Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pikantny ryż z kapustą kiszoną – na obiad, na kolację | wegański

Ryż z kapustą, koniecznie kiszoną, jest świetnym pomysłem na rozgrzewający obiad lub kolację. To danie przygotowuje się dosyć długo bo około 1 godziny (z gotowaniem ryżu i fasolki) ale efekty są tego warte. 

Ryż z kapustą – bogactwo cennych składników

W tym daniu znajdziecie wszystkie potrzebne do zachowania zdrowia skłądniki

  • błonnik – w brązowym ryżu, fasolce, kapuście kiszonej oraz porze. Tu przeczytacie więcej o właściwościach błonnika
  • witaminy – w marchewce prowitaminę A, a w kapuście kiszonej witaminę C. Jeżeli chcecie zjeść jej więcej to nie duście długo kapusty z pozostałymi składnikami
  • węglowodany złożone – w ryżu oraz fasolce
  • minerały – w ryżu, fasolce, warzywach
  • tłuszcze, które pomagają wchłaniać m.in. witaminy – w oleju

.

Ryż z kapustą – składniki na 4 porcje

  • 200 g ryżu brązowego (podaję wagę dla ryżu suchego)
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 1 por
  • 200 g fasoli (waga dla suchej lub z puszki). Rodzaj fasoli dobierzcie sami – każdy ma jakieś preferencje. Ja w przepisie wykorzystałam zieloną fasolkę mung. Długo czekała w szafce na wykorzystanie.
  • 250-300 g kiszonej kapusty
  • 4-5 ząbków czosnku
  • czarny pieprz – świeżo mielony. Ilość wedle Waszego uznania – ja nie szczędzę sobie pieprzu w daniach
  • suszona papryczka chilli – tu też ilość pozostawiam Wam
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego – bez glutaminianu sodu
  • świeże liście szałwii 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

.

Ryż z kapustą – przygotowanie

  1. Fasolę namoczcie na noc a rano ugotujcie aż zmięknie. Użyta przeze mnie fasolka mung moczyła się około 8 godzi a gotowała około 10 minut
  2. Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. A pod tym linkiem znajdziecie informacje o rodzajach ryżu oraz gotowaniu bez woreczków
  3. Marchewkę pokrójcie w słupki. Czosnek i por w plasterki. Kiszoną kapustę poszatkujcie tak aby skrócić liście. Nie musicie wyciskać z niej wody – niech zostanie mokra i odda wilgoć daniu
  4. Na patelni, na oleju podduście marchewkę z porem. Jak zmiękną podlejcie je ciepłą wodą
  5. Następnie dodajcie czosnek, kapustę oraz polejcie wszystko sosem sojowym. Dodajcie pieprz oraz chilli i dobrze wymieszajcie składniki
  6. Duście je przez 5-8 minut pod przykryciem

I gotowe.

Teraz możecie w dużej misce wymieszać wszystkie składniki – ryż, fasolkę, duszone warzywa.

Podając je nie zapomnijcie dorzucić kilka listków świeżej szałwii do talerza.

.

P.S.

Jeżeli boicie się o swoje jelita (czyt. gazy) to przygotujcie to danie na kolację. Ewentualne wzdęcie „rozgazuje” się w trakcie snu. Na serio.

Jeżeli tak jak ja, przygotowaliście za dużą ilość ryżu z kapustą to nadmiar możecie podzielić na porcje i zamrozić.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

 

ryż z kapustą blog