Jesz tylko zdrowe posiłki a tyjesz – sprawdź dlaczego
Już od dłuższego czasu zdrowo się odżywiasz. Wybierasz głównie produkty, które słyną ze swoich zdrowotnych składników i właściwości a jednak czujesz, że coś jest nie tak. Bo zamiast zmian na lepsze widzisz coraz większą oponkę na brzuchu. Sprawdź dlaczego jesz zdrowo a jednak tyjesz. Może popełniasz te kilka błędów?
Spis treści
Słowem wstępu
Jeżeli przestawiłaś/przestawiłeś się już na zdrowsze jedzenie (4-5 a może nawet 6 posiłków dziennie, więcej warzyw, owoce z rana, zero słodzonych napojów i „sklepowych” słodyczy) to przyjmij moje GRATULACJE. Pierwszy, najważniejszy krok ku zdrowszemu życiu masz już za sobą.
Ale być może nie możesz uporać się z jednym problemem? Może zastanawiasz się dlaczego jesz zdrowo a jednak wciąż tyjesz albo nie możesz pozbyć się oponki?
Przypatrz się czy nie przesadzasz z tymi zdrowymi produktami:
.
.1. SOKI OWOCOWE
Czy wiesz, że szklanka soku pomarańczowego (200ml) zawiera aż 16 g cukru (ponad 3 płaskie łyżeczki) i około 88 kcal. Taka sama ilość coca-coli to 84 kcal i około 20 g cukru. Niewiele więcej.
Owszem – soki owocowe to również minerały i witaminy, których w napojach gazowanych nie znajdziesz ale finalnie również one wnoszą do codziennej diety olbrzymie ilości cukru.
Jeżeli nie możesz obyć się bez owoców w płynie to pij zielone koktajle.
Miksuj całe owoce z warzywami, zielonymi roslinami albo innymi składnikami zawierającymi błonnik np. płatkami owsianymi, siemieniem lnianym. Błonnik ogranicza wchłanianie cukrów z jelit więc przyswoisz go mniej. A więcej o błonniku przeczytasz tutaj.
Natomiast jeżeli czynnie uprawiasz sport to szklanka czystego soku owocowego po wysiłku fizycznym nie zaszkodzi a wręcz pozwoli Ci na szybsze odzyskanie sił w mięśniach.
.
.2. SŁODKIE PŁATKI, GRANOLA
Owszem, są zaliczane są do zdrowych produktów, szczególnie jeżeli zostały przygotowane w domu ze znanych składników:
- płatków zbożowych – źródła minerałów i węglowodanów złożonych
- orzechów, które dostarczają cenne tłuszcze
- nasion dyni, słonecznika, chia czy siemienia lnianego – również źródła dobrych tłuszczów
- kakao – cennych tłuszczów i minerałów
Już one same niosą za sobą potężne pokłady energii czyt. kalorii. Jeżeli dodasz do nich jeszcze cukier w postaci miodu czy syropu klonowego to z takich zdrowych płatków robi się kaloryczna bomba.
I nie ma w tym NIC ZŁEGO. Bylebyś nie zjadała tych płatków w dużych ilościach. Polecam jeść je rano – do końca dnia zdążysz spalić większość energii.
.
.3. ENERGETYCZNE BATONY
Ich pierwotnym przeznaczeniem jest szybkie uzupełnienie strat energetycznych po wysiłku fizycznym – treningu na siłowni, wspinaczce górskiej, jeździe na rowerze czy nartach. Jeżeli zjadasz je w takiej sytuacji to OK.
Jeżeli natomiast traktujesz batony jako przekąskę i zajadasz się nimi nawet kilka razy dziennie to pamiętaj, że taki baton wnosi do Twojego dziennego jadłospisu kilkaset kcal. Owszem, są to zdrowe kalorie ale co z tego, skoro Twój organizm być może ich nie potrzebuje – bo aż tyle dziennie nie spalasz.
Pamiętaj – jeżeli dostarczasz sobie więcej energii niż Twoje dzienne zapotrzebowanie to nadwyżkę Twój organizm odłoży w tkance tłuszczowej. To jest aż takie oczywiste.
