Sos pieczarkowy z miso i tahini
Wiem, że bardzo polubiliście makaron z sosem orzechowym. Dzisiaj mam dla Was nowy przepis. Gęsty, aromatyczny sos pieczarkowy z miso i tahini to kolejna propozycja na wykorzystanie zdrowych i ciekawych past. Podany z pomidorkami cherry, sporą ilością natki pietruszki i bezglutenowym makaronem stworzy niezapomnianą ucztę smaków i aromatów.
Spis treści
Miso i tahini
Jeżeli jeszcze nie mieliście z nimi do czynienia to już wyjaśniam:
- PASTA MISO produkowana jest ze sfermentowanej soi, jęczmienia lub ryżu ale można też spotkać pasty miso z pszenicą. Miso zawiera sporą ilość soli i drożdże. Ja w swojej kuchni używam bezglutenowej, jasnej pasty miso
- TAHINI to pasta inaczej masło sezamowe. Powstaje ona ze zmielonych na gładko nasion sezamu. Taka bez żadnych dodatków jest najlepsza ale niestety w sklepach możecie trafić na tahinę z dodatkiem soli i olejów roślinnych – czytajcie skład i past z dodatkami unikajcie.
.
Sos pieczarkowy z miso i tahini – składniki na 2 porcje
- 300 g makaronu – polecam użyć do tego dnia makaronu kukurydzianego eko – spaghetti lub penne będzie idealne
- 250 g pieczarek
- 10-15 pomidorków cherry
- 1 średnia cebula – np. czerwona
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki – większych rozmiarów
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 czubata łyżka jasnej pasty miso – bezglutenowej
- 1 czubata łyżka pasty tahina
- świeżo mielony, czarny pieprz
- szczypta suszonej chilli
.
Sos pieczarkowy z miso i tahini – składniki na 2 porcje
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Może gotować się akurat w trakcie przygotowywania całego dania. Jak będzie już miękki odcedźcie go, przelejcie zimną wodą aby się nie skleił i odstawcie na bok
- Na patelnię, na rozgrzany olej wrzućcie cebulę pokrojoną w piórka i plasterki czosnku
- Jak tylko cebula się zeszkli przerzućcie do niej pokrojone w plasterki pieczarki, posypie wszystko pieprzem i przykryjcie pokrywką – pieczarki w ten sposób puszczą szybciej wodę
- Jak tylko zmiękną wlejcie do nich mleko i dorzućcie pasty miso i tahini – wymieszajcie wszystko dobrze aż pasty się rozpuszczą
- Teraz jest czas na chilli i pomidorki cherry – przekrójcie je na pół, przełóżcie do reszty składników a patelnię ponownie przykryjcie pokrywką – po chwili pomidorki zmiękną i puszczą sok a cały sos zabarwi się lekko na czerwono
- Na minutę przed zdjęciem sosu z patelni wsypcie do niego drobno posiekaną pietruszkę i ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie wszystko wymieszajcie
I gotowe.
.
.
Inne przepisy na bezglutenowe dania znajdziecie pod tym linkiem.
Jeżeli macie pytania śmiało piszcie wiadomości na FB.
.
.