Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pikantne koreańskie kluski Tteokbokki

To jest jedna z tych bardziej ostrych, koreańskich potraw. Pikantne koreańskie kluski Tteokbokki, w uproszczone i roślinnej wersji, warte są spróbowania. Może tak jak ja rozsmakujecie się w potrawach koreańskiej kuchni.

Pierwszy raz próbowałam ostrych Tteokbokki w warszawskiej restauracji Yache Korea (niestety w styczniu 2021 lokal został zamknięty – nie przetrwał kolejnego lockdown). Później spróbowałam ostrych klusek z gotowym sosem do Tteokbokki. Sos i kluski (znajdziecie je na końcu tego wpisu) kupiłam online w azjatyckich delikatesach. Gotowy sos był wściekle ostry, nawet jak na moją wysoką tolerancję na pikantne przyprawy.

Postanowiłam przystosować przepis do moich preferencji smakowych oraz produktów, które miałam w kuchni. Ostrą pastę Gochujang też kupiłam online. Sos na Tteokbokki wyszedł mi lekko pikantny, słodkawy, gęsty. Idealny.

.

Pikantne koreańskie kluski Tteokbokki – składniki na 1 porcję

  • 200 g klusek ryżowych na Tteokbokki
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub białego cukru
  • dwie płaskie łyżeczki koreańskiej, ostrej, paprykowej pasty Gochujang. Jeżeli chcecie poczuć ogień na języku dodajcie dwie czubate łyżeczki pasty
  • szczypiorek z białą dymką
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • odrobina wrzącej wody – do rozwodnienia sosu
  • nasiona białego sezamu – do posypania

.

Pikantne koreańskie kluski Tteokbokki – przygotowanie

  1. Kluski ryżowe ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłuczcie je zimną wodą. W ten sposób się nie skleją
  2. Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie pokrojony w plasterki czosnek. Jeżeli kupiliście szczypiorek z większą dymką to podsmażcie ją z czosnkiem.
  3. Jak tylko czosnek zacznie brązowieć dodajcie pastę Gochujang, syrop z agawy (lub cukier) oraz odrobinę wrzącej wody. Dokładnie wymieszajcie sos z czosnkiem. Jeżeli dodaliście biały cukier poczekajcie aż się rozpuści
  4. Niezwłocznie przerzućcie na patelnie ugotowane kluski ryżowe oraz pokrojony w kawałki (długość około 2 cm) szczypiorek z białymi końcówkami
  5. Wymieszajcie wszystko i chwilę razem smażcie – niech sos trochę odparuje i zgęstnieje

Tak przygotowane kluski posypie już na talerzu sezamem.

Smacznego i przyjemnych wrażeń kulinarnych.

pikantne koreańskie kluski
domowe, pikantne koreańskie kluski Tteokbokki
Tteokbokki sos
gotowy sos do Tteobokki
Tteokbokki kluski ryżowe
suche kluski ryżowe – duże opakowanie 3x po 200 g
koreańskie kluski ryżowe
pikantne Tteokbokki z gotowym, wściekle ostrym sosem z torebki. Nie dałam rady zjeść całej porcji.

.

Na moim blogu znajdziecie też łagodną wersję klusek Tteokbokki z warzywami oraz inne, nie zawsze łagodne, potrawy inspirowane kuchnią koreańską.

Dajcie znać na FB, co sądzicie o koreańskiej kuchni.

.