Szparagi z pomidorami i makaronem
Sezon na szparagi mamy w pełni jednak nie potrwa on długo. Spieszmy się zatem z najadaniem się tymi wyjątkowymi roślinami na zapas. Dzisiaj mam dla Was pomysł na szparagi z pomidorami i makaronem. Mój absolutny wiosenny ulubieniec i jak to zwykle u mnie bywa – prosty i bardzo szybki przepis.
Spis treści
Jedzcie szparagi – na zdrowie
Szparagi niosą w sobie niewiele kcal (18-20 kcal w 100g) ale całe mnóstwo cennych składników odżywczych. M.in. potas, fosfor, magnez wapń, kwas foliowy, wit. C i E, asparaginę (wspomaga pracę nerek), glutation (oczyszcza wątrobę) i cenny błonnik.
Ale uwaga – szparagi zawierają puryny – nie są zatem polecane chorującym na dnę moczanową czy kamienie nerkowe.
Szparagi można:
- gotować na parze
- piec
- grillować
- a także jeść na surowo
Ja osobiście jestem wielką fanką zielonych szparagów. Białych unikam – kompletnie do mnie ich mdły smak nie przemawia. No ale o gustach się przecież nie dyskutuje (haha).
Przejdę zatem do mojego ulubionego w tym roku, wiosennego dania, którym zajadam się już od kilku dni. Tak – jak już mi coś posmakuje to potrafię to jeść aż do znudzenia/ zakończenia sezonu.
.
Szparagi z pomidorami – składniki na 1 porcję
- zielone szparagi – ilość dowolna
- kilka małych lub 1-2 duże pomidory
- 1/2 cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- szczypta chilli (opcjonalnie)
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1oo g makaronu – tym razem warzywa podałam z gryczanym makaronem soba
- 1/2 szklanki wrzącej wody
Wśród składników nie ma soli – solniczki w swojej kuchni nie posiadam już od ponad 9 lat. W tej potrawie sól znajduje się w makaronie a sód mają w sobie również warzywa.
.
Szparagi z pomidorami – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. W trakcie gotowania przygotujcie warzywa
- Szparagi opłuczcie (szczególnie ich czubki, w których może skrywać się piasek), odkrójcie dolną część (ok 1.5 do 2cm) a grube szparagi możecie jeszcze obrać obieraczką do warzyw
- Pozostałe warzywa umyjcie i pokrójcie
- czosnek i cukinie w cienkie plasterki
- małe pomidorki na pół a większe pomidory w plastry lub łódki
- Na patelnię wlejcie olej i od razu przełóżcie na niego szparagi, jak zaczną lekka skwierczeć wrzućcie czosnek, pomidory i cukinię.
- Jak tylko warzywa lekko się podsmażą podlejcie je wrzącą wodą – tak aby nie schły na patelni tylko jeszcze przez kilka minut się podusiły. Pomidorki i cukinia puszczą soki i tym sposobem będziecie mieli pyszny sos do makaronu.
Warzywom na patelni wystarczy 7 do maksymalnie 10 minut. Mają być lekko twarde, chrupiące.
Podając je z makaronem nie zapomnijcie o świeżo mielonym pieprzu i szczypcie chilli.
.
.
Z makaronem ryżowym i świeżą sałatą rzymską też smakują wyśmienicie.
.
Inne przepisy na zielone szparagi znajdziecie pod tym linkiem.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
.
.