Onigiri z orzeszkami i awokado
Spodobało mi się lepienie japońskich kanapek i wymyślanie do nich różnych, smacznych „wsadów”. Dzisiaj mam dla Was onigiri z orzeszkami i awokado. Smaczne, zdrowe i bardzo sycące. Polecam je na obiad, kolację a nawet na śniadanie.
Spis treści
Onigiri z orzeszkami i awokado – składniki na 4-6 sztuk
- 250 g ryżu do sushi – waga dla suchego produktu
- 3 łyżki sosu do ryżu na sushi – gotowy sos ma w sobie cukier, ocet, wodę
- połówka dojrzałego awokado
- półtorej łyżki prażonych orzeszków ziemnych – bez soli
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- niewielka ilość szczypiorku
- 1 płat nori – do zawijania kanapek
- czarny sezam lub jasny prażony sezam – opcjonalnie do ozdoby i dla smaku
Dodatkowo
- miseczka zimnej wody z 1/2 łyżeczki soli – do zamaczania dłoni. Pomocna w lepieniu kanapek
- imbir marynowany – opcjonalnie jako przegryzka
- sos sojowy – do maczania onigiri – też jako opcja
.
Onigiri z orzeszkami i awokado – przygotowanie
Gotowanie ryżu
Oto mój sposób na gotowanie ryżu na sushi lub onigiri
- Ryż płuczę 3 do 4 razy w zimnej wodzie – tak aby wypłukać nadmiar skrobi. Przy ostatnim płukaniu woda powinna być prawie przezroczysta
- Następnie zalewam ryż zimną wodą w proporcji 1:1,1 gdzie 1 to porcja ryżu a 1,1 to zimna woda
- Gotuję tak zalany ryż, pod uchyloną pokrywką na średniej temperaturze, do czasu aż wchłonie całą wodę. Trwa to przeważnie około 20 minut
- Przykrywam garnek pokrywkę i odstawiam na bok na około 15-20 minut. W tym czasie ryż wchłonie pozostałą wodę oraz parę i dzięki temu zmięknie stając się sprężysty ale nie rozgotowany
- Czekam aż ryż trochę ostygnie i dopiero wtedy dolewam 3 łyżki sosu do ryżu
- Dokładnie mieszam ryż
- Najlepiej lepić onigiri z jeszcze lekko ciepłego ryżu
.
Farsz z orzeszków oraz awokado
Tu sprawa jest prostsza
- Orzeszki ziemne należy drobno posiekać
- Awokado obrać i rozgnieść widelcem
- Dodać do awokado siekane orzeszki, sos sojowy oraz drobno pokrojony szczypiorek
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki
.
Lepienie onigiri
Jak z lepieniem pierogów – po 100 sztukach dochodzi się do wprawy (taki żarcik). Na YouTube znajdziecie różne filmiki o tym jak lepić trójkątne, japońskie kanapki. Ja pomagam sobie mocząc dłonie w wodzie z solą.
- Nakładam na dłoń pierwszą porcję ryżu i formuję z niej trójkąt
- Robię w nim niewielkie wgłębienie, w które nakładam farsz z awokado i orzeszków
- Następnie biorę drugą porcję ryżu i przykrywam nim farsz
- Formuję w miarę równy trójkąt
- Owijam go paskiem glonów nori
.
Onigiri świetnie smakują na ciepło – smażone. Wystarczy posmarować patelnię niewielką ilością oleju np. rzepakowego rafinowanego i podsmażyć onigiri z każdej strony.
.
Inne przepisy na onigiri znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy robiliście już japońskie kanapki.