To samo dotyczy:
- wyjadania masła orzechowego ze słoika łyżkami
- zajadania się suszonymi owocami – często są one dodatkowo słodzone albo smażone
- pochłaniania całej paczki orzeszków – bo ciężko się od nich oderwać
Wszystkie one są zdrowe – ale nie w dużych ilościach.
.
.4. SOSY DO SAŁATEK
Zamawiasz w restauracji zdrową sałatkę albo przygotowujesz w domu lekką kolację. A potem wlewasz do nich 1/4 szklanki sosu „tysiąc wysp” albo innego podobnego. I tym samym dodajesz kolejne 150-200 kcal do swojego posiłku.
Zamiast gotowych sosów polej sałatkę oliwą, skrop sokiem z cytryny albo octem balsamiczny. W restauracji poproś o podanie sosu oddzielnie i sama odmierzaj ilość wlewaną do sałatki.
.
.5. AWOKADO
Ten super owoc zyskuje na popularności w naszym kraju. I bardzo dobrze, bo jest doskonałym źródłem wielu cennych składników (link):
- minerałów
- witamin
- aminokwasów
Ale zwróć uwagę na to, że 1 owoc może wnosić nawet 350 kcal do Twojej diety. Jedz awokado – ale nie objadaj się całym owocem przy jednym posiłku. Podziel go na pół, przechowaj połówkę razem z pestką w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i zjedz ją kolejnego dnia.
.
.6. MIÓD, MELASA, SYROP KLONOWY
Szczególnie miód może stanowić cenny składnik jadłospisu – to „naturalny antybiotyk„. Ale też źródło cukrów. Więc uważaj z ilością i nie dodawaj miodu do każdego posiłku. Innych naturalnych słodzików też nie.
Tak jak w przypadku innych słodkich dodatków polecam zjadać je do południa – do końca dnia zostanie Ci jeszcze sporo czasu na spożytkowanie dostarczonej energii.
.
.7. MROŻONE JOGURTY
To taki letni akcent ale może właśnie zamiast lodami lubisz „dogodzić” sobie mrożonymi deserami na bazie jogurtu. Te gotowe produkty często zawierają tyle samo cukru co lody przygotowywane w klasyczny sposób. Co więcej – być może łudzisz się, że jak zjesz lody jogurtowe to dostarczysz swoim jelitom zdrowych bakterii. Nic bardziej mylnego – w mrożonym jogurcie bakterie nie przetrwają. Wiec równie dobrze możesz zjeść zwykłe lody, efekt będzie taki sam – puste kalorie.
.
Uwagi na zakończenie
Podstawa zdrowej diety to umiar i maksymalne urozmaicenie jedzonych posiłków
Jesz zdrowo a jednak tyjesz? Pamiętaj:
- jedz mniejsze porcje – kilka razy dziennie, w równych odstępach czasu. Podkręcisz tym metabolizm i nie będziesz miała napadów wilczego głodu
- orzechy i nasiona niosą za sobą wiele cennych składników ale również olbrzymie ilości kalorii – używaj ich z umiarem, kilka sztuk na posiłek wystarczy
- nie objadaj się tylko dlatego, że coś jest zdrowe – no chyba, że są to surowe warzywa
- czytaj skład gotowych produktów – tam znajdziesz informacje o wartości energetycznej oraz ilości węglowodanów (w tym cukrów), tłuszczów i białka w produkcie.
.
.
P.S.
Wszystkie publikacje na blogu są moimi osobistymi opiniami i należy je (plus wskazywane przeze mnie źródła) traktować informacyjnie. W odniesieniu do stanu zdrowia oraz posiadanych chorób nie mogą one zastąpić porady pracownika służby zdrowia.
.
Kanapka z kiwi ? Masełko do tego czy bez?
Ciekawe w jakim kraju, ktoś takie coś wymyślił, ale pewnie może nawet to byc smaczne.
Prawie jak bułka z bananem.
Masła z krowy nie jadam od ponad 20 lat:) Jeżeli już to masło orzechowe do tego pasuje. I nie wiem kto to wymyślił oprócz mnie jeszcze:)