Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Cytrynowe placuszki (pancakes) z makiem

Wegańskie, cytrynowe placuszki z makiem to kolejny pomysł na domowe śniadanie. Spróbujcie raz a nie będziecie się mogli od nich oderwać. Obiecuję.

Słowem wstępu

W tym przepisie wykorzystałam mąkę owsianą. Ziarna owsa nie zawierają glutenu ale w Polsce owies rośnie w otoczeniu innych zbóż stąd często jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z pszenicy czy żyta. Może uda Wam się kupić mąkę owsianą bez glutenu.

Możecie ją też zastąpić mąką jaglaną, kukurydzianą lub mąką z glutenem – orkiszową, pszenną graham.

Do przygotowania ciasta na cytrynowe placuszki przyda się blender kielichowy a do ich smażenia patelnia z nieprzywierającą powłoką.

.

Cytrynowe placuszki z makiem – składniki

Z podanych proporcji składników wyjdzie 20 małych lub około 15 większych placuszków. Porcję ciasta na małe placuszki nakładam z jednej dużej łyżki a na większe z 2 łyżek. A oto potrzebne składniki:

  • 110 g mąki owsianej
  • 220 ml mleka roślinnego – bez dodatku cukru. Sprawdzi się tutaj mleko owsiane, migdałowe, sojowe
  • 1 duży dojrzały banan lub 2 małe – robi tu za słodzik
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Taki nadaje się do smażenia
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki ziaren maku

.

Dodatki – opcjonalnie

  • mleko kokosowe – do polania
  • miód – jak wyżej
  • owoce – np plasterki banana
  • orzechy, migdały, pestki dyni – do posypania

.

Cytrynowe placuszki – przygotowanie

  1. W blenderze kielichowym zmiksujcie na jednolity płyn – mleko z bananem, olejem, sokiem oraz skórką otartą z cytryny
  2. Następnie dodajcie do nich mąkę i miksujcie wszystko chwilę (1 maksymalnie 2 minuty – w zależności od mocy blendera)
  3. Tak przygotowaną masę przelejcie do miski i wsypcie do niej mak. Wymieszajcie wszystko łyżką aż ziarenka zostaną równomiernie rozprowadzone w cieście
  4. Na dobrze rozgrzaną patelnie (ja używam poziomu 6 w skali 0 do 9) nakładajcie ciasto łyżką
  5. Placuszki smażcie po 1-2 minuty na każdej ze stron – aż się zarumienią.

Podawajcie je z ulubionymi owocami lub miodem, albo polane mlekiem kokosowym. Ja lubię je również bez żadnych dodatków – tylko w towarzystwie kawy.

Smacznego i na zdrowie.

.

cytrynowe placuszki blog.

.

Inne przepisy na placuszki śniadaniowe (pancakes) znajdziecie pod tym linkiem.
.
.