Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Gofry lub pankaces pomarańczowe

Jeżeli macie gofrownicę to usmażcie w niej gofry pomarańczowe. Jeżeli dysponujecie tylko patelnią to z tego ciasta wyjdą świetne placuszki. A samo ciasto jest bezglutenowe i wegańskie podkręcone sokiem ze świeżej pomarańczy (bo teraz mamy na nie najlepszy sezon). Smacznego i na zdrowie.

Uwagi na start

  1. Z podanych składników wyjdzie około 20 małych placuszków lub 20 malutkich gofrów
  2. Ciasto możecie zrobić również z mąki pszennej lub orkiszowej
  3. Na gofrownicę lub patelnie nie lejcie już dodatkowego tłuszczu
  4. Do przygotowania ciasta przyda Wam się mocny blender kielichowy, który zmiksuje pomarańczę z jej białymi błonami na jednolitą ciecz. W ten sposób gofry lub placuszki dostaną naturalnego pomarańczowego aromatu oraz dodatkowego błonnika.

.

Składniki na ciasto – gofry pomarańczowe lub placuszki 

  • 150 g mąki bezglutenowej – ja użyłam kukurydzianej
  • 150 ml mleka roślinnego – sprawdzi się migdałowe lub sojowe
  • 50 ml oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy – opcjonalnie

.

Gofry pomarańczowe – wykonanie

  1. W blenderze kielichowym zmiksujcie mleko, olej, banana i pomarańczę. Powinien wyjść z tego gładki, jednolity płyn
  2. Wsypcie do niego mąkę oraz kurkumę
  3. Chwilę miksujcie aż składniki się połączą. Masa powinna być bardziej gęsta niż na pancakes i zdecydowanie gęstsza niż na naleśniki

Teraz wybierzcie co chcecie usmażyć – gofry czy placuszki śniadaniowe?

W masie jest wystarczająco dużo oleju żebyście nie musieli smarować nim już ani gofrownicy ani patelni. Taką masę nakładajcie łyżką na dobrze rozgrzaną suchą gofrownicę lub suchą patelnię.

Podczas smażenia gofrów bądźcie cierpliwi – wymaga to więcej czasu niż placuszków. Nakładajcie niewiele masy na gofrownicę i czekajcie aż ciasto zacznie łatwo odchodzić od gofrownicy kiedy podważycie je np. widelcem.

Gofry i placuszki podawajcie z miodem i świeżymi owocami.

.

Oto efekt końcowy – placuszki i gofry polane miodem gryczanym (moim ulubionym) i podane kawałkami pomarańczy

gofry pomarańczowe

.

A takie takie były początki – pierwszy gofr, tak jak i pierwszy naleśnik, przeważnie mi nie wychodzi. Chociaż smakował rewelacyjnie.

gofry pomarańczowe

.

Z placuszkami było jak zwykle lepiej:

gofry pomarańczowe placuszki

.

Więcej przepisów na placuszki (pancakces) znajdziecie tutaj.

A pod tym linkiem kryją się inne przepisy na gofry.

 
.
.
.