Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Orzechowe placuszki (pancakes) na zdrowe śniadanie | wegańskie, bezglutenowe

Miałam na nie ochotę już od dawna. Wyobrażałam sobie jak pięknie będą pachnieć w trakcie smażenia oraz później, podane na talerzu i polane miodem. Na szczęście nie rozczarowały mnie te orzechowe placuszki. Już na etapie miksowania składników po kuchni roznosił się zapach orzechów. Polecam na weekendowe, leniwe śniadanie. 

Orzechowe placuszki – słowem wstępu

Jeżeli bywacie tu regularnie to już wiecie, że blendera kielichowego używam często:

  • do przygotowywania ciasta na gofry, placuszki, muffiny a nawet do placków ziemniaczanych
  • do miksowania zielonych koktajli
  • do miksowania smoothie bowls czyli gęstych koktajli podawanych w miskach

Polecam zaopatrzenie się w blender o szklanym kielichu (kwestie higieny oraz zdrowia) oraz mocnym silniku. Taki poradzi sobie z mieleniem w cieście lub koktajlach twardych składników na gładką masę – orzechów, korzeni (np. imbiru), pestek oraz łodyg liści.

.

Orzechowe placuszki – składniki na 12 sztuk

W tym przepisie jedynym tłuszczem jest masło orzechowe. Nie dodawajcie już żadnego innego na patelnię.

  • 150 g mąki bezglutenowej. Ja wymieszałam w równych proporcjach mąkę kukurydzianą eko, jaglaną oraz z cieciorki. Jeżeli jadacie gluten to placuszki wyjdą znakomite również z mąki pszennej graham lub orkiszowej. Ważne abyście wybierali mąkę gruboziarnistą – taka ma w sobie więcej cennego błonnika
  • 250 ml mleka (napoju) roślinnego – koniecznie bez dodatku cukru oraz olejów. Sprawdzajcie skład
  • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach. W wersji niewegańskiej możecie zamienić siemię na 1 jajko
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego. Nie ma znaczenia z jakich orzechów zostało zrobione – w przepisie wykorzystałam masło z orzeszków ziemnych prażonych razem z łupinkami. Tu znajdziecie przepisy na domowe masła orzechowe
  • 4 suszone daktyle – robią tu za słodzik

Dodatki:

  • siekane orzechy – ja wybrałam laskowe
  • banan
  • miód

.

Orzechowe placuszki – wykonanie

  1. W mocnym blenderze kielichowym zmiksujcie na jednolitą masę – mleko, siemię lniane, daktyle oraz masło orzechowe
  2. Jeżeli lubicie bardziej mokre placuszki to do miksowanego ciasta, przed dodaniem mąki, dorzućcie 1/2 banana
  3. Następnie do masy dodajcie mąkę i chwilę miksujcie aż składniki się połączą
  4. Na suchą patelnie nakładajcie ciasto formując łyżką okrągłe placuszki
  5. Smażcie je po kilka minut na każdej ze stron, na średniej temperaturze

Podawajcie je z miodem, bananami oraz kruszonymi orzechami.

Smacznego i na zdrowie.

.

PS.

Więcej przepisów na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym linkiem.

.

 

 

orzechowe placuszki blog

 
.
.
.
.