Pikantne koreańskie kluski Tteokbokki
To jest jedna z tych bardziej ostrych, koreańskich potraw. Pikantne koreańskie kluski Tteokbokki, w uproszczone i roślinnej wersji, warte są spróbowania. Może tak jak ja rozsmakujecie się w potrawach koreańskiej kuchni.
Spis treści
Pierwszy raz próbowałam ostrych Tteokbokki w warszawskiej restauracji Yache Korea (niestety w styczniu 2021 lokal został zamknięty – nie przetrwał kolejnego lockdown). Później spróbowałam ostrych klusek z gotowym sosem do Tteokbokki. Sos i kluski (znajdziecie je na końcu tego wpisu) kupiłam online w azjatyckich delikatesach. Gotowy sos był wściekle ostry, nawet jak na moją wysoką tolerancję na pikantne przyprawy.
Postanowiłam przystosować przepis do moich preferencji smakowych oraz produktów, które miałam w kuchni. Ostrą pastę Gochujang też kupiłam online. Sos na Tteokbokki wyszedł mi lekko pikantny, słodkawy, gęsty. Idealny.
.
Pikantne koreańskie kluski Tteokbokki – składniki na 1 porcję
- 200 g klusek ryżowych na Tteokbokki
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub białego cukru
- dwie płaskie łyżeczki koreańskiej, ostrej, paprykowej pasty Gochujang. Jeżeli chcecie poczuć ogień na języku dodajcie dwie czubate łyżeczki pasty
- szczypiorek z białą dymką
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- odrobina wrzącej wody – do rozwodnienia sosu
- nasiona białego sezamu – do posypania
.
Pikantne koreańskie kluski Tteokbokki – przygotowanie
- Kluski ryżowe ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłuczcie je zimną wodą. W ten sposób się nie skleją
- Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie pokrojony w plasterki czosnek. Jeżeli kupiliście szczypiorek z większą dymką to podsmażcie ją z czosnkiem.
- Jak tylko czosnek zacznie brązowieć dodajcie pastę Gochujang, syrop z agawy (lub cukier) oraz odrobinę wrzącej wody. Dokładnie wymieszajcie sos z czosnkiem. Jeżeli dodaliście biały cukier poczekajcie aż się rozpuści
- Niezwłocznie przerzućcie na patelnie ugotowane kluski ryżowe oraz pokrojony w kawałki (długość około 2 cm) szczypiorek z białymi końcówkami
- Wymieszajcie wszystko i chwilę razem smażcie – niech sos trochę odparuje i zgęstnieje
Tak przygotowane kluski posypie już na talerzu sezamem.
Smacznego i przyjemnych wrażeń kulinarnych.
.
Na moim blogu znajdziecie też łagodną wersję klusek Tteokbokki z warzywami oraz inne, nie zawsze łagodne, potrawy inspirowane kuchnią koreańską.
Dajcie znać na FB, co sądzicie o koreańskiej kuchni.
.