub na zdrową kolację. Polecam.

Dal z marchewką – składniki na 2 porcje

  • 250 g zielonej soczewicy – waga dla suchego produktu
  • 300 g świeżej marchewki
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 400 ml passaty
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (rafinowanego) – do smażenia

Przyprawy

  • 3 czubate łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne

.

Dal z marchewką – przygotowanie

Ja przygotowuję daj w dużym garnku. W takim mogę swobodnie mieszać wszystkie składniki bez obawy, że wylecą na płytę

  1. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w małą kosteczkę
  2. Na oleju rzepakowym podsmażcie pokrojony w plasterki lub kostkę por oraz czosnek
  3. Jak tylko się zeszklą wsypcie do nich wszystkie przyprawy i smażcie je razem przez około 1 minutę
  4. Następnie wlejcie do garnka mleko kokosowe – dokładnie wymieszajcie je z innymi składnikami
  5. Po około 1 minucie gotowania wlejcie do garnka wodę i wsypcie do niej soczewicę oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę
  6. Poczekajcie aż soczewica i marchewką się ugotują i zmiękną. Potrwa to około 20-25 minut. Mieszajcie w tym czasie dal tak aby się nie przypalił – szczególnie jak większość płynów już odparuje a danie zgęstnieje
  7. Dopiero po tym czasie wlejcie do garnka passatę. Soczewica nie ugotuje się szybko w kwaśnym środowisku dlatego pomidory dodajemy dopiero po jej ugotowaniu
  8. Jeszcze 5 minut wspólnego gotowania i dal z marchewka będzie gotowy.

Do tego dania świetnie pasuje ryż a także gotowane lub pieczone ziemniaki.

Smacznego i na zdrowie.

dal z marchewką

.

Inne przepisy na dania z soczewicą znajdziecie tutaj.

Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.

.