Cytrynowe placuszki (pancakes) z makiem
Wegańskie, cytrynowe placuszki z makiem to kolejny pomysł na domowe śniadanie. Spróbujcie raz a nie będziecie się mogli od nich oderwać. Obiecuję.
Spis treści
Słowem wstępu
W tym przepisie wykorzystałam mąkę owsianą. Ziarna owsa nie zawierają glutenu ale w Polsce owies rośnie w otoczeniu innych zbóż stąd często jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z pszenicy czy żyta. Może uda Wam się kupić mąkę owsianą bez glutenu.
Możecie ją też zastąpić mąką jaglaną, kukurydzianą lub mąką z glutenem – orkiszową, pszenną graham.
Do przygotowania ciasta na cytrynowe placuszki przyda się blender kielichowy a do ich smażenia patelnia z nieprzywierającą powłoką.
.
Cytrynowe placuszki z makiem – składniki
Z podanych proporcji składników wyjdzie 20 małych lub około 15 większych placuszków. Porcję ciasta na małe placuszki nakładam z jednej dużej łyżki a na większe z 2 łyżek. A oto potrzebne składniki:
- 110 g mąki owsianej
- 220 ml mleka roślinnego – bez dodatku cukru. Sprawdzi się tutaj mleko owsiane, migdałowe, sojowe
- 1 duży dojrzały banan lub 2 małe – robi tu za słodzik
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Taki nadaje się do smażenia
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 3 łyżki ziaren maku
.
Dodatki – opcjonalnie
- mleko kokosowe – do polania
- miód – jak wyżej
- owoce – np plasterki banana
- orzechy, migdały, pestki dyni – do posypania
.
Cytrynowe placuszki – przygotowanie
- W blenderze kielichowym zmiksujcie na jednolity płyn – mleko z bananem, olejem, sokiem oraz skórką otartą z cytryny
- Następnie dodajcie do nich mąkę i miksujcie wszystko chwilę (1 maksymalnie 2 minuty – w zależności od mocy blendera)
- Tak przygotowaną masę przelejcie do miski i wsypcie do niej mak. Wymieszajcie wszystko łyżką aż ziarenka zostaną równomiernie rozprowadzone w cieście
- Na dobrze rozgrzaną patelnie (ja używam poziomu 6 w skali 0 do 9) nakładajcie ciasto łyżką
- Placuszki smażcie po 1-2 minuty na każdej ze stron – aż się zarumienią.
Podawajcie je z ulubionymi owocami lub miodem, albo polane mlekiem kokosowym. Ja lubię je również bez żadnych dodatków – tylko w towarzystwie kawy.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Inne przepisy na placuszki śniadaniowe (pancakes) znajdziecie pod tym linkiem.
.
.