Wiśniowo migdałowe placki śniadaniowe
Oto kolejna śniadaniowa propozycja na szybkie i proste danie. Dzisiaj mam dla Wam wiśniowo migdałowe placki śniadaniowe – obłędnie pachnące i mega smaczne. Koniecznie ich spróbujcie.
Spis treści
Do przygotowania tych placków wystarczy miska, łyżka i patelnia o nieprzywierającej powłoce. Dżem jest tutaj alternatywą do jajek – pomaga w zespoleniu składników a przy okazji jest słodzikiem.
Wiśniowo migdałowe placki – składniki na około 12 sztuk
- 3 czubate łyżki wiśniowego dżemu
- 150 g mąki orkiszowej – zamiennie możecie użyć pszennej, jaglanej, kukurydzianej
- 200 ml mleka roślinnego – migdałowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- 4-5 krople aromatu migdałowego
Dodatki:
- dowolne owoce – ja dodałam „dżem chia” czyli rozmrożoną mieszankę owoców jagodowych z nasionami chia. Tutaj podpowiadam jak zrobić taki dżem.
.
Wiśniowe placki – przygotowanie
- W misce wymieszajcie dżem z mlekiem roślinnym oraz olejem – dżem powinien się „rozpuścić”
- Dodajcie aromat migdałowy i ponownie wszystko wymieszajcie
- W kolejnym kroku dodawajcie stopniowo mąkę i mieszajcie wszystko do czasu aż powstanie gładkie ciasto – bez grudek
- Rozgrzejcie suchą patelnię (sprawdzi się taka z nieprzywierającą powłoką) na średniej temperaturze. U mnie było to 5 w skali od 0 do 9
- Ciasto nakładajcie na patelnię łyżką – 2 łyżki na 1 placuszek
- Smażcie po 3-4 minuty na każdej ze stron uważając aby nie przypalić placków
Wiśniowe placuszki podawajcie z ulubionymi owocami. Ja lubię jeść je z owocami i chia, do których nie dodają cukru ani żadnego innego słodzika. Owoce są dla mnie wystarczającą słodkie no i przecież w samych plackach jest już dżem wiśniowy z cukrem.
.
Inne przepisy na śniadaniowe placki znajdziecie pod linkiem. Najwięcej jest tam placków na słodko ale kilka przepisów na wytrawne pancakes też się znajdzie.
Dajcie znać na FB, które śniadaniowe placki jadacie najczęściej.