Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Onigiri z orzeszkami i awokado

Spodobało mi się lepienie japońskich kanapek i wymyślanie do nich różnych, smacznych „wsadów”. Dzisiaj mam dla Was onigiri z orzeszkami i awokado. Smaczne, zdrowe i bardzo sycące. Polecam je na obiad, kolację a nawet na śniadanie.

Onigiri z orzeszkami i awokado – składniki na 4-6 sztuk

  • 250 g ryżu do sushi – waga dla suchego produktu
  • 3 łyżki sosu do ryżu na sushi – gotowy sos ma w sobie cukier, ocet, wodę
  • połówka dojrzałego awokado
  • półtorej łyżki prażonych orzeszków ziemnych – bez soli
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • niewielka ilość szczypiorku
  • 1 płat nori – do zawijania kanapek
  • czarny sezam lub jasny prażony sezam – opcjonalnie do ozdoby i dla smaku

Dodatkowo

  • miseczka zimnej wody z 1/2 łyżeczki soli – do zamaczania dłoni. Pomocna w lepieniu kanapek
  • imbir marynowany – opcjonalnie jako przegryzka
  • sos sojowy – do maczania onigiri – też jako opcja

.

Onigiri z orzeszkami i awokado – przygotowanie

Gotowanie ryżu

Oto mój sposób na gotowanie ryżu na sushi lub onigiri

  1. Ryż płuczę 3 do 4 razy w zimnej wodzie – tak aby wypłukać nadmiar skrobi. Przy ostatnim płukaniu woda powinna być prawie przezroczysta
  2. Następnie zalewam ryż zimną wodą w proporcji 1:1,1 gdzie 1 to porcja ryżu a 1,1 to zimna woda
  3. Gotuję tak zalany ryż, pod uchyloną pokrywką na średniej temperaturze, do czasu aż wchłonie całą wodę. Trwa to przeważnie około 20 minut
  4. Przykrywam garnek pokrywkę i odstawiam na bok na około 15-20 minut. W tym czasie ryż wchłonie pozostałą wodę oraz parę i dzięki temu zmięknie stając się sprężysty ale nie rozgotowany
  5. Czekam aż ryż trochę ostygnie i dopiero wtedy dolewam 3 łyżki sosu do ryżu
  6. Dokładnie mieszam ryż
  7. Najlepiej lepić onigiri z jeszcze lekko ciepłego ryżu

.

Farsz z orzeszków oraz awokado

Tu sprawa jest prostsza

  1. Orzeszki ziemne należy drobno posiekać
  2. Awokado obrać i rozgnieść widelcem
  3. Dodać do awokado siekane orzeszki, sos sojowy oraz drobno pokrojony szczypiorek
  4. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki

.

Lepienie onigiri

Jak z lepieniem pierogów – po 100 sztukach dochodzi się do wprawy (taki żarcik). Na YouTube znajdziecie różne filmiki o tym jak lepić trójkątne, japońskie kanapki. Ja pomagam sobie mocząc dłonie w wodzie z solą.

  1. Nakładam na dłoń pierwszą porcję ryżu i formuję z niej trójkąt
  2. Robię w nim niewielkie wgłębienie, w które nakładam farsz z awokado i orzeszków
  3. Następnie biorę drugą porcję ryżu i przykrywam nim farsz
  4. Formuję w miarę równy trójkąt
  5. Owijam go paskiem glonów nori
onigiri z orzeszkami i awokado

.

Onigiri świetnie smakują na ciepło – smażone. Wystarczy posmarować patelnię niewielką ilością oleju np. rzepakowego rafinowanego i podsmażyć onigiri z każdej strony.

podsmażone onigiri

.

Inne przepisy na onigiri znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy robiliście już japońskie kanapki.