Pikantny ryż z kapustą kiszoną – na obiad, na kolację | wegański
Ryż z kapustą, koniecznie kiszoną, jest świetnym pomysłem na rozgrzewający obiad lub kolację. To danie przygotowuje się dosyć długo bo około 1 godziny (z gotowaniem ryżu i fasolki) ale efekty są tego warte.
Spis treści
Ryż z kapustą – bogactwo cennych składników
W tym daniu znajdziecie wszystkie potrzebne do zachowania zdrowia skłądniki
- błonnik – w brązowym ryżu, fasolce, kapuście kiszonej oraz porze. Tu przeczytacie więcej o właściwościach błonnika
- witaminy – w marchewce prowitaminę A, a w kapuście kiszonej witaminę C. Jeżeli chcecie zjeść jej więcej to nie duście długo kapusty z pozostałymi składnikami
- węglowodany złożone – w ryżu oraz fasolce
- minerały – w ryżu, fasolce, warzywach
- tłuszcze, które pomagają wchłaniać m.in. witaminy – w oleju
.
Ryż z kapustą – składniki na 4 porcje
- 200 g ryżu brązowego (podaję wagę dla ryżu suchego)
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 1 por
- 200 g fasoli (waga dla suchej lub z puszki). Rodzaj fasoli dobierzcie sami – każdy ma jakieś preferencje. Ja w przepisie wykorzystałam zieloną fasolkę mung. Długo czekała w szafce na wykorzystanie.
- 250-300 g kiszonej kapusty
- 4-5 ząbków czosnku
- czarny pieprz – świeżo mielony. Ilość wedle Waszego uznania – ja nie szczędzę sobie pieprzu w daniach
- suszona papryczka chilli – tu też ilość pozostawiam Wam
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego – bez glutaminianu sodu
- świeże liście szałwii
- 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
- 1/2 szklanki ciepłej wody
.
Ryż z kapustą – przygotowanie
- Fasolę namoczcie na noc a rano ugotujcie aż zmięknie. Użyta przeze mnie fasolka mung moczyła się około 8 godzi a gotowała około 10 minut
- Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. A pod tym linkiem znajdziecie informacje o rodzajach ryżu oraz gotowaniu bez woreczków
- Marchewkę pokrójcie w słupki. Czosnek i por w plasterki. Kiszoną kapustę poszatkujcie tak aby skrócić liście. Nie musicie wyciskać z niej wody – niech zostanie mokra i odda wilgoć daniu
- Na patelni, na oleju podduście marchewkę z porem. Jak zmiękną podlejcie je ciepłą wodą
- Następnie dodajcie czosnek, kapustę oraz polejcie wszystko sosem sojowym. Dodajcie pieprz oraz chilli i dobrze wymieszajcie składniki
- Duście je przez 5-8 minut pod przykryciem
I gotowe.
Teraz możecie w dużej misce wymieszać wszystkie składniki – ryż, fasolkę, duszone warzywa.
Podając je nie zapomnijcie dorzucić kilka listków świeżej szałwii do talerza.
.
P.S.
Jeżeli boicie się o swoje jelita (czyt. gazy) to przygotujcie to danie na kolację. Ewentualne wzdęcie „rozgazuje” się w trakcie snu. Na serio.
Jeżeli tak jak ja, przygotowaliście za dużą ilość ryżu z kapustą to nadmiar możecie podzielić na porcje i zamrozić.
.
Smacznego i na zdrowie.
.