Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Ziemniaczane curry z fasolką szparagową

Ziemniaczane curry z fasolką szparagową wychodzi gęste, aromatyczne i obłędnie smaczne. Przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Jestem przekonana, że zachwyci Was ono tak samo jak mnie.

W tym prostym przepisie zamiast gotowej pasty curry wykorzystałam jednorodne przyprawy. Ich użycie nie sprawia, że przygotowanie potrawy jest bardziej skomplikowane. Dzięki jednorodnym przyprawom możecie sami decydować o ich dawkowaniu. Poniższe ilości traktujcie proszę jako propozycję a nie przymus i swobodnie zmieniajcie proporcje szczególnie w odniesieniu do chilli. Ja lubię bardzo pikantne potrawy dlatego chilli sobie nie oszczędzam.

.

Ziemniaczane curry z fasolką – składniki na 6 porcji

Warzywa

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 400 g fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej
  • 2 czerwone cebule – średniej wielości
  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy

  • 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • tyle samo startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki suszonego imbiru lub 1 cm świeżego korzenia (korzeń obierzcie i drobno zetrzyjcie na tarce)
  • 1 czubata łyżeczka ostrej wędzonej papryki. Jeżeli nie macie wędzonej papryki (trudno – curry nie będzie miało wędzonego akcentu) to dodajcie 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz pół łyżeczki słodkiej

Pozostałe składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego – minimum 70% kokosa
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego

.

Ziemniaczane curry z fasolką – przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w mniejsze kawałki np 2×2 cm
  2. Jeżeli wykorzystacie świeżą fasolkę szparagową to dokładnie ją umyjcie, pozbawcie twardych końcówek i pokrójcie na kawałki o długości około 3 cm
  3. Cebulę pokrójcie w kosteczkę a czosnek w plasterki
  4. Jeżeli używacie świeżego imbiru to obierzcie kawałek korzenia i zetrzyjcie go na tarce na małych oczkach
  5. W dużym garnku, na oleju rzepakowym, podsmażcie cebulkę i czosnek. Jak zeszklą się już wsypcie do nich wszystkie przyprawy i smażcie je, mieszając, przez około 1 minutę
  6. Teraz jest czas na wlanie mleka kokosowego – ponownie dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki
  7. Wlejcie wodę i wrzućcie do garnka ziemniaki i fasolkę szparagową (świeżą lub mrożoną)
  8. Gotujcie wszystko, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż ziemniaki zmiękną. Sprawdźcie je widelcem.

To curry doskonale smakuje jedzone samodzielnie.

ziemniaczane curry z fasolką

Inne przepisy na curry znajdziecie pod tym linkiem.

Jestem ciekawa, czy macie już swoich ulubieńców. Dajcie znać na FB.

.