Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Szparagi na cytrynowej polencie

Sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Ale pamiętajcie – trwa krótko. Nie zwlekajcie zatem z najadaniem się szparagami na zapas. Na obiad lub lekką kolację przygotujcie szparagi na cytrynowej polencie posypane prażonymi migdałami i skropione olejem sezamowym. Mówię Wam – odjazd.

Kilka słów wstępu

Te urocze w wyglądzie, niskokaloryczne i lekkostrawne rośliny bogate są w kwas foliowy, potas, błonnik, witaminę C i E a także beta-karoten. Działają moczopędnie a dzięki zawartości błonnika również pomagają oczyścić jelita.

Szparagi mają niewiele kalorii (20 na 100g) i są lekko strawne. Mogą być jedzone na surowo (zielone w takiej postaci są przepyszne), gotowane na parze, pieczone, grillowane.
.

Szparagi na cytrynowej polencie – składniki na 2 porcje

  • 100 g kaszki kukurydzianej
  • 400 ml wody – do ugotowania kaszki
  • kilka zielonych szparagów – ilość wedle uznania
  • sok z połówki cytryny
  • garść (lub 2) prażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • opcjonalnie – sól i pieprz

.

Szparagi na polencie – przygotowanie

  1. Kaszkę kukurydzianą ugotujcie w wodzie w proporcji 1:4 (1 – kaszka, 4 – woda). Żeby uniknąć powstawania grudek wsypcie kaszkę do zimnej wody i tak zacznijcie ją gotować – często mieszają. Jak tylko kaszka zgęstnieje mieszajcie ją nieustannie – co zapobiega przypaleniu się do dna garnka. Czas gotowania (od momentu jak woda zacznie bulgotać) to około 7-10 minut
  2. W czasie gotowania kaszki możecie uprażyć płatki migdałowe i umyć szparagi, zwracając szczególną uwagę na główki, w których lubi ukrywać się piasek
  3. Szparagi ugotujcie na parze – 2 do max 4 minut im wystarczą. Im dłużej będą gotowanie tym twardsze się staną także uważajcie. Możecie też podać do polenty surowe szparagi. Zielone sprawdzają się wyśmienicie
  4. Po ugotowaniu kaszki wyciśnijcie do niej sok z połówki cytryny. Na tym etapie możecie dodać szczyptę soli (ja soli nie używam) i czarny pieprz. Dokładnie kaszkę wymieszajcie i przełóżcie na talerze

Na kaszce poukładajcie szparagi, posypcie je płatkami migdałów i skropcie olejem sezamowym.

Smacznego i na zdrowie.

Szparagi na cytrynowej polencie
Szparagi na cytrynowej polencie skropione olejem sezamowym
szparagi skropione olejem sezamowym

Inne przepisy na szparagi znajdziecie tutaj.

Jestem ciekawa z jakimi dodatkami najchętniej jadacie szparagi – dajcie znać na grupie na FB.

.

.

.