Fasolowe curry z pomidorami
Uwielbiam tajskie curry. Jadam je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem mam dla Was przepis na fasolowe curry z pomidorami, które możecie przyrządzać przez cały rok.
Spis treści
Dobór składników będzie zależał od sezonu oraz ich dostępności. W lecie użyjcie świeżej fasolki szparagowej i świeżych pomidorów. W zimie sprawdzi się mrożona fasolka i pomidory w puszce.
Tym razem curry przygotowałam z jednorodnych przypraw zamiast gotowej pasty curry. Takie wychodzi równie dobre.
.
Fasolowe curry z pomidorami – składniki na około 6 porcji
- 300 g ryżu – waga dla suchego produktu
- około 450-500 g żółtej fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej
- 200 g ugotowanej białej fasoli
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 5-7 pomidorów lub 2 puszki całych pomidorów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- limonka
- 1 puszka mleka kokosowego – minimum 70% miazgi kokosowej
- 200-250 ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
Przyprawy
- 2 cm korzenia imbiru lub 2 łyżeczki suszonego
- laska trawy cytrynowej lub 3 łyżeczki suszonej lub 2 czubate łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki – ja użyłam pieprzu cayenne
- 5-6 liści limonki kafir – mrożonych lub suszonych
.
Fasolowe curry z pomidorami – przygotowanie
- Fasolę i ciecierzycę namoczcie na minimum 8 godzin a następnie ugotujcie. Albo wykorzystajcie gotowce ze słoika lub puszki
- Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Nie wybieracie ryżu w woreczkach – tu wyjaśniam dlaczego
- W dużym garnku (ja używam 5-litrowego) podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek
- Jak tylko się przyrumienią dodajcie do nich przyprawy – imbir, kolendrę, trawę cytrynową i ostrą paprykę
- Po około 30 sekundach wspólnego smażenia wlejcie do garnka mleko kokosowe oraz wodę
- Dokładnie wymieszajcie mleko z przyprawami i wrzućcie do niego fasolkę szparagową (surową lub mrożoną)
- Dorzućcie liście limonki kafir i gotujcie fasolkę do czasu aż zmięknie
- Dopiero wtedy wrzućcie do garnka ugotowane nasiona fasoli i ciecierzycy oraz pomidory. Gdy używacie surowych obierzcie je i pokrójcie w ćwiartki
- Gotujcie wszystko jeszcze przez około 5 minut
Podawajcie z ugotowanym ryżem. To curry jeszcze lepiej smakuje skropione sokiem z limonki.
.