Brownie z malinami
Dzisiaj mam dla Was kolejny roślinny deser. To brownie z malinami smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku. Latem dodajcie do niego świeże maliny. Zimą sprawdzą się mrożone.
Spis treści
Słowo na wstępie
Do przygotowania tego brownie przyda Wam się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki doskonale radzi sobie z mieleniem ciecierzycy i daktyli na gładką masę. Już od wielu lat używam takiego robota przygotowując w nim masła orzechowe, hummusy, brownie.
.
Brownie z malinami – składniki
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g daktyli – waga dla suszonego produktu
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 5 czubatych łyżek mąki orkiszowej
- 3 łyżki syropu z agawy. Sprawdzi się też syrop klonowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego + niewielka ilość do wysmarowania foremki. Na takim oleju można piec i smażyć
- 150 ml wrzącej wody – do zalania daktyli
- około 100 g malin – świeżych lub mrożonych
.
Brownie z malinami – przygotowanie
- Daktyle zalejcie wrzątkiem i poczekajcie aż ostygną. W tym czasie zmiękną i łatwiej będzie je mielić na gładko
- W robocie kuchennym zmielcie daktyle razem z wodą, w której się moczyły
- Dodajcie do nich ugotowaną ciecierzycę. Ja używam gotowej ciecierzycy ze słoika
- Wlejcie olej oraz syrop z agawy – zmiksujcie wszystko na gładko
- Teraz jest czas na wsypanie mąki i kakao – niech się połączą z masą
- Wysmarujcie foremkę do pieczenia niewielką ilością oleju rzepakowego
- Przełóżcie do foremki połowę ciasta i rozłóżcie na nim część malin
- Następnie przełóżcie do foremki pozostałą część ciasta i malin
Pieczcie to brownie w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Bez termoobiegu.
Przed pokrojeniem poczekajcie aż ciasto wystygnie.
.
.
Inne przepisy na roślinne brownie znajdziecie pod linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.
.