Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Sałatka z makaronem jaglanym i orzechowym sosem

Dawno nie wrzucałam tutaj sałatek a przecież w sezonie letnim, kiedy upały zniechęcają do gotowania, jadam je kilka razy w tygodniu. Mam przeczucie, że ta lekka sałatka z makaronem jaglanym i orzechowym sosem i Wam przypadnie do gustu.

Warzyw nigdy za dużo

Warzywa niosą w sobie stosunkowo niewiele kalorii ale za to cenne składniki odżywcze w postaci minerałów i witamin. Ilości warzyw w posiłkach nie musicie limitować – im więcej ich zjecie tym dla Was lepiej.

Do tej sałatki wrzuciłam sezonowe warzywa i świeże pieczarki. Śmiało eksperymentujcie z innymi roślinami i dajcie znaka na FB które jeszcze pasują do tego przepisu.

.

Sałatka z makaronem jaglanym – składniki na 2 porcje

WARZYWA I INNE DODATKI

  • 1/2 żółtek papryki
  • 1 większa marchewka
  • 2-3 małe ogórki gruntowe
  • kilka pieczarek
  • mała miska poszatkowanej, młodej, białej kapusty
  • garść orzeszków ziemnych – prażonych, nie solonych

SOS

  • jedna, czubata łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha – jeżeli lubicie ostre smaki dodajcie płaską łyżkę
  • plus płaską łyżkę jasnego sosu sojowego
  • woda – wedle uznania (minimum 50 ml). Jeżeli chcecie uzyskać gęsty sos wlejcie jej mniej

MAKARON

  • 200 g (waga dla suchego) dowolnego makaronu

Ja pod ręką miałam makaron jaglany ale w przy przepisie sprawdzi się również makaron:

  • pszenny biały, lepszy będzie razowy
  • żytni
  • orkiszowy
  • kukurydziany
  • ryżowy – cienkie nitki, grube wstążki

sałatka z makaronem jaglanym składniki

.

Sałatka z makaronem jaglanym – przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelejcie go zimną wodą i odcedźcie. Tak się nie sklei
  2. Warzywa pokrójcie w słupki lub plasterki
  3. Pieczarki dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki – tak, pieczarki można jeść na surowo.
  4. Szczypiorek możecie pokroić drobno lub w kawałki ok 1 cm
  5. Kapustę drobno poszatkujcie
  6. Składniki na sos dokładnie wymieszajcie w miseczce. Jeżeli macie gęste masło orzechowe to takie szybciej się rozpuści w ciepłej (nie gorącej) wodzie

Teraz wystarczy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać nie zapominając o szczypiorki i orzeszkach ziemnych.

UWAGA

Ta sałatka wytrzyma w lodówce w szczelnym pojemniku 1-2 dni. Jeżeli chcecie ją przechować to nie dodawajcie szczypiorku.

sałatka

.

.

.