Szparagi na cytrynowej polencie
Sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Ale pamiętajcie – trwa krótko. Nie zwlekajcie zatem z najadaniem się szparagami na zapas. Na obiad lub lekką kolację przygotujcie szparagi na cytrynowej polencie posypane prażonymi migdałami i skropione olejem sezamowym. Mówię Wam – odjazd.
Spis treści
Kilka słów wstępu
Te urocze w wyglądzie, niskokaloryczne i lekkostrawne rośliny bogate są w kwas foliowy, potas, błonnik, witaminę C i E a także beta-karoten. Działają moczopędnie a dzięki zawartości błonnika również pomagają oczyścić jelita.
Szparagi mają niewiele kalorii (20 na 100g) i są lekko strawne. Mogą być jedzone na surowo (zielone w takiej postaci są przepyszne), gotowane na parze, pieczone, grillowane.
.
Szparagi na cytrynowej polencie – składniki na 2 porcje
- 100 g kaszki kukurydzianej
- 400 ml wody – do ugotowania kaszki
- kilka zielonych szparagów – ilość wedle uznania
- sok z połówki cytryny
- garść (lub 2) prażonych płatków migdałowych
- 2 łyżki oleju sezamowego
- opcjonalnie – sól i pieprz
.
Szparagi na polencie – przygotowanie
- Kaszkę kukurydzianą ugotujcie w wodzie w proporcji 1:4 (1 – kaszka, 4 – woda). Żeby uniknąć powstawania grudek wsypcie kaszkę do zimnej wody i tak zacznijcie ją gotować – często mieszają. Jak tylko kaszka zgęstnieje mieszajcie ją nieustannie – co zapobiega przypaleniu się do dna garnka. Czas gotowania (od momentu jak woda zacznie bulgotać) to około 7-10 minut
- W czasie gotowania kaszki możecie uprażyć płatki migdałowe i umyć szparagi, zwracając szczególną uwagę na główki, w których lubi ukrywać się piasek
- Szparagi ugotujcie na parze – 2 do max 4 minut im wystarczą. Im dłużej będą gotowanie tym twardsze się staną także uważajcie. Możecie też podać do polenty surowe szparagi. Zielone sprawdzają się wyśmienicie
- Po ugotowaniu kaszki wyciśnijcie do niej sok z połówki cytryny. Na tym etapie możecie dodać szczyptę soli (ja soli nie używam) i czarny pieprz. Dokładnie kaszkę wymieszajcie i przełóżcie na talerze
Na kaszce poukładajcie szparagi, posypcie je płatkami migdałów i skropcie olejem sezamowym.
Smacznego i na zdrowie.
Inne przepisy na szparagi znajdziecie tutaj.
Jestem ciekawa z jakimi dodatkami najchętniej jadacie szparagi – dajcie znać na grupie na FB.
.
.
.