Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Fasolowe curry z pomidorami

Uwielbiam tajskie curry. Jadam je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem mam dla Was przepis na fasolowe curry z pomidorami, które możecie przyrządzać przez cały rok.

Dobór składników będzie zależał od sezonu oraz ich dostępności. W lecie użyjcie świeżej fasolki szparagowej i świeżych pomidorów. W zimie sprawdzi się mrożona fasolka i pomidory w puszce.

Tym razem curry przygotowałam z jednorodnych przypraw zamiast gotowej pasty curry. Takie wychodzi równie dobre.

.

Fasolowe curry z pomidorami – składniki na około 6 porcji

  • 300 g ryżu – waga dla suchego produktu
  • około 450-500 g żółtej fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej
  • 200 g ugotowanej białej fasoli
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 5-7 pomidorów lub 2 puszki całych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • limonka
  • 1 puszka mleka kokosowego – minimum 70% miazgi kokosowej
  • 200-250 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego

Przyprawy

  • 2 cm korzenia imbiru lub 2 łyżeczki suszonego
  • laska trawy cytrynowej lub 3 łyżeczki suszonej lub 2 czubate łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki – ja użyłam pieprzu cayenne
  • 5-6 liści limonki kafir – mrożonych lub suszonych

.

Fasolowe curry z pomidorami – przygotowanie

  1. Fasolę i ciecierzycę namoczcie na minimum 8 godzin a następnie ugotujcie. Albo wykorzystajcie gotowce ze słoika lub puszki
  2. Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Nie wybieracie ryżu w woreczkach – tu wyjaśniam dlaczego
  3. W dużym garnku (ja używam 5-litrowego) podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek
  4. Jak tylko się przyrumienią dodajcie do nich przyprawy – imbir, kolendrę, trawę cytrynową i ostrą paprykę
  5. Po około 30 sekundach wspólnego smażenia wlejcie do garnka mleko kokosowe oraz wodę
  6. Dokładnie wymieszajcie mleko z przyprawami i wrzućcie do niego fasolkę szparagową (surową lub mrożoną)
  7. Dorzućcie liście limonki kafir i gotujcie fasolkę do czasu aż zmięknie
  8. Dopiero wtedy wrzućcie do garnka ugotowane nasiona fasoli i ciecierzycy oraz pomidory. Gdy używacie surowych obierzcie je i pokrójcie w ćwiartki
  9. Gotujcie wszystko jeszcze przez około 5 minut

Podawajcie z ugotowanym ryżem. To curry jeszcze lepiej smakuje skropione sokiem z limonki.

fasolowe curry z pomidorami

.

Inne przepisy na curry znajdziecie pod tym linkiem.