Orzechowe placuszki (pancakes) na zdrowe śniadanie | wegańskie, bezglutenowe
Miałam na nie ochotę już od dawna. Wyobrażałam sobie jak pięknie będą pachnieć w trakcie smażenia oraz później, podane na talerzu i polane miodem. Na szczęście nie rozczarowały mnie te orzechowe placuszki. Już na etapie miksowania składników po kuchni roznosił się zapach orzechów. Polecam na weekendowe, leniwe śniadanie.
Spis treści
Orzechowe placuszki – słowem wstępu
Jeżeli bywacie tu regularnie to już wiecie, że blendera kielichowego używam często:
- do przygotowywania ciasta na gofry, placuszki, muffiny a nawet do placków ziemniaczanych
- do miksowania zielonych koktajli
- do miksowania smoothie bowls czyli gęstych koktajli podawanych w miskach
Polecam zaopatrzenie się w blender o szklanym kielichu (kwestie higieny oraz zdrowia) oraz mocnym silniku. Taki poradzi sobie z mieleniem w cieście lub koktajlach twardych składników na gładką masę – orzechów, korzeni (np. imbiru), pestek oraz łodyg liści.
.
Orzechowe placuszki – składniki na 12 sztuk
W tym przepisie jedynym tłuszczem jest masło orzechowe. Nie dodawajcie już żadnego innego na patelnię.
- 150 g mąki bezglutenowej. Ja wymieszałam w równych proporcjach mąkę kukurydzianą eko, jaglaną oraz z cieciorki. Jeżeli jadacie gluten to placuszki wyjdą znakomite również z mąki pszennej graham lub orkiszowej. Ważne abyście wybierali mąkę gruboziarnistą – taka ma w sobie więcej cennego błonnika
- 250 ml mleka (napoju) roślinnego – koniecznie bez dodatku cukru oraz olejów. Sprawdzajcie skład
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach. W wersji niewegańskiej możecie zamienić siemię na 1 jajko
- 2 czubate łyżki masła orzechowego. Nie ma znaczenia z jakich orzechów zostało zrobione – w przepisie wykorzystałam masło z orzeszków ziemnych prażonych razem z łupinkami. Tu znajdziecie przepisy na domowe masła orzechowe
- 4 suszone daktyle – robią tu za słodzik
Dodatki:
- siekane orzechy – ja wybrałam laskowe
- banan
- miód
.
Orzechowe placuszki – wykonanie
- W mocnym blenderze kielichowym zmiksujcie na jednolitą masę – mleko, siemię lniane, daktyle oraz masło orzechowe
- Jeżeli lubicie bardziej mokre placuszki to do miksowanego ciasta, przed dodaniem mąki, dorzućcie 1/2 banana
- Następnie do masy dodajcie mąkę i chwilę miksujcie aż składniki się połączą
- Na suchą patelnie nakładajcie ciasto formując łyżką okrągłe placuszki
- Smażcie je po kilka minut na każdej ze stron, na średniej temperaturze
Podawajcie je z miodem, bananami oraz kruszonymi orzechami.
Smacznego i na zdrowie.
.
PS.
Więcej przepisów na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym linkiem.
.
.
.
.
.