Sałatka z makaronem jaglanym i orzechowym sosem
Dawno nie wrzucałam tutaj sałatek a przecież w sezonie letnim, kiedy upały zniechęcają do gotowania, jadam je kilka razy w tygodniu. Mam przeczucie, że ta lekka sałatka z makaronem jaglanym i orzechowym sosem i Wam przypadnie do gustu.
Spis treści
Warzyw nigdy za dużo
Warzywa niosą w sobie stosunkowo niewiele kalorii ale za to cenne składniki odżywcze w postaci minerałów i witamin. Ilości warzyw w posiłkach nie musicie limitować – im więcej ich zjecie tym dla Was lepiej.
Do tej sałatki wrzuciłam sezonowe warzywa i świeże pieczarki. Śmiało eksperymentujcie z innymi roślinami i dajcie znaka na FB które jeszcze pasują do tego przepisu.
.
Sałatka z makaronem jaglanym – składniki na 2 porcje
WARZYWA I INNE DODATKI
- 1/2 żółtek papryki
- 1 większa marchewka
- 2-3 małe ogórki gruntowe
- kilka pieczarek
- mała miska poszatkowanej, młodej, białej kapusty
- garść orzeszków ziemnych – prażonych, nie solonych
SOS
- jedna, czubata łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka sosu Sriracha – jeżeli lubicie ostre smaki dodajcie płaską łyżkę
- plus płaską łyżkę jasnego sosu sojowego
- woda – wedle uznania (minimum 50 ml). Jeżeli chcecie uzyskać gęsty sos wlejcie jej mniej
MAKARON
- 200 g (waga dla suchego) dowolnego makaronu
Ja pod ręką miałam makaron jaglany ale w przy przepisie sprawdzi się również makaron:
- pszenny biały, lepszy będzie razowy
- żytni
- orkiszowy
- kukurydziany
- ryżowy – cienkie nitki, grube wstążki
.
Sałatka z makaronem jaglanym – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelejcie go zimną wodą i odcedźcie. Tak się nie sklei
- Warzywa pokrójcie w słupki lub plasterki
- Pieczarki dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki – tak, pieczarki można jeść na surowo.
- Szczypiorek możecie pokroić drobno lub w kawałki ok 1 cm
- Kapustę drobno poszatkujcie
- Składniki na sos dokładnie wymieszajcie w miseczce. Jeżeli macie gęste masło orzechowe to takie szybciej się rozpuści w ciepłej (nie gorącej) wodzie
Teraz wystarczy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać nie zapominając o szczypiorki i orzeszkach ziemnych.
UWAGA
Ta sałatka wytrzyma w lodówce w szczelnym pojemniku 1-2 dni. Jeżeli chcecie ją przechować to nie dodawajcie szczypiorku.
.
.
.