Ziemniaczane curry z fasolką szparagową
Ziemniaczane curry z fasolką szparagową wychodzi gęste, aromatyczne i obłędnie smaczne. Przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Jestem przekonana, że zachwyci Was ono tak samo jak mnie.
Spis treści
W tym prostym przepisie zamiast gotowej pasty curry wykorzystałam jednorodne przyprawy. Ich użycie nie sprawia, że przygotowanie potrawy jest bardziej skomplikowane. Dzięki jednorodnym przyprawom możecie sami decydować o ich dawkowaniu. Poniższe ilości traktujcie proszę jako propozycję a nie przymus i swobodnie zmieniajcie proporcje szczególnie w odniesieniu do chilli. Ja lubię bardzo pikantne potrawy dlatego chilli sobie nie oszczędzam.
.
Ziemniaczane curry z fasolką – składniki na 6 porcji
Warzywa
- 1,5 kg ziemniaków
- 400 g fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej
- 2 czerwone cebule – średniej wielości
- 3 ząbki czosnku
Przyprawy
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- tyle samo startej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki suszonego imbiru lub 1 cm świeżego korzenia (korzeń obierzcie i drobno zetrzyjcie na tarce)
- 1 czubata łyżeczka ostrej wędzonej papryki. Jeżeli nie macie wędzonej papryki (trudno – curry nie będzie miało wędzonego akcentu) to dodajcie 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz pół łyżeczki słodkiej
Pozostałe składniki
- 1 puszka mleka kokosowego – minimum 70% kokosa
- 500 ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
Ziemniaczane curry z fasolką – przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w mniejsze kawałki np 2×2 cm
- Jeżeli wykorzystacie świeżą fasolkę szparagową to dokładnie ją umyjcie, pozbawcie twardych końcówek i pokrójcie na kawałki o długości około 3 cm
- Cebulę pokrójcie w kosteczkę a czosnek w plasterki
- Jeżeli używacie świeżego imbiru to obierzcie kawałek korzenia i zetrzyjcie go na tarce na małych oczkach
- W dużym garnku, na oleju rzepakowym, podsmażcie cebulkę i czosnek. Jak zeszklą się już wsypcie do nich wszystkie przyprawy i smażcie je, mieszając, przez około 1 minutę
- Teraz jest czas na wlanie mleka kokosowego – ponownie dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki
- Wlejcie wodę i wrzućcie do garnka ziemniaki i fasolkę szparagową (świeżą lub mrożoną)
- Gotujcie wszystko, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż ziemniaki zmiękną. Sprawdźcie je widelcem.
To curry doskonale smakuje jedzone samodzielnie.
Inne przepisy na curry znajdziecie pod tym linkiem.
Jestem ciekawa, czy macie już swoich ulubieńców. Dajcie znać na FB.
.