Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Brownie z malinami

Dzisiaj mam dla Was kolejny roślinny deser. To brownie z malinami smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku. Latem dodajcie do niego świeże maliny. Zimą sprawdzą się mrożone.

Słowo na wstępie

Do przygotowania tego brownie przyda Wam się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki doskonale radzi sobie z mieleniem ciecierzycy i daktyli na gładką masę. Już od wielu lat używam takiego robota przygotowując w nim masła orzechowe, hummusy, brownie.

.

Brownie z malinami – składniki

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g daktyli – waga dla suszonego produktu
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 5 czubatych łyżek mąki orkiszowej
  • 3 łyżki syropu z agawy. Sprawdzi się też syrop klonowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego + niewielka ilość do wysmarowania foremki. Na takim oleju można piec i smażyć
  • 150 ml wrzącej wody – do zalania daktyli
  • około 100 g malin – świeżych lub mrożonych

.

Brownie z malinami – przygotowanie

  1. Daktyle zalejcie wrzątkiem i poczekajcie aż ostygną. W tym czasie zmiękną i łatwiej będzie je mielić na gładko
  2. W robocie kuchennym zmielcie daktyle razem z wodą, w której się moczyły
  3. Dodajcie do nich ugotowaną ciecierzycę. Ja używam gotowej ciecierzycy ze słoika
  4. Wlejcie olej oraz syrop z agawy – zmiksujcie wszystko na gładko
  5. Teraz jest czas na wsypanie mąki i kakao – niech się połączą z masą
  6. Wysmarujcie foremkę do pieczenia niewielką ilością oleju rzepakowego
  7. Przełóżcie do foremki połowę ciasta i rozłóżcie na nim część malin
  8. Następnie przełóżcie do foremki pozostałą część ciasta i malin

Pieczcie to brownie w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Bez termoobiegu.

Przed pokrojeniem poczekajcie aż ciasto wystygnie.

.

brownie z malinami

.

Inne przepisy na roślinne brownie znajdziecie pod linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.

.